kukkakimpu kädessä

Blogi: Kipu ja kosketus

Kovasti kipeänä haluaisin olla yksin, enkä kestä kosketusta – en edes hellää. Vaatteiden saumat painavat ja sattuvat, toisen kosketuksesta puhumattakaan. Vaikka toinen vain silittäisi ihoa, kosketus tuntuu milloin polttavalta, milloin se vain yksinkertaisesti sattuu. Iho tuntuu kipeältä. Kuin olisi korkeassa kuumeessa.

Minut kipu tekee ärtyneeksi ja sisäänpäin suuntautuneeksi. En jaksa, enkä pysty keskittymään kunnolla mihinkään. Saatan huomata tiuskivani pienistäkin asioista ja kiihtyvän nollasta sataan alta aikayksikön. Esimerkiksi jos muki on (minusta) väärinpäin astiakaapissa, tai jos joku kotityö on tekemättä, tai tehty toisin kuin itse tekisin.

Tuntuu pahalta torjua puoliso kerta toisensa jälkeen. Älä koske. Älä silitä. Ei voida halata. Ei seksiä tänä iltana. Syyllisyys painaa mieltä. Kipuun suhtautuminen ei välttämättä ole helppoa kumppanillekaan. Pelottaa aiheuttaako lisää kipuja, jos koskettaa tai halaa.

Kipujen ollessa kovat, voi toisen kainalossa olo olla se mihin kykenee. Läheisyyden ei aina tarvitse johtaa seksiin. Läheisyyttä voi lisätä arkeen, vaikka hellästi hieromalla kumppania, puolin ja toisin. Hieromisessa voi käyttää öljyä, että kosketus liikkuu iholla paremmin eikä aiheuta kitkaa ja kipua. Avoimuus ja kyseleminen tuntemuksista auttaa todella paljon. Voi ohjeistaa kumppania hieromaan kipeistä kohdista. Yhdessä tehdyt asiat antavat voimia jaksamaan, oli se sitten hyvän ruoan kokkausta tai saunasta yhdessä nauttimista. Kuinka ihana onkaan käpertyä toisen kainaloon saunan raikkaana ja katsoa hyvä elokuva.

Toki seksi on vain yksi osa parisuhdetta. Toisinaan oma väsymys ja kivut rajoittavat sitä. Sairaudesta ja sen vaikeusasteesta riippuen jokaisen seksuaalisuus ja halukkuus ovat hyvin henkilökohtaisia asioita, joista voi olla vaikea keskustella jopa oman kumppanin kanssa.

Toisilla reumasairaudet eivät vaikuta seksuaaliseen halukkuuteen mitenkään. Seksi on yksi parhaista rentoutumiskeinoista ja se auttaa hetkeksi unohtamaan oman sairauden ja sen tuomat epämukavuudet.

Valtaosa reumataudeista ei vaikuta sukupuolielämään mitenkään. Mitä vaikeampi tauti ja siitä johtuvat oireet ovat, sitä enemmän sillä on vaikutusta sukupuolielämään. Reumaattisiin niveltulehduksiin liittyvät yleisoireet kuten väsymys, kivuliaisuus ja lääkkeet saattavat alentaa seksuaalista halukkuutta.

Eräs ilta nukkumaan käydessä mieheni sanoi minulle: ”Ootko huomannut, että et oo ollu nyt niin kiukkuinen, vaan enemmän oma itsesi?” Ja olenhan minä huomannut! Jäin miettimään, mikä tämän muutoksen takana on. Palaset alkoivat loksahdella paikoilleen mielessäni. Lämmin ja pitkä kesä, vähän kipuja ja paljon liikuntaa. Henkinen ja fyysinen hyvinvointini ovat parantuneet. Olen vahvistunut sekä henkisesti että fyysisesti. Fyysisesti parempi vointi auttaa jaksamaan myös henkisesti. Arjen vastoinkäymiset eivät tunnukaan enää niin suurilta, kun oma paletti on kasassa.

Noora

Comments are closed.