Turvan kompassi

Harjoitus: turvan kompassi

Ihmissuhteissa olo voi tuntua turvalliselta, turvattomalta tai joltain siltä väliltä. Turvallisuus koostuu sekä henkisestä että fyysisestä turvan tunteesta, jota voimme käyttäytymisellämme edistää tai heikentää. Molemminpuolinen luottamus, pysyvyys, vapaus olla oma itsensä ilman tuomitsemisen tai väkivallan pelkoa – ylipäätään kokemus siitä, että toinen henkilö ei halua itselle pahaa – ovat turvallisen ihmissuhteen tunnusmerkkejä. Turvallisessa ihmissuhteessa molemmat tulevat kuulluiksi ja arvostetuiksi ja osapuolien rajoja kunnioitetaan. Toisaalta turvattoman ihmissuhteen varoitusmerkkejä voivat olla kokemus uhasta, väkivalta, sen pelko tai rajatut mahdollisuudet olla oma itsensä. Vaikka toiminta ei päätyisi itse väkivaltaan, niin jo uhkaavasti käyttäytyminen herättää pelkoa ja viestii turvattomuudesta.

Nyt pääsette pohtimaan omia kokemuksiasi turvasta seuraavien kysymysten kautta. Voitte halutessasi piirtää kuvan kompassista ja neljästä eri ilmansuunnasta esimerkkikuvan tapaan. Pohtikaa kysymyksiä ensin itsenäisesti ja jakakaa sitten vastauksianne toisillenne.

1. Kompassin pohjoissuunta edustaa sinulle turvaa tuovia asioita. Pohdi nyt, millaiset asiat ympärilläsi luovat olosi turvalliseksi. Kirjoita tai piirrä vastauksesi.

Onko sinulla esimerkiksi harrastuksia tai ihmissuhteita, joiden kautta turvan tunne lisääntyy? Tai millaisessa ympäristössä koet olosi turvalliseksi? 

2. Kirjoita itäisen ilmansuunnan kohdalle, mitä tunteita koet näiden asioiden tai ihmissuhteiden ympärillä, ja millaisia mahdollisia muutoksia huomaat kehossasi? 

3. Eteläsuunnassa tarkastele, miksi asia tai ihmissuhde tuntuu sinulle turvalliselta? Mikä siitä tekee turvallisen? 

4. Viimeisenä länsisuunnassa pohdi nykyhetkeä ja tulevaisuutta. Voisitko lisätä näitä tunnistamiasi asioita arkeesi tai parisuhteeseesi? Miten voisit lisätä niitä juuri nyt?

5. Keskustelkaa kumppanin kanssa omista kompasseistanne ja mitä tunteita tehtävän teko teissä herätti.

Turvan kompassi

Comments are closed.