Tunteet parisuhteen vuorovaikutuksessa

Blogi

Moni kokee tunteista puhumisen jollain lailla käsitteelliseksi tai hankalaksi. Kuinka kuvata toiselle jotain, joka jää itselleenkin hieman hämäräksi?

Perustunteet voivatkin olla helppoja tunnistaa, mutta varsinkin ihmissuhteisiin liittyvät tunteet ovat tulosta useiden eri ajatusten ja tuntemusten muodostamasta virrasta.

Sanallistaminen voi pelottaa, jos ei ole oikein varma, kuinka ilmaista itseään. Väärä tulkinta toisen sanoista voi johtaa pahimmillaan väärinymmärrykseen. Ei ihme, että puhuminen voi olla hankalaa.

Ajatusten pitäminen vain oman päänsä sisällä tekee niistä kuitenkin helposti tunkkaisia ja epämääräisiä. Väärät asiat voivat korostua. Siksi ne kaipaavat tuuletusta.

Dialogi on paras tapa päästä kiinni omien sanojen takana olevista merkityksistä.

Joskus oma puhe voi jopa yllättää hyvälläkin tavalla. Jos aihe on vaikea, voi puhetta harjoitella ensin kirjoittamalla siitä paperille, ennen kuin avaa keskustelun toisen kanssa.

Parisuhteessa olemme jatkuvassa vuorovaikutuksessa silloinkin, kun emme keskustele. Kommunikointi sinänsä ei vielä ratkaise mitään, tärkeää on laatu. Kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, että arkeen mahtuu keskustelua myös tärkeistä asioista. Mitä enemmän tiedät siitä, mitä toiselle oikeasti kuuluu, sitä enemmän läheisyyttä todennäköisesti koet.

Itseään kuunnellen oppii huomaamaan. mikä on suhteessa helppoa, vaikeaa tai huomiota vaativaa. Mitä enemmän jätät kertomatta näistä tunteista, sitä enemmän välillenne kasvaa etäisyyttä.

Suhteet, joissa ei ole tilaa tunteiden ilmaisulle, ovat suhteita, joissa henkilöt tarkkailevat toisiaan naamioiden takaa.
Avoimuus edistää läheisyyttä usein myös silloin, kun asiat ovat hankalia tai joudumme kertomaan jotain, mitä emme haluaisi. Kaikkia tunteita voidaan ilmaista rakentavasti.

Mitä enemmän väistelet hankalien tunteiden ilmaisemista ihmissuhteissasi, sitä todennäköisemmin joudut jossain vaiheessa siivoamaan niitä sisältäsi toisessa yhteydessä.

Avainsanat:
Marika Rosenborg

Marika Rosenborg

Marika Rosenborg on helsinkiläinen eroasiantuntija ja parineuvoja, joka ottaa vastaan Arabianrannassa. Marikan kirjoituksia voit lukea myös blogeissa: Suhteellista ja suhteetonta ja Hidasta elämää