Parisuhdepäivät 16.-17.11.2018 Helsingissä

Koulutustapahtuma ammattilaisille

Ohjelma

PARISUHDEPÄIVÄT 2018
– yhdistävä ja erottava erilaisuus parisuhteessa

Parisuhdepäivät, -työkaluja parisuhdetyön arkeen – ammattilaisten koulutuspäivät Helsingissä Crowne Plazassa 16.-17.11.2018 kutsuu sinut tänä vuonna erilaisuuden teeman äärelle. Erilaisuus haastaa parisuhdetta monella tapaa, mutta liika samankaltaisuuskaan ei sytytä.

Siksi kysymmekin tänä vuonna: Kuinka löytää erilaisuuden riesasta parisuhteen rikkaus? Kuinka auttaa paria löytämään pinnalla olevien ristiriitojen ja rikkovien riitojenkin alta erilaisuuden voima? Miten tukea erillisyyttä? Kuinka huomioida ihmisen erityisyys?

Perjantai 16.11.2018

9.30 Tervetuloa!
Liisa Välilä, toiminnanjohtaja Parisuhdekeskus Kataja

9.40 Parisuhdepäivät 2018 avaussanat
Perheministeri Annika Saarikko

10.00 Erilaisina kohtaaminen: parisuhteen vahvistava vuorovaikutus.

Jukka Mäkelä, lastenpsykiatri ja lasten ja lapsi-vanhempisuhteiden kouluttajapsykoterapeutti. THL:n lapset, nuoret ja perheet -yksikön erityisasiantuntija

11.00 Näkökulmia mustasukkaisuuden hoitoon Lue lisää
Luento antaa tietoa mustasukkaisuudesta ja työkaluja mustasukkaisuuden hoitoon. Luennolla tutustutaan Väestöliiton ja HUS Mielenterveystalon yhteistyönä tehtyyn Mustasukkaisuuden omahoito-ohjelmaan.

Lotta Heiskanen, PsL, psykoterapian erikoispsykologi, psykoterapeutti, Väestöliitto

12.00 Lounas

13.00 Työpajat

Työpajat tarjoavat pienen hengähdystauon seminaarin luento-osuuksien välissä. Työpajassa on ohjaajien alustuksen lisäksi toimintaa, johon osallistuminen on vapaaehtoista.  Voit valita vapaasti sinua eniten kiinnostavan teeman,.

 1. Ihmisenä vai sukupuolena rakkaussuhteessa?  Lue lisää
  Perhepsykoterapeutit Terhi Väisänen, Perhesuhdekeskuksesta ja Maarit Huuska, Transtukipiste
 2. Mielenpuu – yhdessä ja erikseen
  Työpajassa avataan uutta Mielenpuu-mallia (työkalu)  ja opitaan käyttämään yhtä puun teemoista: parisuhteemme hedelmä. Workshopissa on harjoittelua. Päivi Malmivaara, projektipäällikkö, LapsiArkki –hankeesta ja Minna Tuominen, perhe- ja parisuhdetyön asiantuntija Kirkkohallituksesta. 
 3. Kun välissä ei olekaan lapsi, vaan lapsettomuus. Lue lisää
  Työpajaa ohjaa tahattomasti lapseton pariskunta Jenni ja Tuomas Huhtala.  Lapsettomien yhdistys Simpukka ry.

14.00 Parisuhdekeskus Kataja julkistaa vuoden Parisuhdeteko -kunniamaininnan saajan ja luovuttaa palkinnon

14.15 Päiväkahvit talvipuutarhassa

14.30 Erilaisena persoonana töissä
Työkaluja työhyvinvointiin. Kuinka tunnistan ja vaalin omia rajojani? Miten tunnistan ja kunnioitan myös toisen rajoja? Millainen on empatian somaattinen luonne? Tunnistanko tunnetartunnat ja osaanko purkaa niitä?

Aino-Maija Rautkallio, pari- ja perheterapeutti Vet. psykiatrian erikoissairaanhoitaja, FM, psykofyysinen hengitysterapeutti.

16.00 koulutuspäivä päättyy

Lauantai 17.11.2018

10.00 Erilaisena ja erillisinä yhdessä halki parisuhteen – ja yksilön elämänkaaren
Oma ainutlaatuisuutemme ohjaa odotuksiamme ja toiveitamme. Kyse voi olla luonteesta, temperamentista, henkilöhistoriasta, elämänkokemuksista ja monista muista asioista, jotka tekevät minusta ainutlaatuisen minän. Miten hyvin tunnen itseni ja arvostan omaa ainutlaatuisuuttani, ja kuinka tarkasti olen kirjoittanut minun käyttöohjeeni kumppanilleni, vaikuttaa suhteemme laatuun merkittävästi.

Neljänkymmenen avioliittovuoden kokemuksella, Helka ja Markku kertovat innostavasti omaa tarinaansa, ja antavat konkreettisia vinkkejä, kuinka sanoittaa erilaisuutta suhteessa ja mitä oman käyttäytymisen sopeuttaminen vastaamaan toisen toiveita käytännössä merkitsee. Vasta kun tiedostaa, voi valita viisaammin. Parisuhde ei ole 50/50 vaan 100/100. 100% vastuu on ydin näkökulma kun puhutaan erilaisuudesta. Kun tulen tietoiseksi, tulen vastuulliseksi. Se on tie myös turvalliseen erillisyyteen.

Helka ja Markku Silventoinen
Helka on pari- ja seksuaaliterapeutti sekä kulttuuritulkki ja Markku toimii muutoskonsulttina. Yhdessä he toimivat parisuhdeohjaajina.

11.00 Erilainen kosketuskulttuuri ja kosketetuksi tulemisen tarve
Ihminen tulee ihmiseksi kosketuksen kautta. On tärkeää olla tietoinen oman kehon rajoista ja itselle sopivasta kosketuksesta. Ihminen on aina valmis rakentumaan uudelleen hyvän kosketuksen kautta – kosketuksen tarve vaihtelee läpi elämän.

Marja Kihlström, seksuaaliterapeutti, luennoitsija, kouluttaja, Puhu muru –bloggari, tietokirjailija sekä Tiina Vilponen,TM, seksuaaliterapeutti, NLP Practitioner, Sexuality Educator and Sexual Health Promoter (NACS.)

12.-13.30 Lounastauko ja talvipuutarhan tarjonta

13.30 Työpajat

Työpajat tarjoavat pienen hengähdystauon seminaarin luento-osuuksien välissä. Työpajassa on ohjaajien alustuksen lisäksi toimintaa, johon osallistuminen on vapaaehtoista.  Voit valita vapaasti sinua eniten kiinnostavan teeman,.

 1. Vanhemmuus parisuhteen voimavarana
  Työpajassa tarkastellaan parisuhdetta vanhempien välisen vanhemmuussuhteen näkökulmasta sekä pohditaan yhdessä, millä tavoin vanhemmuus voisi toimia myös parisuhteen voimavarana.Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry:n asiantuntija Minna Jaakkola, ja Ensi- ja turvakotien liitto Ero lapsiperheessä työn asiantuntija Päivi Hietanen
 2. Kaksi tapaa olla suhteessa kohtaavat – miten luoda niistä yhteinen riittävän hyvä tulevaisuus?
  Miten tiedostan, kuinka aiemmat kokemukseni vaikuttavat tapaani olla suhteessa? Kuinka yhdistää kahden ihmisen kokemukset ja työstää ne yhteiseksi voimavaraksi?Lapsiperhetyön asiantuntijat Merja Koponen ja Maria Pörtfors Barnavårdsföreningen.
 3. Erillisyys – rakastavan parisuhteen kulmakivi
  Alustus teemaan ja toiminnallisia harjoituksia.Riitta Ala-Luhtala, kliininen seksologi (NACS),psykoterapeutti ja Pekka Mustonen, seksuaali- ja pariterapeutti, työnohjaaja
 4. PariAsiaa® – Työkaluja parisuhteen ristiriitoihin asiakastyössä.
  Ammattilaisille suunnattu työpaja, jossa tutustutaan yhden PariAsiaa® teeman -työkaluja parisuhteen ristiriitoihin käyttöön.Kaisa Humaljoki, paripsykoterapeutti, asiantuntija, Parisuhdekeskus Kataja

14.30 Päiväkahvit talvipuutarhassa

15.00 Erilainen – minulle erityinen
Kuinka nähdä toisen erilaisuus osana häntä, ei korjattavana virheenä, eikä poisopittavana pahana tapana?

Marianna Stolbow, parisuhdekouluttaja, FM, Suomalainen eroseminaari kehittäjä, tietokirjailija

16.00 Päätössanat


ILMOITTAUDU MUKAAN TÄSSÄ

Kahden päivän lipun hinta:

 • 31.8. saakka 130 €/hlö, sis. herkullisen lounaan ja iltapäiväkahvit molempina päivinä
 • 1.9. alkaen 160 €/hlö, sis. herkullisen lounaan ja iltapäiväkahvit molempina päivinä

Yhden päivän lipun hinta:

 • 31.8. saakka 100 €/hlö, sis. herkullisen lounaan ja iltapäiväkahvit
 • 1.9. alkaen 130 €/hlö, sis. herkullisen lounaan ja iltapäiväkahvit

Tutustu lisää Parisuhdepäivät -koulutustapahtumaan