pariskunta riippumatossa

Blogi: Parisuhde ja ympäristö- miten suhde ympäristöön vaikuttaa parisuhteeseen?

Taas on se aika vuodesta, jolloin suomalaiset matelevat autoletkassa moottoriteitä päämääränään niemennokka ja rantasaunan leppeät löylyt. Luonnon äärelle hakeutuminen kuuluu monen kesään, asuinpaikasta riippumatta. Varpaat tekee mieli kastaa rantaveteen ja koko keho pysähtyy kuuntelemaan, kun käki alkaa kukkua metsänlaidassa. Kaupunkiympäristössä lähipuistot kutsuvat vehreään syliinsä.  

Suhde ympäristöön ja luontoon on ollut viime vuosina hyvinvointi- ja mielenterveystutkimuksen kiinnostuksen kohteena. Tutkimusta on tehty pääosin yksilön hyvinvoinnin näkökulmasta.  Luonnon ja ympäristön hyvinvointihyötyyn on todettu vaikuttavan muun muassa valon määrä, ilmanlaatu, äänimaisema ja esteettisyys. Luonnossa olo rauhoittaa ja lievittää stressiä, sekä tasaa sykettä ja verenpainetta. Viherympäristö hoitaa kehoa ja mieltä ja tarjoaa monella tapaa aistittavia virkkeitä. Tutkimusten mukaan lähiluonto onkin kaikkein tärkein mielen hyvinvointia edistävä tekijä.  

Millainen merkitys ympäristöllä voisi olla ihmissuhteisiimme? Mikä yhteys voisi olla parisuhteella ja ympäristöllä? Millä tavalla ympäristö vaikuttaa meille merkityksellisiin ihmissuhteisiin?  

Luonto- ja ympäristöharrastus vahvistaa ja ylläpitää monella tapaa myös parisuhdetta. Yhdessä koetut luontoelämykset aamuisen lammen rannassa tai syksyiset sieniretket ovat monelle tärkeitä parisuhteen hyvinvointihetkiä ja arvokas voimavara. Keskustelu ja vuorovaikutus saatetaan kokea toisenlaisena luonnossa kuin arjen keskellä kotona. Yhdessä aistitut luonnon äänimaisemat ja liikkuminen, kuten metsäpolulla kulkeminen, saattavat tarjota mahdollisuuden parisuhteen tunneyhteyden syventämiseen. Luonnossa kehon rytmi usein muuttuu ja sitä kautta mahdollistuu myös toisenlaisten parisuhderoolien kokeilut; kiireinen kumppani saattaa hidastaa tahtia ja verkkainen innostua eri tavalla luonnon lukemattomista mahdollisuuksista.  

Toisaalta jaettu huoli esimerkiksi ilmaston vääjäämättömästä lämpenemisestä tai viheralueiden vähentymisestä saattavat olla yhdessä jaettuja kokemuksia.  Ympäristöön ja luontoon saattaa myös liittyä voimakkaita tunteita ja arvoristiriitoja, joita voi olla hankala käsitellä suhteessa. On tärkeää, että myös parisuhteessa voisi keskustella erilaisista luontoon, ympäristöön tai ekologisesti kestävään elämäntapaan liittyvistä kysymyksistä ja huolista.   

Olisiko tänä kesänä aika herätellä kumppanin kanssa keskustelua siitä, millä tavalla luonto ja ympäristö vaikuttavat parisuhteeseen?  Millaiset asiat vaikuttavat omaan ympäristösuhteeseen? Miten huomioida ympäristön kestävyys parisuhteen valinnoissa?  

Itsekin kuulun näihin suomalaisiin, jotka valtaavat pian moottoritiet päästöistä huolimatta. Olen kuitenkin esittänyt kesälomalle toiveen, että tänä kesänä olisi aikaa ja tilaisuutta pohtia yhdessä kumppanin kanssa ympäristön ja luonnon merkitystä parisuhteellemme ja niitä asioita, joihin voisimme arkisilla valinnoilla suhteessamme vaikuttaa, jotta myös mahdolliset lapsenlapsemme kuulisivat käen kukunnan pellonlaidassa iltahämärässä.  

Henkilö - Riina Nissinen

Kirjoittaja

Riina Nissinen
asiantuntija, Parisuhdekeskus Kataja 

Comments are closed.