Psyykkiset sairaudet lisäävät avioeroriskiä – Kun puoliso sairastaa -toiminnassa uusi yhteistyökumppani

Ajankohtaista

Uusi toimintamme Kun puoliso sairastaa -miten voi parisuhde? otti tänään jättiharppauksen, kun aloitimme yhteistyön Helsingin yliopiston väestötieteen tutkijan, Niina Metsä-Simolan kanssa. Hän on tutkinut avioerojen ja mielenterveysongelmien välistä suhdetta. Tutkimuksen keskeinen tulos oli, että mielenterveysongelmat kuormittavat parisuhdetta ja lisäävät avioeron todennäköisyyttä lähes kaksinkertaiseksi. Tiedot pohjautuvat laajaan rekisteriaineistoon, jossa seurattiin lähes 100 000 suomalaista avioparia kuuden vuoden ajan.

”Mielenterveysongelmat näyttävät kuormittavan parisuhdetta, olivat muut resurssit hyvät tai huonot”, Metsä-Simola tulkitsee.

Tutkimus osoittaa hänen mukaansa, että mielenterveysongelmien hoidossa pitäisi kiinnittää enemmän huomiota läheisiin ihmissuhteisiin. Tuki voisi ehkäistä niihin kohdistuvaa kuormitusta.

”Mielenterveysongelmien hoito on ollut perinteisesti hyvin pitkälle yksilön hoitoa. Toivoisin, että tämä on muuttumassa”, hän sanoo.

Tutkimus tukee vahvasti parisuhteen vahvistamisen työn tarvetta. Mikäli puolisot saavat tukea sairauden kuormittaessa parisuhdetta, se voisi vähentää myös avioeroja.

Kiitos Niina yhteistyöstä ja tervetuloa mukaan asiantuntijaryhmäämme!

Avainsanat: