YLE 23.8.2018: Onko parisuhteesi hukkumassa ruuhkavuosiin?

Ajankohtaista

Uuden vireen voi löytää pienillä arkisilla teoilla: Sano suoraan, että väsyttää, äläkä kolistele kattiloita.

Ruuhkavuosissa parisuhteen hoitaminen kuulostaa usein liian raskaalta, kun on sata muutakin asiaa hoidettavana. Pienet satsaukset kuitenkin kannattavat, sillä kun suhde voi hyvin, kaikki muukin sujuu helpommin.

– Jos olisit enemmän kotona ja tekisit enemmän, minäkin jaksaisin paremmin.

Ruuhkavuosia elävien parisuhteessa syytökset lentelevät. Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja Liisa Välilän mukaan etenkin pienten lasten vanhemmista tulee helposti kilpailevat työtoverit: minä olen tehnyt oman osuuteni, nyt on sinun vuorosi.

Lapset ovat pieniä, tarvitsevia ja iholla jatkuvasti. Lisäksi hoidettavana ovat työt, kotityöt, kaupassa käynnit, ruuanlaitot, harrastukset ja niin edelleen. Illalla, kun päivän rumba on hoidettu ja lapset saatu vihdoin nukkumaan, on päällimmäinen ajatus lähinnä kaatua sänkyyn. Yksin.

Pari- ja perhepsykoterapeuttina toimiva Välilä sanoo, että ruuhkavuosia elävien tyytymättömyys parisuhteeseen on hyvin usein omaa henkilökohtaista väsymystä, paineita ja epävarmuutta. Oma akku on tyhjä ja siitä syytetään kumppania.

– Kovin usein meistä tulee sellaisia pärjääjiä. ”Ei tartte auttaa”, vaikka oikeasti on hätä ja kaipaisi lohdutusta ja kannustusta. Sanotaan kumppanille, että halutaan olla yksin, vaikka samaan aikaan haluaisikin päästä toisen kainaloon.

Lue koko artikkeli

Avainsanat: