Syyskokouksen kannaotto: Järjestöjen avustusleikkaukset vaarantavat parisuhteiden tuen saatavuutta

Syyskokouksen kannanotto: Järjestöjen avustusleikkaukset vaarantavat parisuhteiden tuen saatavuutta

21.11.2024

Toimiva parisuhde luo hyvinvointia ja edistää sekä fyysistä että psyykkistä terveyttämme. Vanhempien välisellä suhteella, vuorovaikutus- ja tunnetaidoilla on merkittävä vaikutus myös perheen lasten ja nuorten elämään. Tarjoamalla tukea erilaisiin pari- ja perhesuhteiden vaikeuksiin vahvistetaan koko perheen hyvinvointia. Sosiaali- ja terveysjärjestöillä on merkittävä rooli valtakunnallisen, asiantuntevan, matalalla kynnyksellä toteutettavan, joustavan ja nopean tuen tarjoajina.

Hallitus on päättänyt kehysriihessään heikentää rajusti järjestöjen valtionavustuksia. Monien järjestöjen toiminnan rahoitus muodostuu suurimmilta osin näistä valtionavustuksista. Avustusten leikkaaminen ja näin järjestöjen resurssien niukentuminen vaikuttaa suoraan parien ja perheiden hyvinvointiin heidän jäädessä vaille kaipaamaansa apua ja tukea.

Sote -alueuudistuksen yhteydessä on rakennettu vahvaa ja toimivaa yhteistyötä perhekeskusten ja järjestöjen välille. Ensi vuonna toteutettavat järjestöjen avustusleikkaukset heikentävät myös tätä huolella rakennettua, hyvinvointialueiden asukkaita palvelevaa yhteistyötä asiantuntijaosaamisen vaihdossa ja asiakasohjauksessa. Useiden hyvinvointialueiden palvelut ja tuen muodot parisuhteille ja perheille ovat ruuhkautuneet. Kun järjestöt eivät pysty vastaamaan parien ja perheiden avun tarpeeseen hyvinvointialueiden rinnalla, kasvavat asiakasjonot hyvinvointialueiden jo entisestään kuormitettuihin palveluihin. Inhimillisen hinnan maksavat parit, perheet, lapset ja nuoret, kun pahoinvointi perheissä lisääntyy hankalien tilanteiden pitkittyessä ja kärjistyessä. Parisuhteiden vaikeudet haastavat ihmisten hyvinvointia ja terveyttä heikentävästi. MIELI ry kertoo OECD:n laskeneen, että mielenterveydenhäiriöistä koituvat kustannukset maksavat suomalaiselle yhteiskunnalle noin 11 miljardia euroa vuosittain.

Parisuhdekeskus Kataja ry:n koordinoiman valtakunnallisen parisuhdeverkoston toimijat (69, sisältäen 12 hyvinvointialuetta) ovat myös huolissaan perheille ja pariskunnille tarjottavien palvelujen eriarvoisuudesta tai jopa mahdollisista puutteista eri alueilla. Parisuhdekeskus Kataja ry:n syyskokous painottaa, että hallitusohjelmaan kirjattu matalan kynnyksen perhepalveluiden kehittäminen, jossa huomioidaan myös parisuhteiden ja vanhemmuuden tuki, tulee toteuttaa nyt konkretiana. Parisuhteille annettavaa tukea tulee olla jatkossakin tarjolla ennaltaehkäisevästi ja matalalla kynnyksellä, ja toiminnan tulee olla yhteistyössä järjestöjen, seurakuntien sekä hyvinvointialueiden kanssa.

Järjestöjen avustusleikkausten laajuutta tulee siis uudelleen harkita riittävien parisuhteen palveluiden sekä parien ja perheiden hyvinvoinnin turvaamiseksi ja leikkausten aiheuttamia lasten ja perheiden hyvinvointia heikentäviä vaikutuksia tulee arvioida.

Comments are closed.