Sinustako vapaaehtoinen vertaisohjaaja parisuhdekurssille?

En missään tapauksessa voisi ryhtyä vapaaehtoiseksi vertaisohjaajaksi: mitä me olemme toisia opettamaan, kun emme itsekään osaa! Kumppani ei ainakaan lähde mukaan, sen tiedän. Miten voisimme osata?

Nämä ovat muutamaa kertaa kuultuja vastaväitteitä. Ja itse asiassa muistanpa näitä väitteitä myös oman tieni alusta: ei, ei mitenkään voi. Onneksi kumppanini oli toista mieltä. Hänen mielestään mekin voimme oppia. Onneksi myös joku ymmärsi kutsua meitä nimeltä. Tulkaa te kaksi, te voisitte olla hyviä! Tällä lähdes kolmenkymmenvuoden takaisella päätöksellä merkittävät seuraukset. Olen toiminut jo pian 20 vuotta ammattilaisena.

Vertaisohjajana toiminen antaa paljon.

Ensinäkin vertaisohjaajana toimiminen tarjoaa hienon mahdollisuuden nähdä kumppani uudessa roolissa. Harva tekee kumppaninsa kanssa muuta työtä kuin kotitöitä ja vaikka tekisikin ansiotöitä yhdessä tämä on jotain muuta. Vertaisohjaajana ei voi ottaa työroolia, vaan siinä toimitaan vahvasti omana persoonana, mutta ei olla kuitenkaan kuin kotona. On upeaa nähdä kumppanista tätäkin puolta.

Parisuhde kehittyy, koska vertaisohjaajat osallistuvat jokaisella ohjaamallaan kurssilla itse parisuhdekurssille. Kertaus on opintojen äiti. Parisuhde saa rauhassa kehittyä ryhmänohjaamistaitojen rinnalla. Puhumme usein siitä, kuinka tässä duunissa saa syödä kuormasta.

Elämä helpottuu, sillä ymmärrys ihmisestä ja ihmisenä olemisesta kehittyy ryhmää ohjatessa. Sitä mukaan, kun alkaa ymmärtää ihmisyyteen liittyviä kysymyksiä, alkaa ymmärtää myös itseään ja kumppaniaan.

Vertaisohjaajana toimimisesta saatte yhteisen harrastuksen. Liittymällä Parisuhdekeskuksen vertaisohjaajien iloiseen joukkoon, saatte kutsuja myös erilaisiin tapahtumiin ja täydennyskoulutuksiin.

Useat tutkimukset vahvistavat, että mahdollisuus auttaa lisää onnellisuutta. Toiminnallanne autatte muita pareja rikastuttamaan parisuhdettaan ja samalla koko yhteiskuntaa: ilman vertaisohjaajia ei olisi näin laajaa parisuhdetoimintaa.

Vertaisohjaajana toiminen ei ole vaikeaa

Jokaisesta Parisuhdekeskuksen kurssistruktuurista on kirjoitettu oma ohjaajankirjansa, jossa on tarkat ohjeet siitä, mitä milloinkin tehdään. Te kaksi ette ole parisuhteen asiantuntijoita, vaan te hallitsette menetelmän ja tiedätte mitä seuraavaksi tehdään. Te ette opeta, vaan jaatte kokemuksianne.

Vertaisohjaajan urapolku

Koulutuspolku tarjoaa teille myös mahdollisuuden laajentaa osaamistamme useampien kurssistruktuurien ohjaajiksi.

Paras kurssi aloittaa ohjaamisen harjoittelu on Rikasta minua -kurssi. Sen vertaisohjaajakoulutukseen voi hakea pariskunta, joka on itse osallistunut tälle kurssille ja jollekin muulle parisuhdekurssille. Koulutukseen haetaan vapaalla hakemuksella, jossa kerrotte:
• nimenne
• syntymävuotenne
• mitä kursseja olette käyneet
• miksi tahdotte tässä kohtaa ryhtyä vertaisohjaajiksi: mikä tässä houkuttaa ja kutsuu

Koulutukseen valittu pariskunta saa tiedon tulevasta koulutuksesta, materiaalin ja oppimistehtävän. Sen jälkeen pari osallistuu kolmen muun parin kanssa toteutettavaan koulutusviikonloppuun. Koulutusviikonloppu järjestetään paikassa, jossa on täysihoito, sillä viikonlopun aikataulu on tiukka: koulutuksessa käydään läpi koko kurssin sisältö niin, että yksi pari vuorollaan harjoittelee ohjaamista ja loput kolme paria toimivat osallistuvina pareina. Jokaisen osion jälkeen käydään kouluttajan johdolla koulutuskeskustelu, jossa teemoja syvennetään. Koulutus on maksuton, mutta jokaisen parin tulee kustantaa oma täysihoitomaksunsa.

Tiiviin, mutta antoisan koulutusviikonlopun jälkeen harjoittelevat vertaisohjaajat lähtevät ohjaamaan kurssia joko omaan järjestöönsä tai Parisuhdekeskukselle.

Kun jokainen pari on ohjannut itsekseen tai yhdessä toisen parin kanssa yhden viikonlopun, koko ryhmä kokoontuu yhdeksi lauantaipäiväksi työnohjauspäivään. Harjoittelevat ohjaajat tuovat mukanaan osallistujilta kerätyt palautteet.

Parit ohjaavat vielä kaksi kurssia ja toimittavat kurssien osallistujapalautteet kouluttajalle. Sen jälkeen kouluttaja toimittaa vertaisohjaajille todistukset.

Tämän jälkeen pari voi hakeutua jonkun ajan päästä myös muiden struktuurien (Vuorovaikutustaidot parisuhteessa ja Sylikkäin) vertaisohjaajakoulutukseen.

Kysy rohkeasti lisää! sari.liljestrom@parisuhdekeskus.fi tai  puh. 040 751 9626/Sari Liljeström, kouluttaja

Avainsanat: