Vaaralliset sanat, vaaralliset tulkinnat

PariAsiaa

”Sä et ikinä…” ja ”Aina sä…” Moni sortuu kärjistämiseen ja syyttelyyn erityisesti konfliktitilanteiden aikana huolimatta siitä, että ikinä ja aina ovat aika ilmiselvästi sellaisia sanoja, joiden viljelemistä kannattaisi välttää.

Itseä turhauttavien asioiden puheeksi ottaminen on paljon hedelmällisempää kiireettöminä ja rauhallisina hetkinä kuin tunteiden jo kuohuessa.

Entä sitten ne tasaiset perusarjen hetket, joita toivottavasti on jokaisella enemmän kuin riidan täyttämiä? Voiko suusta lipsahtaa ihan puolihuomaamatta sellaisia sanoja, jotka hiljalleen nakertavat suhdetta? Mitä haluaisit tehdä tänään? – En mä tiedä.

Aina ei tietenkään vain voi tietää mitä jostakin asiasta ajattelee, mitä haluaisi syödä tai mitä viikonloppuna tehdä. Mutta jos vastaus toisen kysymyksiin (joita ei voi kuitata sanomalla vain kyllä tai ei) on kerta toisensa jälkeen joko ihan sama, emmä tiedä, päätä sä tai ei mitään erikoista, alkaa keskinäinen yhteys vähitellen heiketä. Vai ovatko ne merkki jo tapahtuneesta heikentymisestä? Eikö hän halua puhua kanssani enää? Olenko tehnyt jotain väärin? Ollaan sitten hiljaa! Kysyjän mielessä alkaa pidemmän päälle myllertää monenlaiset tulkinnat ja tunteet.

Jos huomaat vastaavasi yllä olevan kaltaisilla tavoilla useinkin, pohdi hetki mistä tämä johtuu ja mitä se viestittää toiselle. Onko elämäntilanteesi sellainen, että olet normaalia väsyneempi ja energiasi ei vain riitä jutusteluun?

Etkö vain ole niin puhelias kuin toinen ehkä kuvittelee? Kaipaako suhteenne mielestäsi päivitystä tai piristystä? Vai onko se tullut tiensä päähän?

Viestin asiasisällön lisäksi vuorovaikutuksessa välittyy aina myös suhdeviesti; mitä ajattelet toisesta ja teidän välisestä suhteesta.

Ihan sama saatetaan herkästi tulkita merkiksi välinpitämättömyydestä ja haluttomuudesta nähdä vaivaa, vaikka oikeasti kyse olisikin vain ylimääräisestä stressistä, väsymyksestä tai jostakin muusta energiasyöpöstä.

Jos pohdintasi lopputulos on se, että jutustelu ei vain ole sinun juttusi tai energiasi ei elämäntilanteessasi siihen riitä, varmista että vastapuoli tietää sen, eikä vain hiljaa mielessään tulkitse olevansa sinulle itsestäänselvyys.

Suhteessa itse sanat eivät välttämättä tee hallaa, vaan osapuolten täysin toisistaan poikkeavat tulkinnat sanoista.

Avainsanat:
Meri Werkkomäki

Meri Werkkomäki

Monella työmaalla tärkein rakennusaine on vuorovaikutus – niin myös parisuhteessa! Olen kehittyvä vuorovaikutuksen asiantuntija. Hyödynnän blogissani puheviestinnän alan jäsennyksiä ja näkökulmia parisuhteen erilaisten vuorovaikutusilmiöiden tarkastelemiseen. Jos haluat pohtia sitä, millainen vuorovaikuttaja olet erityisesti parisuhteen kontekstissa, hyppää mukaan kyytiin!