Ota puheeksi. Sinä osaat

Lukemista ammattilaisille

-ota parisuhteeseen liityviä asioita  rohkeasti puheeksi, kyseessä ei ole mikään ihmisyydelle ja inhimillisyydelle vieras asia eikä ilmiö. Älä arastele puhua yksinkertaisesti yksinkertaisista asioista.

Normalisoi ja tuo perspektiivia:

  • kaksi erilaista ihmistä ei voi haluta samaa asiaa, samalla tavalla ja samaan aikaan
  • ¾ ristiriidoista on sellaisia, joita ei voi ratkaista. Huomaa, että yhden kolmanneksen voi ratkaista: niihin kannattaa keskittyä.
  • kaikissa suhteissa on omat ongelmansa; kuten elämässä yleensäkin

 

Usein ongelman syy löytyy peilistä!

Auta erottamaan asioita toisistaan: mikä johtuu suhteesta ja mikä ei. Yhteiseloon kuuluu paljon sellaisia vaikeuksia, jotka eivät ole suhdetason asioita, ne vain heijastuvat suhteeseen. On hyvä oppia erottamaan nämä asiat toisistaan.

Parisuhde on harvoin pahanolon alkulähde, mutta lähes aina sen heijastuspinta. 

 

Kerro kuuntelemisen merkityksestä.

Ihmiselle on ensisijaisen  tärkeää kokea tuleensa kuulluksi. Kuuntelun taitoja voi opetella. Tutustu Vuorovaikutustaidot parisuhteessa -kirjaan.

Muutkin vuorovaikutustaidot tarvitsevat oman pinnistämisensä lähisuhteissa: kuin kotonaan, mutta ei kuin pellossa

 

Puhu parisuhteen rikastuttamisesta

Puhu siitä, miten merkittävää on, että keskittyy myös siihen, mikä on hyvin ja mikä toimii, eikä vain siihen, mikä puuttuu.

Kun pariskunta tai suhteestaan puhuva yksilö valittaa sitä, että aina se on sellainen eikä milloinkaan tuollainen jne., kannattaa kysyä, että mistä asioista hänessä ja hänen tekemisissään pidät. Vastaus voi olla alkuun, että en mistään. Tätä voi hämmästellä. Olet sitten valinnut itsellesi kumppanin, jossa et näe mitään hyvää… Mihin asioihin ihastuit hänessä? Onko hän muuttunut niin paljon, ettei mitään edellisistä ole jäljellä? Milloin teillä oli viimeksi hyvä hetki? Mikä teki tästä hetkestä hyvän?

On hyvä muistaa, että se mihin keskittyy, lisääntyy. Keskittymällä katsomaan myös sitä hyvää mikä on, sitä alkaa nähdä enemmän.

 

Mitä voit tehdä, vaikka kokisit, ettet osaa?

   •  kysyä
   • kuunnella
   • kohdata
   • normalisoida
   • ohjata eteenpäin
   • varoittaa esim. väkivallan kohdalla (kun väkivalta paljastuu on se yleensä pitkän ja monen kerran huippu)

Ja kun huomaat, että yksilö tai pariskunta tarvitsee enemmän apua, ohjaa eteenpäin. Siitä on suuri apu.

Lue lisää aiheesta

Avainsanat: