Kukkia

Blogi: Ihana kesäloma

Loma on ihmisen parasta aikaa. On aikaa levolle, joutilaisuudelle, aikaa huomata luonnon kauneus, vehreys ja tuntea kesän tuoksut. Lomalla on aikaa viettää aikaa läheisten kanssa, jakaa kuulumisia ja tavata ystäviä ehkä pitkänkin tauon jälkeen.

Arjen kiire on tehokas tapa ohittaa tunteita, todellisia tarpeita ja toiveita. Loma tarjoaa mahdollisuuden niiden kohtaamiseen. Joutilaisuuden ja kiireettömyyden tarjoama pysähtyneisyys voi nostaa esiin kipeitäkin, pinnan alla olleita asioita ja tunteita.

Suomalaiset ovat tunnettuja korkeasta työmoraalistaan mutta myös tavastaan rentoutua alkoholin avulla. Alkoholi turruttaa siinä missä kiirekin, armoton treenaaminen tai tunnesyöminen. On monia keinoja työntää hankalat tunteet taaemmaksi, odottamaan parempaa aikaa. Mutta kuten pöly sängyn alta, sivuun työnnetty tulee lopulta esiin. Yllättäen mökkimatkasta tulee taistelutanner, jonka aikana viskotaan tekemättä jääneet askareet, unohtuneet tekemiset ja viiltäneet ohittamiset etupenkin näyttämölle. Takapenkillä matkaavien kuulokkeiden läpi työntyy kohonneet ja kiivaat äänet. Tunnelma kiristyy ja on raskas. Loman alku päättyy pahaan mieleen, kireisiin ilmeisiin ja teräviin liikkeisiin. Paha mieli velloo ilmassa pitkään.

Aikuisten tapa käsitellä tunteita ja ottaa niistä vastuu – tunnistaa omia tarpeita, sanoittaa niitä itselle ja toisille ajoissa, antaa lapsille esimerkin siitä, miten elämässä ja ihmissuhteissa toimitaan. Elämässä selviää monenlaisesta niin yllätyksistä kuin pettymyksistä, kun tunteiden kanssa oppii olemaan ja vaikeitakin tunteita sietämään. Tunteita ei pidä pullottaa kiireeseen vedoten tai turruttaa pullon tai suklaalevyn avulla. Tunteissa ei ole hyvä vellota loputtomiin, eikä ole kenenkään kannalta hyvä odottaa lupaa räjähdykseen, kun ”kukaan ei taaskaan tee mitään” marttyyrin viitta päällä.

Tunteiden säätelyä on tärkeä taito niin koulussa, kaverisuhteissa kuin myöhemmin työelämässä. Eväät tähän lapsi saa kotoa. Tunteet kuuluvat ihmisyyteen ja kertovat meille tärkeitä viestejä. Ne ovat aina totta mutta harvoin koko totuus. Tunteet ovat pääosin subjektiivisia, joten maailmassa jossa kymmenet totuudet kohtaavat päivittäin eri tilanteissa, on hyvä pitää mielessä, että oma tunne on vain yksi osa suurempaa kokonaisuutta.

Hyvä loma rakentuu palasista, jotka pääosin osuvat toinen toisiinsa harmonisesti. Kun toista harmittaa, toisella on voimia tukea ja jakaa harmia. Kun on hyvä olla, tunne tuplaantuu, kun sen jakaa läheisten kanssa. Jaetaan siis tunteita mutta tehdään se kypsästi.

Ihanaa, lempeän tunteikasta kesää kaikille Parisuhdekeskus Kataja ry:n upeille tekijöille ja blogin lukijoille!

Johanna Linner Matikka
Projektipäällikkö, YTM, tietokirjailija
Helsingin kaupunki

Comments are closed.