Kaksi jalkaa ja kättä

Blogi: Hyvä kosketus parisuhteessa on korvaamaton voimavara

Palaa hetkeksi mielessäsi siihen hetkeen, jolloin kohtasit kumppanisi ja huomasit ensimmäistä kertaa jonkin ihmeellisen voiman välillänne. Tämä vieras olento alkoi yllättäen kiinnostaa erityisellä tavalla ja oli pakko saada tutustua häneen paremmin, päästä lähemmäksi, koskettaa. Ihmisen kaipuu toisen luo on voimakas perusvietti ja jokainen suhde saa alkunsa tästä vetovoiman tunteesta käsin. Mihin ihmeeseen tämä maaginen tunne sitten näyttää välillä katoavan ja voiko se säilyä läpi elämän?

Jokainen meistä kaipaa kosketusta kehdosta hautaan. Hyvä läheisyys parisuhteessa on voimavara, jota ei voi korvata millään muulla. Siksi riittävästä ja molempia tyydyttävästä läheisyydestä ja kosketuksesta on hyvä pitää huolta. Kosketus on parisuhteen liima ja sillä on tutkitusti paljon hyviä terveysvaikutuksia. Se rentouttaa, hoitaa, ravitsee ja energisoi. Kehomme on kemikaalitehdas, joka tuottaa itse hyvänolon hormoneja, kuten oksitosiinia ja mielialaa ylläpitävää serotoniinia. Voimme siis tuottaa myös toiselle huumaavan koktailin pelkästään koskettamalla. 

Me kaikki tiedämme kokemuksesta sen, että hyvä fyysinen nautinto on yksi parhaista asioista mitä elämä tarjoaa. Meillä tosin on kosketuksen suhteen hyvin erilaisia tarpeita. Toinen haluaa kosketusta joka päivä monta kertaa ja toiselle riittää vähempi. Niin elämässä kuin parisuhteessakin saamme ajoittain sitä mitä tarvitsemme ja toisinaan emme. Jos saa ajoittain sitä mitä tarvitsee, on helpompi kestää ne hetket kun ei saa sitä mitä haluaa ja kaipaa. Se mikä on suhteen osapuolille riittävä määrä kosketusta ja läheisyyttä, selviää vain keskustelemalla ja kokeilemalla. Kosketuksen tarve myös vaihtelee elämän varrella. Toisinaan kosketusta kaipaa vähemmän ja toisinaan siihen on kovempi jano. Sen vuoksi on todella tärkeää pitää kumppani ajan tasalla kommunikoimalla aktiivisesti tarpeistaan ja toiveistaan.

Jos on riidellyt kumppanin kanssa tai suhteessa on solmuja, voi tuntua siltä että toisen lähelle on pitkä matka ja valtava vuori ylitettävänä. Hyvä tunneyhteys pitää väylän vapaana kosketukselle ja jos yhteys katkeaa, niin myös koskettaminen muuttuu vaikeammaksi. Mutta joskus ristiriitojen ratkaisuvaiheeseen voi olla helpompi kulkea kosketuksen kautta. Kosketus viestii suoraan välittämisestä. Kun sanat ovat hukassa, voi hellä kosketus saada kiperimmätkin solmut aukeamaan ja jäämuurit sydämen ympäriltä sulamaan. Joskus pieni ele vaatii suurta rohkeutta, mutta se kannattaa. Kun ristiriidalle löytyy molempia tyydyttävä ratkaisu, avaa se väylän yhä tyydyttävämmälle kosketukselle ja yhteydelle.

Arkihellyys koostuu monenlaisista kosketuksen muodoista. Arjessa kosketus voi näkyä vaikkapa suukkona töihin lähdön hetkellä, selän sivelemisenä ohikulkiessa, hetken hartiahierontana ja käpertymisenä toisen kainaloon sohvalle tai illalla sängyssä peiton alle. Kosketukset arjen lomassa pitävät tietä auki myös seksuaaliselle läheisyydelle ruokkien kipinää ja vetovoimaa. Koskettaessa luomme jatkuvaa sidettä toiseen ja sitä vahvistamalla pidämme huolta monipuolisesta fyysisestä läheisyydestä. Koskettamalla hellästi kerromme  toiselle hänen olevan tärkeä ja turvassa. 

Arkihellyyden lisäksi on tärkeää vaalia myös seksuaalista tulta. Käännetään jälleen aikaa taaksepäin, niihin suhteen ihaniin alkuhetkiin, jolloin toisen iholla saattoi viettää tuntikausia. Ehdotan, että palaatte kumppanisi kanssa sinne nyt yhdessä ja miettikää mitä voisitte tuoda sieltä tähän hetkeen. Millainen läheisyys tuntui molemmista hyvältä? Mitä uutta haluaisitte kokeilla? Yhteiseen elämään on hyvä järjestää säännöllisiä treffi-iltoja ja mielellään pidempiäkin aikoja mahdollisuuksien mukaan, jolloin keskitytte vain toisiinne ja suhteenne vaalimiseen. Keskustelkaa silloin siitä millaisia haluja ja tarpeita teillä on, mikä lyö kipinää ja millaista kosketusta haluaisitte antaa toisillenne. 

Kumppanille voi kirjoittaa toiveistaan myös viestin tai kirjeen. Jokainen meistä haluaa kuulla myös sen, mikä vielä vuosienkin jälkeen saa kumppanin syttymään ja valitsemaan toisen rinnalleen yhä uudelleen ja uudelleen. Mikä voisi olla parempaa kuin suhde, jossa kumppanit viihtyvät toistensa kanssa, ammentaen nautintoa toisistaan vuodesta toiseen, läpi arjen ja juhlan. Sen eteen kannattaa todellakin nähdä vaivaa ja alkaa ruokkia sitä ihanaa ja ravitsevaa läheisyyttä n-y-t NYT!

Hannele Kirjavainen

Olen Hannele Kirjavainen ja opiskelen kosketus- ja läheisyysterapeutiksi. Asun 13–vuotiaan poikani kanssa ja olen uudessa parisuhteessa. Koen olevani tällä hetkellä suhteessa, joka arjen ja ihmisyyden haasteista huolimatta tuntuu oikealta ja iso osa siitä on Katajan oppien ansiota.  

Olen käynyt Parisuhdekeskus Katajan PariAsiaa ja Parisuhteen Palikat koulutukset sekä toiminut vapaaehtoisena luennoitsijana. Olen ollut mukana myös ryhmächatissa ja nyt olen myös vapaaehtoisten blogikirjoitusryhmässä. Iloitsen siitä, että voin Katajassa toteuttaa monenlaisia taitoja eri muodoissa.  

Comments are closed.