Rikasta minua -kurssi ohjaajan silmin

Rikasta minua –kurssissa on mukana kaikki se, mitä parisuhdekurssilla yleensä tehdään: siellä pohditaan parisuhteen vahvuuksia, mietitään miten parisuhteesta saisi vieläkin paremman, puhutaan läheisyydestä, seksuaalisuudesta ja seksistä – ja kurssin lopuksi pyritään tekemään pieniä konkreettisia päätöksiä, joilla varmistetaan, että yhteinen arki kurssin jälkeen on rikkaampaa kuin aikaisemmin. Rikasta minua –kurssi onkin mielestäni parisuhteen peruskurssi, joka sopii hyvin mihin tahansa parisuhteen vaiheeseen.

Rikasta minua -kurssille voit tulla yhä uudelleen ja uudelleen huoltamaan parisuhdettasi – tai tulla katsomaan, missä vaiheessa olet puolisosi kanssa menossa.

Perjantai-iltana kurssin alkaessa on tavallista, että osallistujia jännittää. Aika moni on ensimmäisellä parisuhdekurssillaan, eikä oikein tiedä mitä tuleman pitää. Me pidämme aina kiinni periaatteesta, että kaikki on vapaaehtoista. Kurssille kannattaa tulla avoimin mielin. Kukaan osallistujista ei ole sanonut katuvansa mukaan heittäytymistään. Loppujen lopuksi viikonloppu on lyhyt aika parisuhteeseen panostamiselle: kannattaa käyttää tilaisuutta hyväkseen ja ottaa viikonlopusta kaikki irti.

Minulle ohjaajana on kaikkein tärkeintä, että kurssilla on turvallista olla. Jos et halua sanoa kurssin aikana sanaakaan, se sopii mainiosti. Yleensä osallistujat eivät kuitenkaan tätä päätöstään pidä – ja hyvä niin.

Voit rakastua puolisoosi uudestaan

Rikasta minua –kurssilla on tavallista, että kurssille osallistuvat parit eivät tunne toisiaan etukäteen. Kurssilla keskitytään parisuhdeasioihin ja kohdataan toinen toisemme ihmisinä, ilman arkisia ammattirooleja. Niinpä emme kurssin alussa esittäytyessämme kerrokaan, mitä teemme työksemme. Kursseilla jaetut asiat ovat luottamuksellisia ja kurssin aluksi sovitaan yhdessä, että toisten asioita ei ole lupa kertoa eteenpäin. On hienoa huomata, miten ihmiset tutustuvat toisiinsa persoonina ja miten rohkeasti ja avoimesti kursseilla puhutaan henkilökohtaisista asioista. Osallistujat ovat usein kurssin lopussa todenneet, että ovat puhuneet asioistaan avoimemmin entuudestaan vieraiden ihmisten kanssa kuin koskaan työpaikalla tai harrastusporukoissa.

Lisäksi Rikasta minua –kurssilla on hauskaa. Kurssilla on yleensä paljon iloa, naurua ja hyvää huumoria. Joskus kurssilla kohdataan myös vaikeita tunteita, mutta raskaiden keskustelujen jälkeen osallistujat ovat yleensä iloisia ja tyytyväisiä siitä, että ovat saaneet asioita käsiteltyä.

Usein kurssin päättyessä kaikkein tyytyväisimpiä osallistujia ovat ne, joita alussa arvelutti eniten.

Rikasta minua –kurssilla voit rakastua puolisoosi uudestaan. Kurssilla pysähdytään parisuhteen vahvuuksien äärelle ja mietitään, mitkä oman kumppanin tavat, piirteet ja ominaisuudet ilahduttavat erityisesti juuri nyt. Usein osallistujat palauttavat mieleen sen, mitkä piirteet toisessa eniten viehättivät rakastumisen alkuhuumassa. Kauniisiin muistoihin on hyvä palata.

Hyvien asioiden jakamisella on suuri voima

Minua kursseilla koskettaa usein eniten se, miten kauniisti ihmiset puhuvat kumppaneistaan ja miten paljon hyvää ihmisten arjessa on. Vahvuuksien tekeminen näkyväksi tuo paljon iloa ja rakkautta arkeen. Osallistujat liikuttuvat usein toistensa sanoista ja suorastaan paistattelevat puolisonsa rakkauden lämmössä.

Hyvien asioiden jakamisella on suuri voima. Usein tuntuu siltä, että muillekin jaettuna hyvät asiat ovat entistäkin suurempia ja merkityksellisempiä.

Rikasta minua -kurssilla on myös turvallista puhua sellaisista toiveista tai tarpeista, joista ei ehkä aikaisemmin ole tullut toiselle kertoneeksi. Toisinaan kurssilla tulee yllätyksiä, joskus kipeitäkin. Ohjaajana olen kuitenkin huomannut, että asia, joka kenties nolottaa tai hävettää osallistujaa, lisääkin yhteyttä puolisoiden välillä.

Vertaistuki on kursseilla valtavan tärkeää. Osallistujille on usein tärkeää huomata, etteivät ole vaikeiden asioidensa kanssa yksin – muut painivat ihan samanlaisten haasteiden parissa. Usein uusia toimintatapoja ja ratkaisuja löytyy toisia kuuntelemalla. Ja mikäpä olisi parempi ja turvallisempi paikka ottaa vaikeita asioita puheeksi kuin parisuhdekurssi, jolla on aikaa selvitellä asioita ja puhua asiat rauhassa loppuun.

Kurssin päättyessä on tavallista, että yhdessä ihmettelemme mihin aika oikein katosi. Tunnen kurssin päättyessä iloa ja ylpeyttä osallistujista, jotka ovat määrätietoisesti tehneet töitä saadakseen parisuhteensa entistä rikkaammaksi.

 

Kirjoittaja on Parisuhdekeskus Katajan koulutettu vapaaehtoinen vertaisohjaaja Minka Hauta-aho. Lue lisää Rikasta minua -aiheesta täältä.

 

Avainsanat: