Tukea parisuhteeseen, kun lapsi sairastaa

Kun lapsi sairastaa

Tukea parisuhteeseen, kun lapsi sairastaa

Kun lapsi on pitkäaikaissairas, vammainen tai muuta erityistä tukea tarvitseva, parisuhdekin joutuu koetukselle. On tärkeää huolehtia parisuhteen hyvinvoinnista, jotta parisuhde on vanhempien voimavara arjen keskellä.

Kun perheessä on erityistä tukea tarvitseva lapsi, voit:

  • osallistua parisuhteen hyvinvointia vahvistaviin tapahtumiin
  • saada vertaistukea
  • oppia lisää parisuhteemoista

Katso toiminnan esittelyvideo ajalta, jolloin toiminnan nimi oli Perheen parhaaksi.

Kaisa Humaljoki
Asiantuntija
puh. 050 569 5304, kaisa.humaljoki@parisuhdekeskus.fi


Palvelumme

  • Parisuhdepuhelin maanantaisin kello 14—16 numerossa 050 337 9053. Voit soittaa puhelimeen hakiessasi itsellesi apua  tai jos olet huolissasi läheisestäsi. Puhelin palvelee myös ammattilaisia.


Kun lapsi sairastaa  -toiminnan yhteistyökumppanit, jotka tarjovat mm. vertaisryhmätoimintaa ja sopeutumisvalmennuskursseja

toimintaa tukee Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Videolla (2:47) Parisuhdekeskus Katajan Perheen parhaaksi -toiminnan (Nykyisin Tukea parisuhteeseen, kun perheessä on sairautta-toiminta) asiantuntija Kaisa Humaljoki kertoo erityistä tukea tarvitsevan lapsen vanhemmalle usein heräävistä tunteista ja niiden käsittelystä parisuhteessa:

Miten lapsen sairaus tai erityistarpeet sitten vaikuttavat parisuhteeseen? Videolla (1:49) pari- ja perhepsykoterapeutti Terhi Väisänen kertoo esimerkkejä:

Mitä toimintaan osallistuneet ovat mieltä?

Perheen parhaaksi -toimintaan osallistuneet kokevat, että oma hyvinvointi lisääntyy parisuhdetoimintaan osallistumisen myötä.

”Todella tärkeä ajatus se, että tuetaan vanhempien parisuhdetta. Oltiin oltu ihan sumussa. Tajuttiin, että mitä paremmin vanhempina voidaan, sitä paremmin nuppi kestää lasten tilanteita.”

Kun perheessä on erityislapsi, arki voi olla äärimmilleen aikataulutettua tai muutoin erityisen kuormittavaa – eikä vanhempien parisuhteelle useinkaan löydy tarpeeksi energiaa tai aikaa. Tyytymättömyys suhteeseen hiipiikin helposti mieleen ja silloin parisuhde ei onnistukaan enää palvelemaan yhtenä voimavarojen lähteenä.

”Vihdoin joku oli huomannut, että erityislasten vanhempien parisuhteeseen täytyisi panostaa. Että ihan oikeasti on erilaista, kun on haasteita lasten kanssa.”

Videolla (2:50) kokemusasiantuntijat Ira ja Risto kertovat omasta matkastaan Perheen parhaaksi -toiminnan pariin ja kuinka he innostuivat kouluttautumaan vertaisohjaajiksi.

”Mukanaolo on tuonut meille ymmärrystä ja lempeyttä omaa parisuhdetta ja kumppania kohtaan. Suosittelemme ehdottomasti!”

Lämpimästi tervetuloa mukaan toimintaan

Vaikka suhteen hyvät asiat uhkaisivatkin hautautua arjen kiireiden ja huolten sekä väsymyksen alle, uusi lähentyminen ei vaadi välttämättä ihmeitä. Parisuhdetoimintaan osallistuneet kertovat usein palautteessaan, kuinka pienikin pysähtyminen yhdessä suhteen äärelle onnistui tuottamaan iloa ja jaksamista sekä usein myös oivalluksia siitä, miten voi itse vaikuttaa parisuhteen hyvinvointiin. Tutustu tapahtumakalenteriin, tule luennolle – tai entä jos nappaisit samantien kumppaniasi hihasta?

”Olen monesti itse miettinyt, että puoliso suostui lähtemään. Että kyllä sekin varmasti haluaa kaikkensa tehdä tämän parisuhteen eteen, vaikka välillä onkin ankeata ja harmaata, halu ja tahto on siellä.”