Pari halaa

Blogi: Hyväksyn sinut juuri tuollaisena

Olen aina ihmetellyt pitkiä liittoja ja miettinyt niiden salaisuutta, oma parisuhdehistoriani kun on ollut pirstaleinen. En ole aiemmin oikein onnistunut saamaan suhteita kestämään suuresta halukkuudestani huolimatta. Ymmärsin onneksi jossain vaiheessa, että parisuhde on taitolaji, jossa voi kehittyä. Ja kun omat taidot ovat tuloksista päätellen heikot, oli alettava opiskelemaan kestävän suhteen salaisuuksia ihan tosissaan. Siitä oivalluksesta alkoi antoisa tutkimusmatka, joka on pitänyt sisällään paljon kirjallisuutta, podcasteja, kursseja ja ihan kenttätukimusta tarkkailijan roolissa, kun olen havainnoinut sitä, kuinka pitkissä liitoissa elävät parit ovat suhteessa toisiinsa. Jaan tässä blogissa joitain oivalluksiani.

Parit ovat toki kaikki erilaisia, mutta muutama asia yhdistää meitä kaikkia. Yksi tärkeimmistä asioista on toisen kunnioittaminen. Jokainen meistä haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi sekä ennen kaikkea arvostetuksi omana itsenään. Toisen kuunteleminen ja hänelle läsnä oleminen on arvokas taito. On tärkeää olla kiinnostunut toisesta ja hänen tekemisistään sekä ajatuksistaan, vaikka ne poikkeaisivatkin omista. Toisen persoonalliselle tavalle olla tässä maailmassa on annettava tilaa. Ja kyllähän se kipinäkin säilyy, kun toista kohtaan pitää avoimen ja uteliaan asenteen. Sellaistahan se on silloin alun tutustumisvaiheessakin, kun toinen on valtavan kiinnostava ja vetovoimainen.

On myös tärkeää, että parisuhteen molemmilla osapuolilla on kyky tehdä itsensä onnelliseksi. Emme voi ripustautua toiseen ja odottaa toisen rakastavan meidät eheiksi, vaan meistä jokaisen on löydettävä rakkaus myös itseämme kohtaan. On siis tärkeää olla kiinnostunut itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan ihan joka päivä. On hyvä antaa itselleen aikaa kuulla sisäisiä viestejään ja löytää omia innostumisen lähteitä sekä intohimon kohteita, jotta elämä tuntuu inspiroivalta ja mielekkäältä. Hyvinvoivan ja elämästä nauttivan ihmisen seura on myös puoleensavetävää ja siitä hyötyy kumppanikin. On tärkeää täydentää itse itsensä. Siitä voimme ammentaa hyvää myös muille.

Omassa suhteessani tärkein oivallus on ollut toisen hyväksyminen juuri sellaisena ja siinä kohtaa, kun hän omalla polullaan kulkee. Vaikka luulisin tietäväni paremmin mikä toiselle on hyväksi, en välttämättä tiedä. Muutin yhteen nykyisen avopuolisoni kanssa viisi kuukautta sitten. Mukana muutti myös teini-ikäinen poikani ja on itsestään selvää, että uusperheen arjen yhteensovittaminen ottaa aikansa. Aluksi syntyikin ajoittain kitkaa ja eripuraa esimerkiksi siisteydestä. Toinen solmukohta meillä oli raha ja kolmas ajankäyttö. Välillä asioista pystyi puhumaan rakentavammin, mutta ajoittain jännite purkautui kiukun kautta. Vaati rutkasti kärsivällisyyttä, että sopeutumisvaiheesta päästiin ylitse. Oli myös tärkeää, että molemmat olivat sitoutuneita yhteiseen päämäärään ja sen vaatimaan prosessiin.

Halusimme kodin, jossa kaikilla on hyvä olla ja yhteistyö toimii sujuvasti. Lopulta se onnistui ja nyt eripuraa syntyy yhä harvemmin. Itselleni tärkeä apuväline on ollut eräällä henkisellä kurssilla kuultu lause, joka on nykyään oma rauhan mantrani: “Hyväksyn sinut juuri nyt, juuri sellaisena kuin olet. Mitään muuttamatta, mitään lisäämättä tai mitään poisottamatta.” Kun nousee ajatus, että toisen tulisi olla jotenkin toisenlainen kuin hän on, tai tehdä jotain muuta, kun mitä hän näyttää tekevän, sanon tuota lausetta mielessäni ja on helpompaa nähdä toinen puhtaammin omana itsenään ilman arvostelua. Silloin tuomitseminen vaihtuu jälleen rakastamiseksi. Sanotaan, että rakkaus elää vain vapaudessa ja sen vapauden säilyttäminen mielessäni on ensiarvoisen tärkeää, jotta suhde on mahdollista saada kestämään, vaikka sitten koko loppuelämän.

Hannele Kirjavainen

Olen Hannele Kirjavainen, teinin äiti ja upean miehen avopuoliso. Ammatiltani olen kulttuurituottaja ja tuleva tradenomi. Opiskelen mielenvalmentajaksi (mm. hypnoosi ja NLP). 

Olen käynyt Parisuhdekeskus Katajan PariAsiaa ja Parisuhteen Palikat koulutukset sekä toiminut vapaaehtoisena luennoitsijana. Olen ollut mukana myös ryhmächatissa ja nyt olen myös vapaaehtoisten blogikirjoitusryhmässä. Iloitsen siitä, että voin Katajassa toteuttaa monenlaisia taitoja eri muodoissa.  Hyvinvoiva suhde on yksilötasolla niin henkisen kuin fyysisesenkin hyvinvoinnin lähde.

Comments are closed.