Parisuhde on vaikea laji. Se koostuu kahdesta erillisestä ihmisestä, joilla molemmilla on omat toiveet, tunteet, halut, unelmat ja historia. Samalla se on läheisin suhde sitten suhteen omiin vanhempiin. Hääparille sanotaan usein vinkiksi, että katsokaa toisianne vaaleanpunaisten linssien läpi. Tämä on mielestäni erittäin kuvaavaa; katsomme toista aina jonkinlaisten linssien läpi. Tulkitsemme toisen toimintaa aina omista lähtökohdistamme ja ajatusmaailmastamme käsin. Emme siis koskaan näe toista ihan täysin sellaisena kuin hän on. Ei ihme, että tulee ristiriitoja.
Ristiriidat voivat parhaimmillaan lisätä ymmärrystä ja myötätuntoa toista kohtaan. Ristiriita nostaa esille molempien näkökulman asiaan. Se tuo esille sen, kuinka tullakseen nähdyksi ja kuulluksi täytyy tuoda omat ajatuksensa esille. Kun jaksamme kerrasta toiseen selittää oman näkökulmamme ja aidosti kuunnella toisen näkökulman, voimme tutustua paremmin toisiimme. Ja sitä kautta lisätä myötätuntoa niin itseä kuin toista kohtaan.
Joskus meiltä puuttuu oikeanlaisia vuorovaikutustaitoja ja ristiriidat voivat johtaa syvälle satuttaviin riitoihin. Niissä sivalletaan toisen identiteettiä ja annetaan toiselle leimoja tai nimityksiä. Ikään kuin hänessä olisi ihmisenä jotain perustavanlaatuista vikaa. Ei pystytä asettumaan toisen asemaan ja kokemaan myötätuntoa. Niistä jää jäljelle haava, joka ei parane helposti. Mitä useammin sama riita on käyty, sen tuoreempi arpi on ja sitä nopeammin sattuu. Ei tarvita enää montaa sanaa tai katsetta ja viilto osuu syvälle. Niiden haavojen parantumiseen tarvitaan usein jonkun ammattilaisen apua ja aivan uudenlaista ymmärrystä osapuolten välille.
Kuinka sitten ottaa puheeksi joku asia, joka aiheuttaa ristiriitoja? Ensimmäiseksi on hyvä rauhoittaa itsensä. Mahdollisimman neutraalista tunnetilasta puhuttaessa on helpompi pysyä oikeassa asiassa ja toisen syyttämisen sijaan. Väsyneenä, nälkäisenä tai stressaantuneena asiat helposti paisuvat ja puuroutuvat. Toiseksi on hyvä puhua itsestä käsin ja avoimesti: minusta tuntuu siltä, että… tulkitsin sanomisesi näin, olenko oikeassa? Avata itsensä toisen kuulemiseen koettamalla asettua hänen näkökulmaansa hetkeksi. Kolmanneksi voi olla hyvä idea ottaa fyysistä etäisyyttä arjen kuvioihin. Tämän voi tehdä esimerkiksi lähtemällä yhdessä metsään kävelylle selvittämään asioita. Kotona voi myös rauhoittaa jotkin paikat, kuten vaikka sängyn, kokonaan ristiriitojen selvittelyn ulkopuolelle.
Kun ristiriitojen käsittelystä puhutaan ja riitelyn pelisäännöistä sovitaan jo ennen kuin tunteet kuumenevat, on ristiriitatilanteissa enemmän mahdollisuuksia löytää yhteisymmärrystä. Rakentavasti ratkaistut ristiriidat voivat parhaimmillaan tuoda lisää läheisyyttä parisuhteeseen.
Kirjoittaja
Satu Kattainen on seksuaalineuvoja ja parisuhdekeskus Katajan vapaaehtoinen.
Parisuhde on hänen mielestään niin tunne- kuin taitolaji. Siinä ei voi koskaan tulla täydelliseksi ja siksi se on juuri niin kiehtova, elämän mittainen oppimisprosessi.