Pariskunta

Blogi: Parisuhde ja puhumattomuus

Katso minuun, olen tässä.

Kaikki on hyvin, olen tukenasi, voit luottaa minuun.

Kuuletko sinä näitä sanoja usein? Entä sanotko niitä kumppanillesi? Yksi parisuhteen tärkeimmistä tehtävistä on tarjota turvaa. Lämmin syli ja turvallinen olo toisen kanssa tässä välillä niin kylmässä ja pimeässä maailmassa. Turva syntyy luottamuksesta ja luottamus rakennetaan puhumalla, jakamalla, rakastamalla, hyvillä teoilla.

Puhumattomuus vie kauemmas toisesta, piilottaa omat ajatukset ja itsen toiselta. Rakentaa muureja sillan sijaan ja työntää toisen pois. Puhumattomuus satuttaa. Samalla kun se suojaa itseä näkyväksi tulemiselta omien haavojen kanssa, se satuttaa molempia. Se voi olla jopa haavoittavampaa parisuhteelle kuin pahojen sanojen sanominen.

On helppoa turvautua hiljaisuuteen silloin kun olisi kaikkein tärkeintä avautua ja puhua toiselle. Hiljaisuutta voi käyttää aseena tietoisesti tai tiedostamattaan. Kostaa toiselle hänen tekonsa tai sanansa niin, että hänellä ei ole mahdollisuutta puolustautua tai selittää. Kyllä hänen täytyy ymmärtää ilman sanomistakin, että hän on satuttanut. Tai ehkä se tapahtuu tiedostamatta, puhumattomuus on opittu tapa kohdata vaikeita tunteita.

Pahimmassa etäisyydessä voi olla helpompikin keino kohdata toinen kuin puhuminen. Tämä keino on puhdas läsnäolo. Se voi tarkoittaa pitkää halausta, jossa saa olla toisen lähellä omana itsenään. Se voi tarkoittaa silmiin katsomista, oikeasti läsnä ja syvälle sydämeen katsomista. Joskus pienikin katse tai kosketus avaa lukot ja päästää taas toisen lähelle. Lukot aukenevat kun silmät kostuvat ja sydän lämpenee. Rakkaus pääsee taas paikalle. Sanoja ei ehkä enää edes kaivata. Riittää se, että on toiselle läsnä. Tämä haavoittuvuuden näyttäminen on haastavinta ja palkitsevinta parisuhteessa. Ja siksi juuri niin tärkeää.

Jos teillä on tällä hetkellä puhumattomuutta, niin voisiko löytää keinoja päästä lähelle ilman sanoja?

Satu Kattainen

Kirjoittaja

Olen Satu Kattainen Parisuhdekeskus Katajan vapaaehtoinen. Olen utelias, herkkä ja intuitiivinen seksuaalisen hyvinvoinnin valmentaja (@valoiseksi) ja äiti. Tavoitteenani on auttaa naisia kukoistamaan seksuaalisesti itsevarmana. Sydäntäni lähellä on erityisesti raskauden ja äitiyden tuomat muutokset seksuaalisuuteen.

Tällä hetkellä teen seksuaalineuvontaa ja viimeistelen terveydenhoitajan opintojani. Muu koulutustaustani on kasvatustieteen maisteri ja auktorisoitu seksuaalineuvoja (SSS).

Comments are closed.