kahvikuppi terassilla

Blogi: Keskitytään arjen pieniin hetkiin

Arkemme näyttäytyy tällä hetkellä poikkeuksellisena aikana. Aikana, jolloin epävarmuudesta on osaltaan tullut uusi normi. Aikana, jolloin sana korona näkyy ja kuuluu kaikkien huulilla ja huolena. Aikana, joka näkyy vessapaperin hamstraamisena ja joissain kaupungeissa viiden eri kaupan kiertämisenä saadaksesi itsellesi tavallista leipää kotiin viikonlopuksi. Arkena, jota viitoittavat etätyöt, karanteenit tai sen uhka, sosiaalisten kontaktien hienoiset välttelyt ja joukkotapahtumien perumiset. Arkena, jolloin puhelut ja etäkokoukset ovat käytössä niin kotona ystävien ja sukulaisten kesken, kuin töidenkin suhteen.

Kuinka tämä outous, epätodellisuus ja erikoisuus näyttäytyy sitten perheissä ja parisuhteissa?

Tämä epätavallinen tilanne muuttaa arjen, sovitut tutut toimintatavat ja tekee elämästä ennakoimatonta. Tunteet ja tunnelmat vaihtelevat niin aikuisilla kuin lapsilla. Puolison kanssa voi tulla riitaa pelkästä väärästä jalkaterän asennosta, koska saatat joutua olemaan nokakkain töitä tehden, että kotiasioiden suhteen 24/7 arjessasi.  Pienikin lapsi aistii elämän muutoksen vanhempien tunnetilojen muutoksista ja lapsi voi olla erityisen kiukkuinen tai tarvitseva kun hän aistii erikoisen ilmapiirin. Tämä tilanne tuo epävarmuutta erityisesti niiden ihmisten arkeen, joiden elämässä on suuria jokapäiväisiä huolia, kuten akuutteja erilaisia sairauksia tai muita arjen esteitä. Itse olen läheisteni kanssa joutunut elämässäni opettelemaan tällaisten asioiden kanssa toimimista jo vuosien ajan.

Ennakoimattomuuden urat, jotka ovat osa jokapäiväistä arkea ja elämää, korostuvat tässä tilanteessa.

Kuinka tästä kaikesta sitten yhdessä selviämme? Muistetaan, että tunteet ja niiden kirjo kuuluvat arkeen ja niihin tulee suhtautua lempeydellä. Itsemyötätunnon taito kehittyy, kun ei kerta kaikkiaan voi aina kulkea täydellinen äiti/-vaimo/-työntekijä/-leima otsassa, vaan omista virheistä oppien, kompuroiden ja uudelleen taas jalkeille nousten. Erilaisten ja outojenkin asioiden kanssa oppii elämään keskittymällä arkeen ja sen pieniin hetkiin. Nauttimalla arjen yhteisestä tekemisestä perheen ja läheisten kanssa.

Ylläpidä rutiineja mahdollisuuksien mukaan, mutta salli itsellesi ja läheisillesi myös joustavuutta. Järjestä elokuva- ja teehetkiä kumppanin kanssa ja läheisten tapaamisia WhatsApp-puhelujen ym. kautta. Muista arjessa myös itsesi ja läheisesi hemmottelu eri tavoin, vaikka saunan ja itsetehtyjen kauneushoitojen kanssa. Ja muista hassuttelu, säästä ja elämäntilanteesta huolimatta. Sitä arjen ilot ovat, kun arki on ennakoimatonta pidemmän aikaa. Hetkestä nauttimista. Aidosti. Halataan puolisoamme ja lähetetään ystäville viestejä. Huolehditaan siis toisistamme ja läheisistämme, vaikka emme heitä fyysisesti samalla tavalla näkisikään.

Kirjoittaja

Suvi Laru

Comments are closed.