Solmu voi aueta ammattilaisen auttamana

Blogi

Perheemme ruuhkavuosien vaikeimpina aikoina elettiin myös parisuhteessamme haasteellisinta aikaa. Riidoissa ajauduimme lopulta aina samaan aiheeseen ja väittelyyn, vaikka alku olisikin ollut jotain muuta. Aika oli hyvin kuluttavaa. Muistan usein miettineeni, miten pääsisimme solmukohdasta eteenpäin.

Jossain vaiheessa ymmärsin, että solmu ei aukene ilman ammattilaisen apua. En osannut selittää näkökulmaani kumppanilleni siten, että hän ymmärtäisi ja hän ei nähnyt minun näkökulmaani ollenkaan. Olimme umpikujassa, jossa kumpikaan ei tiennyt mitä tehdä tai miten toimia.

Ehdotin, että menisimme keskustelemaan parisuhdeterapiaan ja näin toimimmekin.

Meidän parisuhteen umpisolmu alkoi aueta heti ensimmäisen parisuhdeterapiakeskustelun jälkeen. En vieläkään tiedä kuuntelimmeko puolentoistatunnin tapaamisessa enemmän toisiamme vai mitä tapahtui, mutta solmu alkoi aueta. Koulutetun asiantuntijan ohjaamana molemmat varmaan kunnioittivat toisen puheenvuoroja, kuuntelivat aidosti ja saimme ammattilaisen näkökulman asiaan. Ratkaisevaa oli mielestäni ulkopuolisen, ammattilaisen näkemys ja neuvot sen ratkaisuun.

Kävimme yhteensä kolme kertaa tapaamisissa, jonka jälkeen totesimme, että tästä osaamme jatkaa eteenpäin yhdessä. Enempää ei tarvittu ja se tuntui uskomattomalle, koska aihe oli vaivannut suhdettamme jo vuosia! Mietin pitkään, että onko tämä edes mahdollista, mutta näin se vain meni. Muutaman keskustelun jälkeen ymmärsimme toisiamme ja näimme toistemme näkökulman.

Minkähän vuoksi moni hakeutuu lääkäriin rikkoutuneen polvensa korjaamiseksi, mutta parisuhteen tai oman mielen kanssa kynnys mennä hakemaan ammattilaisen apua on korkeampi?

Entä jos sinäkin uskallat hakea apua parisuhteeseesi ammattilaiselta? Joskus ongelma saattaa poistua jo muutamalla kerralla, kuten meille kävi. Ongelmavyyhti on huomattavasti helpompi purkaa ja korjata sen alkuvaiheessa. Usein suuremmilta vahingoilta säästytään mitä aikaisemmassa vaiheessa ongelmaa ryhdytään oikaisemaan.

 

HANNA LEHTONEN

Kirjoittaja on tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja ja bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen (2016) kirjan kirjoittaja

Avainsanat: