nettisivujen banneripohja OIKEA KOKO (4)

Blogi: Joulusiivousta ja muita parisuhdetekoja

Taas on koittanut aika, johon on ladattu toiveita koko pitkän syksyn ajan. Odotettu joulu katkaisee hetkeksi arkiset toimittelut ja monen mielessä ovat leppoisat hetket rakkaiden ihmisten kera. On ehkä ajateltu ja haaveiltu, että joulu toisi tullessaan pysähtymistä, kohtaamista ja kaivattua lepoa. Koko päivä yöpaidassa tai kirjan kanssa sohvan nurkassa kuulostaa kieltämättä hyvältä!

Myös parisuhteeseen saatetaan ladata joulun aikaan paljon odotuksia tai olettamuksia. Unelmakuvassa siivottu ja tuoksuva koti kätkee sisäänsä onnellisen perheen ja toistensa läheisyydestä nauttivat kumppanit, jotka hyväntuulisina kokkaavat pehmeän musiikin soidessa taustalla. Kuitenkin syksyn jatkunut epävarma poikkeusaika on saattanut tuoda arkeen ja erityisesti parisuhteeseen jännitteitä, huoli, kiirettä ja pelkoa. Miten toiveet läheisyydestä ja yhdessä vietetystä ajasta voisivat kuitenkin toteutua joulun aikana, edes hetkittäin? Miten saada palautettua yhteyttä kumppaniin, joka tuntuu kadonneen jonnekin arjen kuorman alle?

Joulu on oivallista aikaa erilaisille parisuhteen hyvinvointia kannatteleville arkisille teoille. Yhdessä tekeminen, vaikka mattojen tuuletus tai joululaulukaraoke, vahvistaa suhteen me-henkeä. Monet ristiriitatilanteet aiheutuvat siitä, ettei oikein osata ja uskalleta sanoittaa omia tarpeita suhteessa ja toisaalta kumppanilta ei välttämättä tule kysyttyä hänen tarpeistaan.  Kun omat tai kumppanin tarpeet jäävät sanoittamatta tai kuulematta, syntyy herkästi kokemusta etääntymisestä parisuhteessa.

On tärkeää jutella kumppanin kanssa siitä, mitä itse tarvitsisi joulun ajalta ja mitä kumppani puolestaan tarvitsisi.  Millaista lepoa itse arvostaisi, millaista lepoa kumppani toivoisi? Myös läheisyydestä on hyvä jutella, eli millaista läheisyyttä toivotaan, jotta parisuhde voisi paremmin? Millaisia voivat olla läheisyyden hetket ja mikä virittäisi myös seksuaalista läheisyyttä suhteessa?  Läheisyyden vaaliminen ja kumppanin kutsuminen iholle ja viereen on tärkeä parisuhdeteko. Joskus se tarkoittaa konkreettisesti ajan raivaamista muilta ärsykkeiltä, kuten kaikenlaisilta ruuduilta. Voisiko tämän joulun parisuhdeteko olla se, että kännykät ja muut älylaitteet heitettäisiin edes hetkeksi kirjaimellisesti kuuseen?

Lepoa, rakkautta ja rauhallista joulunaikaa kaikkiin koteihin!

Riina Nissinen
Parisuhdekeskus Kataja ry:n asiantuntija
Perhe- ja paripsykoterapeutti

Comments are closed.