puita ja pariskunta

Blogi: Poikkeusajan vaikutukset omaan parisuhteeseen ja vanhemmuuteen

Vuosikymmenen vaihtuessa monesti tulemme ajatelleeksi, että on aika asettaa uusia tavoitteita ja haastaa itseään sekä myös parisuhdetta monella eri tavalla. Haluamme kehittyä ihmisinä, puolisoina ja perheenjäseninä. Monesti vuoden vaihtuessa on hyvä pysähtyä näiden teemojen ääreen ja pohtia itsekseen tai puolison kanssa mitä tämän vuoden aikana olisi tärkeä saavuttaa tai mihin asioihin keskittyä.

Tämä vuosi on kuitenkin ollut meille kaikille hyvin erilainen ja moni asia mitä mahdollisesti tavoittelimme, saattoi muuttaa suuntaa tai jopa kaatua yhteiskunnallisen tilanteen vuoksi. Olemme eläneet yhdessä poikkeuksellista aikaa, joka on haastanut meitä kaikkia, tavalla tai toisella. Tavalla, jonka varmasti tulemme muistamaan. Koen, että yksi yhdistävä muutos, joka kosketti monia, oli kotona vietetty aika. Lähtökohtaisesti voimme ajatella, että kotona vietetty aika on tärkeää ja se, että annamme aikaa läheisillemme. Työn ja henkilökohtaisen elämän äkillinen painottuminen kotiin ei kuitenkaan ole yksinkertainen muutos. Se vaatii meiltä kaikilta uudenlaista arjen rakentamista ja suhtautumista itseemme sekä puolisoomme.

Aloitin itse äitiyslomani huhtikuussa 2020 eli aikana, jolloin yhteiskunnallinen tilanne ympäri maailmaa oli kriisissä. Ennen tätä suunnittelimme yhdessä mieheni kanssa asioita, joita tekisimme ennen vauvan syntymää ja vauvan tulon jälkeen. Moni suunniteltu asia kaatui keväällä 2020.

Miten tämä voi sitten vaikuttaa parisuhteeseen? Mielestäni on tärkeää ja tarpeellista suunnitella ja haaveilla puolison kanssa asioita, joita haluamme yhdessä saavuttaa. Unelmat ja tavoitteet vievät meitä pariskuntana eteenpäin. Jos tyydymme olemassa olevaan, moni asia pysyy samana ja emme kehitä itseämme yksilöinä emmekä pariskuntana. Poikkeusaika kuitenkin murensi monet yhteiset unelmat ja veivät meidät lähtöruutuun. Arjen uudelleenrakentamiseen, uusien tavoitteiden synnyttämiseen ja poikkeusaikaan sopeutumiseen minua ja miestäni auttoivat:

1Oman ajan ja tilan tärkeys. Koin tärkeäksi sen, että vaikka vietimme enemmän aikaa yhdessä kotona, molemmat pitivät kiinni omista rutiineistaan ja arjen tehtävistä. On tärkeää, että omalle ajalle on tilaa ja siitä pidetään kiinni, vaikka olisimme molemmat kotona. Rutiinien häviäminen ja oman tilan katoaminen voivat olla haitallisia sekä itselle mutta myös parisuhteen hyvinvoinnille.

Mitkä rutiinit ovat teille pariskuntana ja yksilöinä tärkeitä?

2Treffien järjestäminen kotona. Poikkeusaikana yhteisen ajan määrä kasvoi kotona. Moni haaveiltu ja suunniteltu asia muuttui, mikä vaati sen, että jouduimme miettimään vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa haluamamme asiat. Me aloimme pitämään treffejä kotona. Sen sijaan, että olisimme yllättäneet toisemme ravintolaillallisilla, kokeilimme uusia reseptejä kotona, emme päätyneet menemään läheiseen kylpylään vaan lämmitimme oman saunamme ja annoimme toisellemme hieronnan kotisohvalla tai emme lähteneet katsomaan uutta elokuvaa elokuvateatteriin vaan nautimme vanhoista klassikoista oman telkkarin ääressä.

Millaisen treffipäivän sinä järjestäisit kotona puolisosi kanssa?

3Isojen teemojen läpikäynti keskustelemalla. Keskeneräiset projektit, raha- ja talousasiat sekä kodin askareet saattavat monesti aiheuttaa ristiriitoja pariskunnille. Toisen keskeneräiset projektit saattavat painaa mieltä tai yhteisestä taloustilanteesta puhuminen nostattaa helposti tunteet pintaan. Poikkeusaikana meillä oli rauhassa aikaa käydä isoja ja parisuhteeseen vaikuttavia asioita läpi, asioita, jotka olisi helposti voinut ohittaa normaalissa kiireessä arjessa. Mielestäni on tärkeää, että aiheita, jotka lakastaan helposti maton alle nostetaan aika ajoin pinnalle. Poikkeusaikana oli tähän normaalia enemmän aikaa.

Mitkä asiat ovat sinulle ja puolisollesi aiheita, joista ei puhuta mutta pitäisi?

4. Hyvän huomaaminen arjessa. Kotona ollessa saattaa helposti kiinnittää huomiota tekemättömiin asioihin. Pyrimme mieheni kanssa kannustamaan ja kiittämään toista päivittäin poikkeusaikana, oli tehty asia iso tai pieni. Hyvän huomaaminen ja toisen kiittäminen esimerkiksi imuroimisesta, ruoanlaitosta tai tiskien tiskaamisesta ovat positiivisen ilmapiriin luomista ja toisen tekemien asioiden arvostamista. Viettäen enemmän aikaa kotona on tärkeää kiinnittää huomioita asioihin, jotka toimivat.

Mitkä asiat teillä on sujunut poikkeusaikana? Mistä voit olla puolisostasi kiitollinen?

Kirjoittaja

Jasmin Jenkins

Comments are closed.