Mikä on rakkauden kielesi?

Harjoitus: mikä on rakkauden kielesi?

Yhdysvaltalainen Gary Chapman kirjoittaa kirjassaan Rakkauden kieli eri tavoista, joilla ilmaisemme rakkauttamme ja tulkitsemme kumppanimme rakkauden osoituksia. Chapman kuvaa kirjassaan viittä tapaa, joita hän kutsuu Rakkauden kieliksi. Nämä viisi tapaa ovat:

  1. Myönteiset sanat

Toisille meistä luontevin tapa ilmaista rakkautta on ensisijaisesti positiivisten sanojen, kehujen ja ihailevien kommenttien kautta. Jos haluaa ilmaista aitoa rakkautta puheellaan, on käytettävä lempeitä, rohkaisevia ja rehellisiä sanoja. Myönteisiä sanoja voi ilmaista myös epäsuorasti, kehua kumppaniaan muiden läsnä ollessa tai muille. Jos kumppanillesi on tärkeää kuulla myönteisiä sanoja, mutta niiden ilmaisu on itsellesi vaikeaa, voi sanojen ilmaisua harjoitella kirjoittamalla myönteisiä ajatuksiaan ja kuulemiaan myönteisiä kommentteja ylös myöhempää käyttöä varten. Tämä uusi tapa, kuten muutkin uudet taidot, voi aluksi tuntua epäluontevalta, mutta ajan kanssa harjoittelu tuo varmasti tulosta.

  1. Kahdenkeskinen aika

Kahdenkeskinen aika tarkoittaa aikaa ilman telkkaria, Netflixiä, somea tai muita häiriötekijöitä. Se voi olla aikaa sohvalla, kävelyllä tai ravintolassa. Kahdenkeskisen ajan ydin on yhdessäolo. Se ei tarkoita toisen silmiin tuijottamista räpäyttämättä, vaan yhdessäolon ja läheisyyden tunteiden vahvistamista. Jos sinun tai kumppanisi ensisijainen tapa antaa ja vastaanottaa rakkautta on kahden kesken vietetty aika, keskustelkaa yhdessä, miten voisitte arjessanne lisätä yhdessäoloa. Yksinkertaisimmillaan se voi olla jokailtainen kuulumisten vaihto iltateen äärellä.

  1. Rakkauden lahjat

Lahjojen antaminen on ikiaikainen ja kulttuurirajat ylittävä tapa osoittaa huomiota ja välittämistä. Lahja on konkreettinen osoitus siitä, että olemme ajatelleet toista – lahjan rahallinen arvo ei ole tärkeää, vaan itse ajatus. Lahjat ovat rakkauden näkyviä vertaiskuvia, kirjoittaa Chapman. Jos rakkaudella annetut lahjat puhuvat sitä rakkauden kieltä, jota ymmärrät parhaiten, ovat kumppanilta saadut lahjat arvossaan. Jollet toisaalta saa kumppaniltasi lahjoja rakkauden osoituksena, saatat asettaa koko puolisosi rakkauden kyseenalaiseksi. Lahjojen ei tarvitse olla viikoittaisia tai kalliita, mutta joillekin meistä ne ovat tärkeitä niiden viestittämän rakkauden vuoksi.

  1. Lempeät palvelukset

Lempeät palvelukset tarkoittavat sitä, että olet valmis tekemään jotain, mitä tietää kumppaninsa toivovan, ilahduttaa häntä pienin käytännön teoin, kuten laittamalla ruokaa, siivoamalla, huolehtimalla pihasta tai lemmikeistä. Lempeät palvelukset vaativat meiltä aikaa, vaivannäköä ja suunnittelua, siksi ne ovat myönteisen asenteen siivittäminä aitoja rakkaudenilmaisuja. Jos kumppanisi rakkauden kieli on lempeiden palvelusten kautta, kysy kumppaniltasi, mitä sellaista voit tehdä, mikä ilahduttaisi häntä ja saisi hänet tuntemaan, että välität.

  1. Fyysinen kosketus

Ihmisen keho on koskettamista varten. Kosketuksella viestimme hyväksyntää, lohdutusta ja välittämistä. Käsi kädessä kulkeminen, halaus, suuteleminen ja seksi ovat kaikki rakkauden ilmaisun muotoja. Joillekin ne ovat kaikkein tärkeimpiä rakkauden ilmaisumuotoja. Pieniin kosketuksiin ei tarvita juurikaan aikaa; lähtö- tai tervehdyshalaus vie vain hetken, mutta voi kertoa paljon. Fyysisiä rakkaudenilmaisuja rajaa vain oma mielikuvitus. Molempien kumppaneiden olisi tärkeää tietää toiselle mieluisat tavat vastaanottaa kosketusta.

Mikä on sinun ja kumppanisi rakkauden kieli? Jotkut tunnistavat rakkauden kielensä välittömästi, mutta kaikille se ei ole lainkaan helppoa. Voit miettiä, miten itse ilmaiset mieluiten rakkauttasi kumppanillesi. On hyvin mahdollista, että toimit samoin, mitä toivoisit kumppaniltasi.

  • Keskustelkaa mitkä ovat kummallekkin ominaiset rakkauden kielet?
  • Miten ne eroavat toisistaan?

(Chapman, Gary D. 2009 The five love languages. The secret to love that lasts. Moody Publishers, Kindle edition.)

Comments are closed.