Vertaisohjaajat


Parisuhdekeskus Kataja ylpeänä esittää: vapaaehtoiset vertaisohjaajamme, jotka mahdollistavat kurssitoimintamme. Tällä sivulla esittäytyy osa ohjaajaverkostostamme – etunimillään, kuten tapana on parisuhdekurssin aikanakin.

Kiinnostaisiko vertaisohjaajana toimiminen sinuakin? Parisuhdekurssin ohjaana voit sekä rikastuttaa omaa parisuhdettasi että kartuttaa parisuhdeosaamistasi. Jos kiinnostuit vertaisohjaajaksi kouluttautumispolusta, ota yhteyttä Nina Autioon.

Tuula ja Kasper
Helsinki

Olemme ohjanneet Rikasta Minua -kursseja vuodesta 2006 ja Vuorovaikutustaidot parisuhteessa -kursseja vuodesta 2010. Asumme nykyään Helsingissä kahden tyttäremme ja kissan kanssa.

Harrastamme parisuhdekursseja, jotta oppisimme useammin puhaltamaan yhteen hiileen. Jokainen Ohjattu kurssi lähentää meitä toisiimme!
Kokemusta monenlaisista pareista - sateenkaaripareista konservatiivisiin kristittyihin.

rikasta minua vuorovaikutustaidot
Kaisu ja Hannu
Lappeenranta

Olemme nelikymppinen pariskunta Lappeenrannasta. Elämme aktiivista arkea kahden alakouluikäisen lapsen kanssa.

Olemme suhteemme alusta asti puhuneet paljon ja opetelleet myös kuuntelemaan toisiamme. Se on yksi syy, miksi aikoinaan lähdimme mukaan parisuhdetyöhön. Vapaaehtoista parisuhdetyötä olemme harrastaneet eri muodoissa nyt jo toistakymmentä vuotta.

Vertaisohjaajana toimiminen tuo meille omaan suhteeseemme joka kerta uutta energiaa ja ajatuksia ja on samalla tärkeä osa oman suhteemme hoitamista.

rikasta minua vuorovaikutustaidot
Jaakko ja Pirjo
Porvoo

Asumme Porvoossa ja olemme kumpikin syntyneet vuonna 1961. Naimisiin menimme 1985 ja meillä on 3 aikuista lasta. Tässä elämänvaiheessa työt ovat iso osa arkea, mutta eivät toki ihan kokonaan. Pidämme mökkeilystä, matkailusta Suomessa ja ulkomailla, lukemisesta ja silloin tällöin nautimme kulttuuristakin. Historia kiinnostaa meitä kumpaakin.

Vertaisohjaajuus on merkinnyt meille oman parisuhteen syventymistä - ja myös tutustumista uusiin mukaviin ihmisiin.

rikasta minua
Minna ja Risto
Oulun seutu

Jostakin on sydämiimme annettu ilo ja rauha olla mukana monella muotoa parisuhdetyössä, muun muassa Katajan vertaisohjaajina.

Olemme ”hurahtaneet” parisuhteen hoitamiseen vuonna 1996 - ja siitä lähtien olemme olleet mukana: aluksi osallistujina ja jatkossa eritavoin vastuunkantajina, nyt jo noin kymmenen vuoden ajan. Olemme käyneet Katajan Rikasta Minua-, Vuorovaikutus parisuhteessa- ja Sylikkäin viikonloppukurssit sekä saaneet näihin kaikkiin ohjaajakoulutuksen.

Olemme olleet Katajan vertaisohjaajina Oulun seudulla vuodesta 2011 ja vieläkin intoa riittää. Into kumpuaa omahyväisesti omien tarpeiden täyttämisestä - saamme itse niin paljon omaan parisuhteeseemme. Vuoden jättävät jälkensä naamaan ja muistiin, mutta tuo myös rohkeutta: uskallamme jakaa enemmän omista kokemuksista kuin ”opettaa”. Kummasti omat kokemukset osuu meihin suomalaisiin.

Olemme myös mukana erityislasten vanhempien tukemiseen tarkoitetussa Perheen Parhaaksi -toiminnassa vertaisohjaajia. Omakohtainen kokemus pitkäaikaissairaan lapsen tuomista haasteista auttaa tunnistamaan parisuhteen hoitamisen tärkeyden.

perheen parhaaksi rikasta minua sylikkäin vuorovaikutustaidot
Katri ja Petri
Pääkaupunkiseutu

Meillä oli korkea kynnys osallistua ensimmäiselle parisuhdekurssille kymmenen vuotta sitten, mutta kurssi oli meille niin hyödyllinen ja porukka niin mainiota, että parisuhdekursseista tuli yhteinen harrastuksemme. Kataja koulutti meidät vertaisohjaajiksi, ja nyt ohjaamme Rikasta minua ja Vuorovaikutustaidot parisuhteessa -kursseja pääkaupunkiseudulla.

Kursseilla parasta on olla osa ryhmää ja osallistua yhdessä käytäviin keskusteluihin.

rikasta minua vuorovaikutustaidot
Minka ja Jarkko
Järvenpää

Aloitimme seurustelun 18-vuotiaina, neljännesvuosisata sitten. Nyt asumme Järvenpäässä kahden aikuistuvan lapsemme kanssa. Elämäämme mahtuu töiden ja perheen lisäksi paljon matkustelua, ystäviä ja kulttuuria. Parisuhteilusta kiinnostuimme omalla ensimmäisellä avioliittoleirillämme, kun huomasimme, miten vuorovaikutustaitojen kehittyminen toi lisää ymmärrystä välillemme.

Vertaisohjaajana toimiminen on meille antoisa yhteinen harrastus, jonka myötä olemme tutustuneet entistä paremmin itseemme ja toisiimme.

rikasta minua vuorovaikutustaidot
Anna ja Sami
Ylöjärvi

Iloksemme ja hämmästykseksemme parisuhteemme on jo täysi-ikäinen, vaikka itsekin olemme vasta 45-vuotiaita. Asumme tyttäremme kanssa Ylöjärvellä ja meillä on kaksi aikuista poikaa. Parisuhdekurssille lähdimme alun perin selvitäksemme uusperheen haasteista ja saadaksemme kahdenkeskistä aikaa. Myös erityislapsen vanhemmuus on aiheuttanut kompastelua arjessamme.

Rikasta minua -kurssien vertaisohjaaminen ja muiden parisuhdetapahtumien suunnittelu ja toteuttaminen tarjoaa yhä uudelleen oivalluksia siitä, kuinka paljon voimme oppia toisistamme ja toisiltamme muiden omaa suhdettaan pohtivien rinnalla.

rikasta minua
Ira ja Risto
Helsinki

Olemme neljäkymppisiä kolmen lapsen vanhempia, nyt 10 vuotta naimisissa. Toimintaan ajauduttiin mukaan Reumaliiton perheen parhaaksi -projektin kautta ja nyt ohjaamme Rikasta Minua -kursseja pitkäaikaissairaiden lasten/erityislasten vanhemmille osana Katajan Perheen parhaaksi -toimintaa.
Yhdellä lapsellamme on keliakia ja toisella lastenreuma.

Kurssin ohjauksessa parasta on, että saamme omaa aikaa, sekä vertaistukea. Kurssi mahdollistaa myös oman suhteen "tilannekatsauksen" mukavissa puitteissa. Pidämme tärkeänä tällaista kohdennettua parisuhdekurssia: merkittävää on hiljainen yhteisymmärrys toisia vanhempia ja muiden kohtaamia haasteita kohtaan.

perheen parhaaksi rikasta minua
Janne ja Anu
Porvoon saaristo

Uusperheessämme on aikuisia lapsia yhteensä seitsemän, nyt asumme kahdestaan Porvoon saaristossa.

Parisuhdekursseja olemme ohjanneet Katajassa ja Porvoon suomalaisessa seurakunnassa säännöllisesti vuodesta 2003 alkaen.

Parasta ohjaamisessa on se, että saa kiinnittää huomiota läheisimpään ihmissuhteeseen yhdessä puolison ja toisten kanssa erilaisissa muuttuvissa elämänvaiheissa. Se on kiinnostavaa, opettavaista ja tuottaa iloa.
Kurssien ohjaaminen on luovaa prosessointia ja siinä voi käyttää monenlaisia ryhmänohjaustaitoja, joita olemme hankkineet ammatillisissa koulutuksissa työnohjaajina, organisaatiokonsultteina ja terapeutteina.

rikasta minua
Anne ja Antti
Tampere

Olemme hieman yli viisikymppinen pari Tampereelta. Yhdessä olemme olleet jo lähes kolmekymmentäviisi vuotta ja meillä on kaksi aikuista tytärtä. Elämme siis taas uudelleen kahden aikuisen arkea. Muistissamme on kuitenkin vielä nuo perhearjen ajat. Olemme huomanneet, että yhteisen ajan löytäminen ei aina ole ihan helppoa kahden kiireisen ihmisen kalenterista, mutta onneksi ymmärrämme, että asiaan paneutuminen kannattaa.

Vertaisohjaajana toimiminen on meille yksi hyvä tapa saada yhteistä aikaa. Jokainen ohjaamamme kurssi antaa meille itsellemmekin oivalluksia ja olemme ihan jokaisella kerralla oppineet myös itse jotakin. Siksi haluammekin jatkaa tätä ohjaamista ja löytää aikaa kursseille muutamia kertoja vuodessa.

rikasta minua sylikkäin vuorovaikutustaidot
Heli ja Jussi
Lappeenranta

Me olemme Heli ja Jussi, olemme olleet yhdessä 38 vuotta ja avioliittoa tulee pian 36 vuotta, hyvä alku siis! Meillä on neljä lasta ja neljä lastenlasta, viidettä odottelemme paraillaan.

Parisuhdetyössä olemme olleet mukana yli 15 vuotta. Sinä aikana olemme pitäneet muutamia kymmeniä kursseja ja ison joukon luentoja ja tapahtumia. Parisuhdetyössä mukana oleminen on meille mieluisa "harrastus".

Olemme mukana kahdesta syystä; siksi, että parisuhdetyö on mahdottoman arvokas asia yhteistä elämäämme -siis koko yhteiskuntaamme- ajatellen ja toiseksi siksi, että olemme itse saaneet -ja saamme- omaan suhteeseemme koko ajan hyvää tässä työssä ollessamme.

Olemme kouluttautuneet useamman eri kurssimuodon vertaisohjaajiksi, viimeksi olemme pitäneet seksuaalisuuteen keskittyviä Sylikkäin-kursseja.

Olemme kehitelleet myös omia juttuja joissa painotus on parisuhdeasioiden ohella ollut luontoliikunnassa (melontaa, vaellusta Lapin tuntureilla ja Sveitsin Alpeilla, metsäpatikointia) ja kehollisuudessa. Erityistä meille on ollut myös se, että olemme pitäneet kaksi-/kolmikielisiä parisuhdekursseja Saksassa ja Sveitsissä.

rikasta minua solmuja parisuhteessa sylikkäin
Jenni ja Heidi
Helsinki

Olemme 6 vuotta yhdessä ollut aviopari Helsingistä ja odotamme esikoistamme syntyväksi tänä keväänä. Eksyimme sattumalta Katajan parisuhdekurssille 2013, mistä alkoi antoisa ja mahtava retkemme vertaisohjaajiksi.

Arjessa koettelemme parisuhdettamme myös harrastuksen parissa. Aloitimme kilpatanssin harrastamisen 2015. Seuraamisen ja viemisen kautta opettelemme joka viikko tanssisalillatoisen kuuntelemista ja yhdessä oppimista. Tärkeitä, mutta vaativia taitoja molemmat :)

Vertaisohjaajuus on antanut meille valtavasti. Olemme saaneet työkaluja sujuvampaan arkeen ja vertaisohjaajina toimiminen on mahdollistanut säännöllisen parisuhteemme vuosihuollon. Lisäksi ohjaajina toimimisen kautta olemme tutustuneet hurjaan määrään erilaisia pariskuntia ympäri Suomea.

Vertaisparina meillä on kokemusta pitkäaikaissairaudesta osana arkea ja siitä, miten sairaus voi tuoda omat haasteensa parisuhteeseen. Kohta käynnistyvässä vauvaperheen arjessa aiomme etsiä ja keksiä keinot vaalia ja hoitaa parisuhdettamme arjen pyörityksen keskellä.

rikasta minua sateenkaariparit
Reeta ja Olli
Sipoo

Olemme reilu nelikymppinen, pienten lasten kanssa arkea pyörittävä uusperheellinen pariskunta Sipoosta.

Arki on hektistä ja vuorovaikutuksenkin haasteet ovat tulleet tutuiksi. Parisuhdekurssien käyminen ja vertaisohjaajana toimiminen ovat antaneet tarvittavia pysähtymisen hetkiä parisuhteiden asioiden äärelle sekä tärkeitä yhteisiä kokemuksia.

Reeta hengittää metsästä. Olli rentoutuu musiikkia kuunnellen tai halkoja hakaten. Haaveilemme yhteisestä vaelluksesta. Matkamme on kesken, mutta parisuhdekurssit ovat viitoittaneet tietämme ja näyttävät suuntaa kahdelle temperamenttiselle yhdessä kulkijalle.

rikasta minua vuorovaikutustaidot
Mari ja Mirja
Oulu

Me ollaan Mari ja Mirja Pohjois-Pohjanmaalta. Yhdessä ollaan oltu vuodesta 2011 alkaen ja perhe on kasvanut tässä vuosien mittaan kahdella kissalla ja yhdellä koiralla.

Meillä on ollut aina mukavaa yhdessä, mutta vielä mukavampaa on ollut, kun on saatu osallistua vertaisparitoimintaan. Aina sitä oppii uutta etenkin itsestään, mutta toki myös tuosta toisesta, kun yhdessä parisuhdeasioiden äärelle pysähdytään.

Vertaisohjaajatoiminnan kautta me ollaan tutustuttu myös moniin ihaniin ihmisiin ympäri maata, ja on saatu uusia ystäviä. Siis ihan huippua!

rikasta minua sateenkaariparit
Johanna ja Timo
Espoo

Olemme Johanna ja Timo, asumme pääkaupunkiseudulla. Olemme olleet yhdessä vuodesta 2003 ja nykyään arkeamme vauhdittavat kaksi vilkasta ja toimeliasta setteriä, sillä viisi nuorta ovat jo maailmalla.

Vuosiin on ehtinyt sisältyä paljon, ja meillä on kokemusta niin uusperheen elämästä, lapsen vakavasta sairaudesta kuin työelämän ja parisuhteen yhteen sovittamisesta.

Olemme lähteneet aikoinaan Katajan kurssille molempien halusta löytää työkaluja parisuhteemme hoitamiseen. Niitä olemme saaneet, ja yritämme myös jatkuvasti käyttää oppimaamme jokapäiväisessä elämässämme - joskus paremmalla ja toisinaan ei yhtä hyvällä menestyksellä. Kaikkiaan olemme kokeneet saaneemme elämäämme uudenlaista ajattelua ja entistä parempaa arkea, ja tätä kokemusta haluamme olla jakamassa myös muille. Oman näkemyksemme mukaan näiden kurssien opit ovat niin hyviä, että niiden pitäisi olla yleisiä kansalaistaitoja.

Toiminta vertaisohjaajina on meille palkitsevaa. On kiva nähdä, miten hienosti luottamus ryhmässä rakentuu ja miten osallistujat saavat tukea toistensa kokemuksista. Meille kurssien ohjaaminen antaa voimaa, sillä usein osallistuvat parit ovat aidosti onnellisia kurssille osallistumisestaan ja löytämistään työkaluista

rikasta minua
Camilla ja Pasi
Sipoo

Olemme Pasi ja Camilla itäiseltä Uudeltamaalta. Yhteistä taivalta on kertynyt yli kaksikymmentä vuotta. Perheeseemme kuuluu kaksi aikuistuvaa poikaa ja meidän "kuopus", Lara-koira.

Yhdessä olemme käyneet läpi monenlaiset elämän vaiheet. Seurustelu alkoi etäsuhteena. Suhteemme on myös kohdannut työelämän paineita pitkien työpäivien ja usein toistuvien työmatkojen muodossa.

Yhdessä harrastaminen on voimavara. Liikuntaharrastukset ja matkustelu ovat tärkeitä yhteisiä juttuja, jotka rytmittävät ja rikastuttavat arkea.

Katajan kurssien ohjaamisesta saamme energiaa ja se vahvistaa uskoa ihmisten hyvään tahtoon. Vertaisohjaajuus auttaa meitä myös arvostamaan toisiamme ja erilaisuutta.

rikasta minua
Aino ja Heikki
Kempele

Olemme Aino ja Heikki Kempeleestä, muutaman vuoden vanhat eläkeläiset ja isovanhemmat. Yhteisistä harrastuksista vahvimpana meillä on vaeltaminen kesällä ja talvella.

Parisuhdetyössä eri muodoissa olemme olleet mukana yli 15 vuotta. Tämä työ vie mennessään niin, ettei malttaisi lopettaa.

Vertaistemme kanssa työskentely, eli 55+ ryhmät houkutelevat.

Parasta antia itsellemme on se, kun "saa syödä kuormasta", eli yhteinen jakaminen.

rikasta minua seniorit sylikkäin
Sanna-Mari ja Lasse
Mikkeli

Olemme Sanna-Mari ja Lasse Mikkelistä. Perheeseemme kuuluu kolme kouluikäistä lasta, kissa ja koira. Elämme keskellä ruuhkavuosia, joten parisuhteen hyvinvointi on meille erityisen tärkeää.

Tapasimme vuonna 1998 ja avioiduimme 2002. Vielä riittää opittavaa toisistamme ja parisuhteesta.

Osallistuimme Rikasta minua -kurssille muutama vuosi sitten. Kokemus oli niin hyvä, että halusimme kouluttautua vertaisohjaajiksi ja mahdollistaa samanlaisia kokemuksia muille pariskunnille.

perheen parhaaksi rikasta minua
Satu ja Jyri
Helsinki

Olemme viisikymppinen pariskunta Helsingistä. Avioliitossa olemme olleet reilu 25 vuotta (kuva on hopeahäämatkaltamme Kanarialla). Kolmesta lapsestamme kaksi asuu vielä kotona.

Harrastamme yhdessä mökkeilyä, rakentamista/remontoimista ja tennistä.

Rikasta minua -kursseja olemme ohjanneet vuodesta 2013. Kursseissa parasta on ollut kokemusten jakaminen sekä uuden oppiminen itsestään, kumppanistaan ja toisilta pareilta.

rikasta minua
Hillevi ja Ari
Kempele

Olemme Hillevi ja Ari, kuusissakymmenissä oleva pariskunta Pohjois-Suomesta.

Olemme "harrastaneet" oman parisuhteemme hoitamista yli kolmekymmentä vuotta ja kokeneet sen tärkeäksi omassa liitossamme. Olemme käyneet Rikasta minua ja Vuorovaikutustaidot parisuhteessa -ohjaajakoulutukset ja ohjanneet Rikasta minua -kursseja.

Parasta vertaisohjaajana toimimisessa on se, että kurssien ohjaamisesta saa omaankin parisuhteeseensa paljon, kun näkee, miten parit haluavat työskennellä oman suhteensa hyväksi. Samalla tutustuu mukaviin ihmisiin.

rikasta minua seniorit
Veera ja Vesa
Espoo

Olemme Vesa ja Veera, elämme vilkasta koululaisperheen arkea pääkaupunkiseudulla.

Olemme olleet naimisissa toistakymmentä vuotta ja osallistuimme ensimmäisen kerran parisuhdekurssille jo ennen kihlautumista. Yhteinen tahtomme on ollut siitä saakka käydä kursseilla, koska koemme saaneemme niiltä konkreettista hyötyä parisuhteellemme.

Ajattelemme, että kun parisuhde voi hyvin, olemme yhdessä vahvoja myös arjen haasteissa ja elämän vastoinkäymisissä.

Ryhdyimme Katajan vertaisohjaajiksi, koska kurssit opettavat meille joka kerta uusia asioita itsestä ja toisistamme. Lisäksi halusimme jakaa sitä hyvää jota olemme saaneet itsellemme.

rikasta minua vuorovaikutustaidot
Jenni ja Tuomas
Tampere

Olemme Jenni ja Tuomas, tahattomasti lapseton pariskunta Tampereen Amurista ja toimimme Rikasta minua! -parisuhdekurssin vertaisohjaajina.

Meille tärkeitä asioita elämässä ovat monipuolinen liikunta yksin ja yhdessä, hauskasti vietetty aika ystävien ja perheen kanssa, mökkeily sekä monipuoliset kulttuuririennot teatterin, musiikin ja museoiden parissa. Saamme voimaa yhteisestä tekemisestä sekä siitä, että arjessa on sopivassa suhteessa tehokasta tekemistä ja rentoa olemista.

Ryhdyimme vertaisohjaajiksi, koska Rikasta minua! –kurssi oli meille hyvin voimaannuttava kokemus. Kurssi antoi meille uusia näkökulmia ja työkaluja parisuhteessa esiin nousevien kysymysten käsittelyyn. Vertaisohjaajuuden avulla voimme tarjota tätä itse tärkeäksi kokemaamme kurssia ja sen antia muille pariskunnille.

Rikasta minua! - kurssin vertaisohjaajuudessa parasta on se, kun näkee viikonlopun aikana parien oppivan lisää itsestään ja toisistaan, ja pääsee todistamaan vierestä, miten paljon parit antavat itsestään ja omasta elämäntarinastaan toisilleen.

Jokainen kurssi antaa meille uutta ajateltavaa myös omaan parisuhteeseemme. Opimme jokaisen kurssin myötä uutta niin itsestämme kuin toisistammekin, ja juuri siinä piilee vertaisohjaajuuden rikkaus.

Lopuksi haluaisimme sanoa kaikille parisuhdekurssia pohtiville, että suosittelemme sitä koko sydämestämme! Kurssi antaa paljon uusia keinoja parisuhteen syventämiseen sekä kartuttaa parisuhdetaitoja, joiden avulla kumppanin kuunteleminen, kohtaaminen ja yhdessä ratkaisujen hakeminen helpottuu.

lapsettomuus rikasta minua
Sirpa ja Reijo
Espoo

Olemme Sirpa ja Reijo, eläkkeellä oleva pariskunta. Menimme v.1989 ekalle avioparikurssille hakemaan apua ruuhkavuosien tunneköyhään liittoomme. Leirillä rakastuimme uudelleen ja jäimme HNKY:n avioparitoimintaan yli 20 vuodeksi. Parisuhdekurssien ryhmänohjaajina meille oli suurena apuna myös Elijah ry:nsielunhoitokursseilla saadut opit ja taidot. Olemme Rikasta minua ja Vuorovaikutusohjaajia ja olemme ohjanneet vuorovaikutuskursseja Katajan lisäksi myös omassa seurakunnassamme.
Vertaisohjaajina parasta on uusien pariskuntien tapaaminen, ja se, kun voimme antaa eteenpäin jotain siitä hyvästä mitä olemme itse saaneet aviopariryhmissämme.

rikasta minua seniorit vuorovaikutus