Puolukoita

Blogi: Tartu hetkeen!

Tartu hetkeen!

Oletko törmännyt sitku-ihmisiin? Heihin, jotka elävät sitten kun, joiden on vaikea elää tätä hetkeä. Toimintaa ohjaa ajatus tulevasta viikonlopusta tai seuraavasta lomasta. Tässä ei sinänsä ole mitään pahaa, vaan se on yksi tapa toimia. Henkilön saattaa olla vaikea ottaa vastuuta sen hetkisestä tilanteestaan, jolloin on helpompi odottaa, että joku toinen korjaa asiat, että ne vain lakkaavat olemasta tai yhtäkkiä kaikki toimiikin hienosti. Tulevaisuutta voi myös pelätä, luoda itselleen uhkakuvia, jolloin tämä hetki jää elämättä ja kokematta.

On myös heitä, jotka ovat kiinni eilisessä. He eivät kykene elämään tässä hetkessä, kieltäytyen ehkä päästämästä irti jostakin, tarrautuen menneeseen. Käsittelemättömät asiat voivat katkeroittaa meitä. Katkeruus ja kateus lamaannuttavat ennen pitkään kenet tahansa. Voidaan ajatella perimän ja kasvatuksen ohjaavan toimintatapoja todellisuutta enemmän. ” Tällainen minä vain olen”, ajatellaan. Voidaan myös haikailla vanhoja hyvin aikoja, jolloin ”kaikki oli hyvin”, eikä mikään voita mennyttä aikaa. 

Nämä ajatusmallit voivat näkyä myös parisuhteessa. Ehkä puolisoista toinen elää menneessä ja toinen tulevassa, eikä kumpikaan elä tätä päivää. Toiminta perustuu vanhoihin tapoihin ja kaavoihin. Niihin, joiden oletetaan olevan ainoa vaihtoehto tai niiden, joiden ainoastaan oletetaan toimivan. Toimintaa voi kuitenkin tapahtua vain tässä hetkessä. Muuten se on joko mennyttä tai tulevaa.

Emme ehkä halua tai uskalla ottaa vastuuta omasta tai parisuhteemme hyvinvoinnista tänään. On hyvin pitkälle meidän itsemme valittavissa, miten suhtaudumme itseemme, menneisyyteemme, tulevaisuuteemme sekä myös, miten lähdemme haastamaan opittuja toimintatapoja. Pohtimalla rehellisesti itseämme ja toimintaamme, ja ottamalla niistä vastuuta, luomme itsellemme ja parisuhteellemme uutta ja hyvää.

Jokainen meistä lähtee liikkeelle yksilöllisistä lähtökohdista. Etenemme ikiomaa ainutlaatuista polkuamme. Vertailu toiseen ihmiseen tai parisuhteeseen ei kerro siitä matkasta, minkä olemme jo tehneet. On tärkeää tehdä matkaa ymmärtäen, että voimme kuitenkin vaikuttaa moniin tämän päivän asioihin. Vaikka asiat olisivat hyvin nyt, töitä pitää tehdä myös hyvän varjelemiseksi. Meillä on sekä yksilöinä että pareina omat kipupisteemme ja kasvukohtamme. Mitkä asiat motivoivat toimintaamme ja valintojamme? Selkeällä ja merkityksellisemmällä arjella voimme helpommin pysähtyä hetkeen, jolloin emme haikaile mennyttä tai kurkota tulevaisuuteen. Tämä hetki on ainoa, joka meillä elämässämme on elettävänä.

Tartutaan siis hetkeen!

Kirjoittajat:

Minna ja Risto Jyrkkä ovat rakastuneet parisuhteen hoitamiseen ja itsetuntemusmatkailuun. 50+ ikäisenä osaamme jo olla armollisempia itsellemme, nähdä ja pohtia tapahtuneita asioita. Meillä on neljä lasta, joista nuorimmainen on lukioikäinen ja loput kolme ovat jo aikuisia.

Olemme kouluttautuneet ja pätevöityneet Parisuhdekeskus Katajan Rikasta Minua, Vuorovaikutustaidot parisuhteessa ja Sylikkäin vertaisohjaajiksi ja PariAsiaa luennoitsijoiksi. Olemme myös käyneet alustamassa parisuhdetapahtumisissa moninaisista aiheista.

Minna on puheterapeutti, joka työskentelee lasten ja nuorten parissa. Hän toimii myös Solmu-neuvojana. Risto on DI ja saa työlleen vastapainoa toimimalla vertaisohjaajana. Risto on myös Parisuhdekeskus Kataja Ry:n hallituksen jäsen.

Minna ja Risto Jyrkkä

Comments are closed.