Pienet, suuret jutut parisuhteessa

PariAsiaa

Tukea vanhemmille sivuston Facebookissa järjestettiin pieni kilpailu, jossa lukijat saivat kertoa millä pienellä jutulla he yllättävät kumppaninsa arjessa. Lukijoiden kertomat arjen teot olivat niin mahtavia, että kokosin ne vielä omaksi jutuksi, mutta lisäksi jäin miettimään näiden pienten, mutta silti niin suurten asioiden merkitystä parisuhteessa.

Mielestäni pienet jutut ovat usein niitä parhaimpia. Muistammeko me todella miten pienillä teoilla puolisoon voikaan yllättää tai tuoda hyvän mielen? Ei siihen välttämättä tarvita uutta kelloa tai kynttiläillallista hienossa ravintolassa. Toki nämäkin ovat kivoja tapoja osoittaa välittämistä, mutta arjessa puolison huomioiminen on mielestäni erityisen voimakas tapa.

Miten paljon voikaan puolisoa ilahduttaa, kun työtakin taskuun sujauttaa pienen suklaapalan arkea piristämään? Entä pieni silitys keskellä ruuhkavuosihulinaa tai toisen lempikarkkipussin ostaminen viikonlopuksi? Kauniit sanat, aamukahvi sänkyyn tai auton putsaaminen lumikinoksen keskeltä – nämä kaikki ovat niitä pieniä, suuria juttuja.

Jokainen parisuhde on lisäksi erilainen, joten jokaiseen suhteeseen muodostuvat juuri ne omat pienet jutut.

Mutta miksi juuri nämä pienet asiat saavat niin suuren merkityksen? Piileekö taika arjen keskellä muistamisessa vai kenties toisen yksilöllisten tarpeiden huomioimisessa? Vai onko juju yllätyksessä? Miksi suklaapala synttärilahjana ei tunnu yhtä kivalle, kun taskuun sujautettuna?

Minä luulen, että kysymys on puolison huomioimisesta. Ajatuksesta, että kumppanin huomioi, haluaa kohdata hänet ja ehkä joskus vähän piristääkin. Kertoa, että yhdessä tässä mennään ja toinen on toisen tukena: mitä ikinä tapahtuukin. Aika paljon – ja helposti – kerrottuna yhdellä suklaapalalla.

Millaisia pieniä, suuria hetkiä teidän arjessanne on? Voisiko niitä olla enemmän?

Avainsanat:
Hanna Lehtonen

Hanna Lehtonen

Kirjoittaja on tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja ja bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen (2016) kirjan kirjoittaja