Tehokas ajankäyttö

♥ yksin, sitten toisen kanssa
♥ tukee arvioimaan omaa asioiden tärkeysjärjestystä
♥ 30 min

Treenaa

Lue tai lukekaa yhdessä seuraava teksti.

Eräänä päivänä iäkäs professori pyydettiin pitämään luento tehokkaasta ajankäytöstä noin 15 suuren pohjois-amerikkalaisten yritysten johtajille. Luento oli yksi päivän tiiviistä ohjelmasta ja professorilla oli tunti aikaa. Hän seisoi tuon ryhmän edessä ja sanoi: ”Teemme pienen testin”.

Hän otti pöydän alta hyvin suuren lasipurkin ja asetti sen pöydälle. Sitten hän kaivoi tusinan verran tennispallon kokoisia kiviä, jotka hän laittoi yksitellen purkkiin. Kun purkki oli täynnä, professori kysyi: ”Onko purkki nyt täynnä?” Ryhmän mielestä oli. Tämän jälkeen professori otti pöydän alta pienemmän purkin, joka oli täynnä soraa ja kaatoi sen varovasti isoon purkkiin. Sora valui isojen kivien lomaan kun purkkia ravisteli varovasti. ”Onko purkki nyt täynnä”- hän kysyi jälleen. Yksi osallistujista totesi: ”Ei taida olla”. Jälleen professori kumartui ja otti rasian, jossa oli hiekkaa. Hän kaatoi hiekan isoon purkkiin, ja se valui kivien lomaan. Jälleen hän esitti saman kysymyksen kuulijoille: ”Onko purkki nyt täynnä”. Kuulijakunta ymmärsi, ettei ole. Ja kuten kaikki osasivat odottaakin, professori otti kannullisen vettä ja täytti purkin ääriään myöten.

”Mitä tämä testi opettaa” – hän kysyi. Yksi kuulijoista sanoi:” Se osoittaa, että silloinkin kun kalenterimme on täpösen täynnä, voimme aina lisätä siihen vielä yhden tapaamisen tai kokouksen”.
Professori ei ollut samaa mieltä, vaan hän totesi: ”Jos emme laita ensin suuria kiviä purkkiin, emme saisi niitä kaikkia sinne enää lainkaan”. Hän jatkoi: ”Mitkä ovat siis näitä suuria kiviä elämässänne? Jos laitamme tärkeysjärjestyksessä toisarvoiset pikkuasiat ensimmäiseksi, täytämme elämämme pelkillä sivuasioilla, eikä meille jää enää aikaa todella tärkeille asiolle. Älkää siis unohtako kysyä itseltänne, mitkä ovat elämänne suuret kivet.”

Tämä harjoitus tukee sinua tekemään itsellesi ajankäyttöön liittyviä tärkeitä kysymyksiä ja keskustelmaan niistä kumppanisi kanssa.

Vaihe 1
Pohdi ensin yksin: mitkä ovat elämäni suuret kivet. Kirjoita sen jälkeen, mitkä asiat nykyvät ajankäytössäsi eniten.

Vaihe 2
Kertokaa toisillenne, mitä kirjasitte ja mitä tunteita heräsi. Apukysymyksiä keskusteluun: Mihin asioihin olet tyytyväinen ajankäytössäsi? Mitä haluaisit muuttaa? Mikä olisi ensimmäinen konkreettinen askel muutokseen? Miten kumppanisi voisi tukea sinua muutoksessa?

Avainsanat: