kaksi ihmistä toinen on reppuselässä

Blogi: Aikuinenkin tarvitsee lohtua ja syliä

Parisuhde on hyvinvointia tukeva ja elämään merkityksellisyyttä tuova tekijä. Monien tutkimusten mukaan hyvä parisuhde edistää myös terveyttä ja sairauksista toipumista (esim. Dupre & Nelson 2016). On aivan mahdollista elää hyvää ja onnellista elämää ilman parisuhdetta, ja on valitettavan tavallista, että ihminen kokee parisuhteessa yksinäisyyttä ja on syvästi onneton. Parisuhde ei siis automaattisesti lisää onnellisuutta mutta sen mahdollisuudet siihen ovat suuret.

Usein pettymykset pitkissä parisuhteissa syntyvät odotuksista ja toiveista, jotka eivät syystä tai toisesta toteudu arjessa. Rakastuneen huuma ei kestä muutamaa vuotta pidempään ja lapsiperhearjessa pysähtyminen toisen ääreen, lempeät sanat ja syvälliset ajatustenvaihdot jäävät tiskivuorten ja harrastuskyytien alle. Iltaisin väsymys mykistää ehkä molemmat, seksikin muuttuu pikaruuaksi ennen kuin se kuihtuu kokonaan. Pikkuhiljaa tyytymättömyys alkaa hiipiä yhä useammin mieleen, synnyttäen parin välille etääntymistä, katkeria tunteita ja loukattua mieltä. – Eikö kaiken pitänyt olla kauniimpaa kuin tämä, kysyy Glennon Doyle menestyskirjassaan Untamed (2020). Se on kysymys, joka nousee syvältä pyykkivuoren, pölypallojen ja lasten tarpeiden alta. Se on kysymys, joka on tuttu monelle pitkässä parisuhteessa perhearkea elävälle.

Turvallisessa suhteessa on lupa puhua myös pettymyksistä. Kertoa sydämen hiljaisesta itkusta rakkauden perään, joka ei arjessa koskaan ollutkaan niin kaunista, kuin yhdessä kerran kuviteltiin. Tuli rutiinit, tuli lapset, tuli tukalaa mahtua rooliin, johon kummankaan ei pitänyt asettua. Meistä tuli kaksi yksinäistä yhdessä, vaikka luvattiin ikuista onnea yhdessä.

Turvallinen rakkaus uskaltaa katsoa totuutta silmiin, eikä väistele kipeitäkään tunteita. Turvallinen parisuhde kestää niin intohimon huuman, kuin kitkerän pettymyksen ja surun. Tarvittaessa se osaa myös päästää irti. Jos rakastaa aidosti, ei koskaan pyri pakottaen omistamaan toista.

Tämä vuosi on ollut poikkeuksellinen ja moni ihmissuhde on sen aikana tullut haastetuksi. Koronavuosi on ollut erilainen kokemus eri ihmisille. Toisille jatkuva maskivirta on kuin päättymätön still face-koe, joka nostattaa varhaista kiintymyssuhteeseen liittyvää ahdistusta pintaa ilman, että vaikeiden tunteiden lähteestä saa aina edes kiinni. Toisille kyseessä on vain harmillinen arkea rajoittava, ohimenevä ongelma. Yksi menettää koronaviruksen takia läheisen, toinen työpaikan.

Pelkoa ja huolta, epävarmuutta ja harmia on joutunut kokemaan varmasti jokainen, mutta tunteiden syvyys ja juurisyyt vaihtelevat ihmisten välillä. Tästä syystä myös parisuhteessa on voinut olla tilanteita, joissa toisen tunteet eivät ole tulleet kuulluiksi. Ohitetuksi tuleminen on erityisen kuormittavaa kriisiaikana. Me tarvitsemme turvan kokemusta lähimmissä ihmissuhteissa etenkin silloin, kun olemme peloissamme ja hädissämme. Kyky asettua toisen tueksi ja avuksi on keskeinen osa hyvää parisuhdetta. Joskus aikuinenkin tarvitsee jonkun, joka puhaltaa ja sanoo – noin, kohta se helpottaa. Tuetaan läheisiämme tänä haastavana aikana, viljellään lempeyttä, kiireettömiä kohtaamisia ja huumoria. Lopulta tämäkin menee ohitse ja tilanne muuttuu paremmaksi.

Kirjoittaja

Johanna Linner Matikka

Comments are closed.