Kaksi kättä ja kahvikupit

Blogi: Lomakeskusteluita loppukesän illassa

Kesällä on jälleen eletty vuoden odotetuimpia viikkoja. Kesäinen luonto on antanut lomalaisille parastaan. Ehkäpä aurinkoisia lomapäiviä on vielä jäljellä. Lomalle saattaa kohdistua paljon odotuksia päästä tekemään niitä asioita, joita arjen kiireessä ei ehditä. Lista lomatoiveista saattaa olla pidempi kuin veroselvitys. Sukulaiset odottavat vierailua ehkä pitkänkin tauon jälkeen, keho kaipaa huoltoa ja lapsille on luvattu huvipuistoreissu. Kumppani on jo viikkoja odottanut kahdenkeskistä saunailtaa ja juttuhetkeä saunan rappusilla.

Pohdin usein pidemmän loman alkaessa, millaisia odotuksia minulla itselläni on loman suhteen. Huomaan, että kumppanin toiveet rentouttavasta lomasta tulee kuulluksi usein vasta sen jälkeen, kun olen itse ehtinyt muodostaa selkeät sävelet niille muutamalle odotetulle aurinkoviikolle: kirjoja, sukulaisia, kävelyä, reissua ja musiikkia. Keskustelemme lomasta usein liian myöhään, joku on ehtinyt jo harmistua. Miten varmistaisimme, että kaikkien kesälomaan mahtuisi sekä itselle että yhteisesti tärkeitä asioita? Millaista lomaa parisuhteemme toivoisi, jotta voisimme suhteessa hyvin?  On tärkeää, että lomalla olisi riittävästi yhteisiä hyvinvoinnin hetkiä, yhdessä liikkumista, läheisyyttä ja spontaania hulluttelua.

Yhdessä vietetyt kesälomapäivät luovat usein otollisia hetkiä keskustelulle. Joskus keskustelun aloittaminen voi tuntua hankalalta tai sopivaa hetkeä ei tunnu löytyvän. Joskus väsymys vie voiton, joskus kiire. Keskustelun aloittaminen pidemmän tauon jälkeen voi myös tuntua työläältä, pitkään jatkunutta etäisyyttä saa joskus kuroa umpeen kaikin tavoin.  Millaista keskustelua parisuhde toivoo lisää voidakseen hyvin? Millaista keskustelua voisi toisaalta jättää vähemmälle suhteessa? Keskustelun helpottamiseksi voisi kokeilla vaikka minä- puheen lisäämistä ja sinä- puheen vähentämistä. Rauhallinen, läsnä oleva ja dialoginen keskustelu syntyy harvoin nälkäisenä tai väsyneenä, kokemuksen ääni puhuu! Tärkeää on myös miettiä, miten itse voisin auttaa kumppania keskustelemaan toiveistaan. Voisi vaikka aloittaa kysymällä siitä, millaista lomaa kumppani kaipaisi, jotta olisi hyvä, leppoisa ja rento olla. Pitääpä illalla saunan rappusilla muistaa kysyä! 

Kirjoittaja
Parisuhdekeskus Katajan asiantuntija
Riina Nissinen

Comments are closed.