Vaikeudet voivat toimia pareja ja perheitä yhdistäen

Lue

Hyvä parisuhde – rikkautta ja voimavaroja arjessa

Parisuhde tarjoaa mahdollisuuden kasvaa toisiaan kunnioittaviksi ja rakastaviksi elämänkumppaneiksi. Tällainen huolenpito ja välittäminen kantaa niin myötä- kuin vastoinkäymisissä koko perhettä.

Erityisen merkittäväksi parisuhteen hyvinvointi nousee perheissä, joissa perheenjäsenen sairaus tai muu erityistilanne herättää monenlaisia tunteita ja muuttaa perheen totuttuja rutiineja.

Suhde on kuin puutarha, jonka hoitaminen on jatkuva prosessi. Parisuhteen perushuoltoa voimme kutsua suhteen rikastuttamiseksi. Kumppaneina pidämme huolta itsestämme, vuorovaikutuksestamme ja läheisyyden vaalimisesta. Parisuhteen rikastuttaminen on myös suhteen vahvistamista. Vahva suhde kestää paremmin elämään ja parisuhteeseen kuuluvia vaikeuksia.

Yhteisellä matkalla

Parisuhteen vahvistaminen on hyvä aloittaa silloin, kun yhdessä on hyvä ja helppo olla. Joku viisas onkin sanonut, että ”katto kannattaa korjata hyvän sään aikana.” Samalla kun pidän huolta suhteesta, pidän huolta myös itsestäni. Parisuhteen hoitaminen merkitsee arjen keskellä huomaavaisuutta ja arvostusta, anteeksipyytämistä ja sovinnon rakentamista. Tärkeää on huomata suhteessa oleva hyvä. On tärkeää nähdä se mikä meillä toimii.
Parisuhde on perheen ydinsuhde. Parisuhteen hyvinvointi on myös vahva tuki lasten tasapainoiselle kasvulle ja kehitykselle. Sanotaankin, että ”lapsen koti on vanhempien suhde”. Vahva suhde tukee myös vaikeuksien, ongelmien ja kriisien keskellä.

Parisuhde ja perheen ihmissuhteet heijastuvat usein koko elämään, myös terveyteen ja työelämään. Tutkimusten mukaan hyvä parisuhde vahvistaa hyvinvointia, terveyttä ja lisää elinikää.

Kriiseistä voi oppia

Elämää kohdanneet kriisit ja vaikeudet voivat toimia pareja ja perheitä yhdistäen, mutta vaikutus on usein myös päinvastainen. Merkittävää on se, miten avoimesti omista tunteista ja toiveista puhutaan. Keskinäinen avoimuus vahvistaa yhteyttä ja luottamusta.

Suhteeseen syntyvä kitka ei aina kerro parisuhteesta, vaan usein omasta elämäntilanteesta. Iso vaikutus hyvinvointiin on omilla ikäkausikriiseillä, väsymyksellä ja paineilla. Näistä on tärkeää puhua. Kannustamme etsimään hyvissä ajoin apua ja tukea. Parisuhdetta vahvistavaa tietoa on saatavilla ja parisuhdekurssi tai luento antaa uusia näkökulmia. Suhteen solmutilanteissa kannattaa rohkeasti pyytää ammattilaisen apua. Usein jo muutama tapaaminen auttaa.

Meillä toimii!

Parisuhteessa on voimaa ja rikkautta, jota emme osaa välttämättä nähdä. Voimavarojen näkeminen on erityisen vaikeaa silloin, kun koemme asioiden olevan huonosti. Etsimme usein elämään ratkaisuja pinnalta ja odotamme nopeita ratkaisuja. Aina emme malta kaivaa pintaa syvemmälle ja siksi todelliset aarteet saattavat jäädä saavuttamatta.

Suhde saa aivan uusia ulottuvuuksia, kun yhdessä menemme vaikean vaiheen läpi. Näin parisuhteesta muodostuu melkoinen voimanlähde.

Miten lapsen sairaus tai erityistarpeet vaikuttavat vanhempien suhteeseen?

Erityislasten vanhemmille suunnatusta Perheen parhaaksi -toiminnasta löytyy lisätietoa osoitteesta www.perheenparhaaksi.fi.

Avainsanat: