Pari kävelemässä puistokadulla

Blogi: Avaa syli!

Kaikilla meillä on toisinaan heikkoja hetkiä. Heikkona hetkenä en ole mukavuusalueellani ja hetki uhkaa sisäistä turvallisuuttani. Voin muuttua välinpitämättömäksi väistellen asian kohtaamista tai asettua puolustuskannalle kohtaamatta omaa vastuutani asiaan. Voin hyökätä eli syyttää toista omasta heikosta hetkestäni. Näissä tilanteissa saatan kasvaa niin isoksi, että en tarvitse apua tai en kykene vastaanottamaan sitä. Olen liian täynnä voimaani tai omaa välinpitämättömyyttäni.

Heikko hetki voi myös lannistaa. En puolusta itseäni, ehkä menetän itseluottamukseni, muutun pieneksi ja heikoksi. Katoan – kenties pakenen asiaa.

En ole ihmisenä olemassa yksin. Tiedostaen tai tiedostamatta peilaan itseäni aina suhteessa muihin ihmisiin. Läheisimpien ihmisten sekä kumppaneiden keskinäisessä vuorovaikutuksessa tämä entisestään korostuu. Uskallammeko olla toisillemme aitoja myös heikkoina hetkinä?

Tunnustan herkkyyteni, sekä sen, että tarvitsen syliä, kun olen rikki. Tarvitsen syliä myös silloin, kun olen vahvoilla. Entä osaanko minä puolestani nähdä toisen ja olla hänelle juuri sen kokoinen, kun hän kulloinkin tarvitsee?

Näistä ajatuksista syntyi laulu hääjuhlaan pojallemme ja hänen tulevalle vaimolleen.

 

AVAA SYLI

Pidä minut lähellä, pidä vierellä.

Katso kanssani tulevaisuuteen,

haaveisiin rajattomiin, käsi kädellä.

Katso kanssani ihanuuteen

Kun oon vahva tässä, anna minun kantaa.

Jos liian vahva, saanhan vähän tilaa?

Kun mä heikko olen voitko tuen antaa?

Avosylin rakkautta kantaa.

 Avaa syli, niin että sinne mahtuu näin kokonaisena!

Avaa syli, niin että sinne mahtuu pikkupalasina – ihan murusina!

Kun kaipaan sanojasi, kerro jotain hyvää.

Näin välillemme luodaan pysyvää.

Kun kaipaan kosketusta silloin tuu ja halaa.

Sydänten ääret tällöin yhteen valaa

Kirjoittaja Risto Jyrkkä on Parisuhdekeskus Katajan vapaaehtoinen ja hallituksen jäsen. Risto on DI ja saa työlleen vastapainoa toimimalla vertaisohjaajana. Ristolta on juuri ilmestynyt levy Merkityksellistä artistinimellä Jyrkkä. Levyltä löytyy myös yllä mainittu kappale.

Risto on vaimonsa Minnan kanssa rakastunut parisuhteen hoitamiseen ja itsetuntemusmatkailuun. 

”Olemme kouluttautuneet ja pätevöityneet Parisuhdekeskus Katajan Rikasta Minua, Vuorovaikutustaidot parisuhteessa ja Sylikkäin vertaisohjaajiksi ja PariAsiaa luennoitsijoiksi. Olemme myös käyneet alustamassa parisuhdetapahtumisissa moninaisista aiheista.”

 

Risto Jyrkkä

Comments are closed.