Tunteesta toiseen tunnetaitojen avulla

Blogi

En voi sille mitään. Olen tällainen tunneihminen ja silloin kun suutun, se näkyy ja kuuluu!” Tämän tiedon kanssa elin kymmenen ensimmäistä aikuisuuden vuotta. Ja sain paljon pahaa aikaiseksi: onneksi lähinnä kielelläni. Mutta valitettavasti eniten niille, joita eniten rakastan.

Valitettavasti haukkukin tekee syvän haavan. Suutuspäissään huudettuja sanoja ei saa takaisin. Vaikka kuinka pyysinkin anteeksi, loukkaavat sanani jäivät kuulijan mieleen. Kun tuntee toisen ihmisen, tietää hänen kipupisteensäkin. Ja juuri niihin on ammuttava sanan säilällä. Ja sille ei muka voi mitään. Koska olen tällainen tunneihminen.

Viisas ystäväni, temperamentiltaan kovin toisenlainen, yritti vakuuttaa minulle, että meillä kaikilla on muutaman sekunnin mittainen aikaikkuna, jolloin valitsemme kuinka toimimme tunteen vallassa. ”Helppohan se sinun on puhua.” ”Minulla nämä vain tapahtuvat, koska olen niin temperamenttinen.” torjuin kiukkuisena.

Vuodet kuluivat ja ajatteluni kehittyi. Nyt uskon ystävääni. Puhun tästä myös usein luennoillani: jos minä olen oppinut hillitsemään tunnereaktioitani, sinäkin voit oppia. En kiellä tunteitani, mutta en anna itselleni lupaa käyttäytyä miten sattuu.

Elämässämme tulee monia tilanteita, jolloin voimme valita hyvän ja pahan välillä. Jos ymmärrämme ja osaamme. Emme ymmärrä, jos emme saa tietoa. Emme osaa, jos emme edes suostu harjoittelemaan.

En tiedä merkittävämpää parisuhdetaitoa kuin tunnetaidot. Kun ymmärrän jotain tunteiden syntymekanismeista ja niiden vaikutuksesta ihmiseen, opin tuntemaan ihmistä. Kun alan tunnistaa erilaisia tunteita ja panen merkille, missä tilanteissa niitä herää, opin tuntemaan itseäni. Kun kumppanini kertoo minulle omista tunteistaan alan ymmärtää häntä ja hänen arvojaan sekä vaikutteitaan paremmin.

Jos ajattelet, että sinä tai te kaksi hyötyisitte tunnetaidoista, annan arvokkaan vinkin: suunnatkaa Parisuhdehuoltamoon (Helsinki, Crowne Plaza). Siellä on runsaasti asiaa parisuhteesta ja tunteista – loistavat puhujat ja erinomaista ohjelmaa: mm. Pop Up -terapiaa, jossa voitte halutessanne kokeilla miltä tuntuu puhua omista asioistaan ammattilaiselle. Ja mitä tunteita se herättää?

Tällainen parisuhdeloma (voitte myös varata hemmotteluyön joko perjantaille tai lauantaille, koodilla Parisuhde saatte alennusta huonehinnasta) tai parisuhdepäivä voi oikeasti merkitä uuden lehden kääntymistä elämässämme. Ainakaan minulle tunnetaitojen merkityksen oivaltaminen ei tapahtunut kerralla. Kyseessä on matka, joka ehkä alkoi viisaan ystäväni sanoista, mutta jatkuu edelleen. Jokainen kuultu luento, luettu kirja, käyty keskustelu jättää jälkensä ja ajatteluni kehittyy.

Parisuhdehuoltamo voi olla sinulle ja teille virstanpylväs, jonka merkitys aukeaa vasta aikojen kuluttua. Silloin vuonna 2017, kun osallistuimme ensimmäistä kertaa Parisuhdehuoltamoon oivalsin, että…

Yhtenä kauniina päivänä saatatkin löytää teidät kaksi selvittelemässä ristiriitaa ilman, että tarvitsi ryhtyä riitelemään. Tunteita tuli ja tunteita meni, mutta kumpikaan ei satuttanut toista. Sillä yksi asia on varma: kahden erilaisen ihmisen väliset ristiriidat eivät tule tästä maailmasta loppumaan. Mutta aikuisten regressiiviset itkupotkuraivarit voivat oikeasti loppua. Tai no, ainakin vähentyä ja laimentua :)!

Avainsanat:
Sari Liljeström

Sari Liljeström

Suureksi ihmeekseni ikävuosimittarini alkaa näyttää jo pian 60 v. Se on paljon enemmän kuin kokemukseni omasta kypsyydestäni ja elämänviisaudestani. Matkalla olen edelleen, enkä mahda koskaan valmiiksi tullakaan. Olen toiminut täällä Parisuhdekeskus Katajassa pian 20 vuotta monenlaisissa vahvistavan parisuhdetyön asiantuntijan tehtävissä. Minun voisi jo luulla tietävän, kuinka parisuhde pidetään timmissä. En kuitenkaan tiedä, sillä me ihmiset olemme niin loputtoman monipuolisia elämänvariaatioita, ettei yhtä totuutta voi olla.