Hannele Kirjavainen

Hannele

Löysin Parisuhdekeskus Kataja ry:n syksyllä 2019 Parisuhdepuhelimen kautta etsiessäni tukea silloisen parisuhteeni haasteisiin. Nettisivuja tutkiessani kiinnostuin myös yhdistyksestä, ja ennen kaikkea sen runsaasta ja ammattimaisesta koulutustarjonnasta. Hakeuduin heti mukaan koulutuksiin, sillä koin parisuhdetaitojeni kaipaavan uudistamista. Asun 13vuotiaan poikani kanssa ja olen uudessa parisuhteessa. Koen olevani tällä hetkellä suhteessa, joka arjen ja ihmisyyden haasteista huolimatta tuntuu oikealta ja iso osa siitä on Katajan oppien ansiota.  

Olen käynyt Parisuhdekeskus Katajan PariAsiaa ja Parisuhteen Palikat koulutukset aikomuksena toimia vapaaehtoisena luennoitsijana. Koronapandemian takia en päässyt pitämään kohtaavia luentoja, mutta Kataja kuitenkin edistyksellisenä toimijana teki suuren digiloikan ja pääsimme vapaaehtoiskollegan Jarmo Holttisen kanssa vetämään PariAsiaa luentoja verkossa. Vedämme Jarmon kanssa myös keväällä 2021 vertaisryhmää yhdessä. Olen ollut mukana myös ryhmächatissa ja ilmoittauduin mukaan vapaaehtoisten blogikirjoitusryhmään ja iloitsen siitä, että voin Katajassa toteuttaa monenlaisia taitoja eri muodoissa.  

Olen ollut mukana monenlaisessa vapaaehtoistoiminnassa, mutta koen että Katajassa on jotain erityistä. Me vapaaehtoiset olemme iso osa yhdistyksen toimintaa ja se ilmenee aidon lämpimän arvostuksen muodossa Katajan henkilökunnan taholta. Meitä vapaaehtoisia siis tuetaan hurjan paljon ja se näkyy mm. loistavasti organisoituina vapaaehtoisten tapaamisina. Meitä myös kuunnellaan ja tarjotaan mahdollisuuksia olla mukana toiminnan kehittämisessä. Vaikka olen uusi vapaaehtoinen Katajassa, koen että porukkaan on ollut helppo päästä ja varsinkin konkareiden kokemuksista saa ammennettua paljon. Olen iloinen, että löysin Katajan ja paikan, jossa voin tuntea tekeväni merkityksellistä vapaaehtoistyötä.


Henkilöt - Kokemustarinoita

Johanna ja Timo

Olemme Johanna ja Timo, asumme pääkaupunkiseudulla. Olemme olleet yhdessä vuodesta 2003 ja nykyään arkeamme vauhdittavat kaksi vilkasta ja toimeliasta setteriä, sillä viisi nuorta ovat jo maailmalla.

Vuosiin on ehtinyt sisältyä paljon, ja meillä on kokemusta niin uusperheen elämästä, lapsen vakavasta sairaudesta kuin työelämän ja parisuhteen yhteen sovittamisesta.

Olemme lähteneet aikoinaan Katajan kurssille molempien halusta löytää työkaluja parisuhteemme hoitamiseen. Niitä olemme saaneet, ja yritämme myös jatkuvasti käyttää oppimaamme jokapäiväisessä elämässämme – joskus paremmalla ja toisinaan ei yhtä hyvällä menestyksellä. Kaikkiaan olemme kokeneet saaneemme elämäämme uudenlaista ajattelua ja entistä parempaa arkea, ja tätä kokemusta haluamme olla jakamassa myös muille. Oman näkemyksemme mukaan näiden kurssien opit ovat niin hyviä, että niiden pitäisi olla yleisiä kansalaistaitoja.

Toiminta vertaisohjaajina on meille palkitsevaa. On kiva nähdä, miten hienosti luottamus ryhmässä rakentuu ja miten osallistujat saavat tukea toistensa kokemuksista. Meille kurssien ohjaaminen antaa voimaa, sillä usein osallistuvat parit ovat aidosti onnellisia kurssille osallistumisestaan ja löytämistään työkaluista.

Minna ja Risto

Minna ja Risto

Keskusteluyhteyden ylläpitäminen, toisen kuuleminen, tarpeiden ja unelmien jakaminen toiselle ovat jokaisessa parisuhteessa tärkeitä ja opeteltavissa olevia asioita. Muun muassa näihin asioihin voi saada tukea parisuhdekurssilla tai -luennolla.
 

Olemme Katajan Rikasta Minua, Vuorovaikutustaidot parisuhteessa ja Sylikkäin -vertaisohjaajia. Lisäksi pidämme PariAsiaa-luentoja (8 teemaa). Parisuhdetapahtumien ohjaajakokemusta meillä on n. 15 vuoden ajalta. Olemme vertaisohjaajina mukana myös erityislasten vanhempien tukemiseen tarkoitetussa toiminnassa. Koemme työmme merkitykselliseksi ja saamme siitä paljon myös omaan parisuhteeseemme.

Minna on myös Solmuja parisuhteessa -neuvoja.

Toimimme lähinnä Oulunseudulla.