Parisuhdepäivät 2018

PARISUHDEPÄIVÄT 2018 ohjelma 

– yhdistävä ja erottava erilaisuus parisuhteessa

Perjantai 16.11.2018

9.30 Tervetuloa!
Liisa Välilä, toiminnanjohtaja Parisuhdekeskus Kataja

9.40 Parisuhdepäivät 2018 avaussanat
Perheministeri Annika Saarikko

10.00 Erilaisina kohtaaminen: parisuhteen vahvistava vuorovaikutus.

Jukka Mäkelä, lastenpsykiatri ja lasten ja lapsi-vanhempisuhteiden kouluttajapsykoterapeutti. THL:n lapset, nuoret ja perheet -yksikön erityisasiantuntija

11.00 Näkökulmia mustasukkaisuuden hoitoon Lue lisää
Luento antaa tietoa mustasukkaisuudesta ja työkaluja mustasukkaisuuden hoitoon. Luennolla tutustutaan Väestöliiton ja HUS Mielenterveystalon yhteistyönä tehtyyn Mustasukkaisuuden omahoito-ohjelmaan.

Lotta HeiskanenPsL, psykoterapian erikoispsykologi, psykoterapeutti, Väestöliitto

12.00 Lounas

13.00 Työpajat

Työpajat tarjoavat pienen hengähdystauon seminaarin luento-osuuksien välissä. Työpajassa on ohjaajien alustuksen lisäksi toimintaa, johon osallistuminen on vapaaehtoista.  Voit valita vapaasti sinua eniten kiinnostavan teeman,.

 1. Ihmisenä vai sukupuolena rakkaussuhteessa?  Lue lisää
  Perhepsykoterapeutit Terhi Väisänen, Perhesuhdekeskuksesta ja Maarit Huuska, Transtukipiste
 2. Mielenpuu – yhdessä ja erikseen
  Työpajassa avataan uutta Mielenpuu-mallia (työkalu)  ja opitaan käyttämään yhtä puun teemoista: parisuhteemme hedelmä. Workshopissa on harjoittelua. Päivi Malmivaara, projektipäällikkö, LapsiArkki –hankeesta ja Minna Tuominen, perhe- ja parisuhdetyön asiantuntija Kirkkohallituksesta. 
 3. Kun välissä ei olekaan lapsi, vaan lapsettomuus. Lue lisää
  Työpajaa ohjaa tahattomasti lapseton pariskunta Jenni ja Tuomas Huhtala.  Lapsettomien yhdistys Simpukka ry.

alkaen 14.00 Päiväkahvit

14.30 Erilaisena persoonana töissä
Työkaluja työhyvinvointiin. Kuinka tunnistan ja vaalin omia rajojani? Miten tunnistan ja kunnioitan myös toisen rajoja? Millainen on empatian somaattinen luonne? Tunnistanko tunnetartunnat ja osaanko purkaa niitä? Esitys pitää sisällään teoriaa ja harjoituksia omien ja toisten rajojen tunnistamisen ja kunnioittamisen tarpeellisuudesta, ihmettelystä, reflektiivisyydestä, hellittämisestä ja hengittämisestä

Aino-Maija Rautkallio, pari- ja perheterapeutti Vet. psykiatrian erikoissairaanhoitaja, FM, psykofyysinen hengitysterapeutti.

16.00 koulutuspäivä päättyy

Lauantai 17.11.2018

10.00 Erilaisena ja erillisinä yhdessä halki parisuhteen – ja yksilön elämänkaaren Lue lisää
Oma ainutlaatuisuutemme ohjaa odotuksiamme ja toiveitamme. Kyse voi olla luonteesta, temperamentista, henkilöhistoriasta, elämänkokemuksista ja monista muista asioista, jotka tekevät minusta ainutlaatuisen minän.

Helka ja Markku Silventoinen
Helka on pari- ja seksuaaliterapeutti sekä kulttuuritulkki ja Markku toimii muutoskonsulttina. Yhdessä he toimivat parisuhdeohjaajina.

11.00 Erilainen kosketuskulttuuri ja kosketetuksi tulemisen tarve
Ihminen tulee ihmiseksi kosketuksen kautta. On tärkeää olla tietoinen oman kehon rajoista ja itselle sopivasta kosketuksesta. Ihminen on aina valmis rakentumaan uudelleen hyvän kosketuksen kautta – kosketuksen tarve vaihtelee läpi elämän.

Marja Kihlström, seksuaaliterapeutti, luennoitsija, kouluttaja, Puhu muru –bloggari, tietokirjailija sekä Tiina Vilponen, kliininen seksologi (NACS), seksuaaliterapeutti, NLP Practitioner, TM

12.-13.30 Lounastauko sekä myynti- ja esittelypöytiin tutustuminen (mukana mm. Kaalimato, Minduu, Love365)

13.30 Työpajat

Työpajat tarjoavat pienen hengähdystauon seminaarin luento-osuuksien välissä. Työpajassa on ohjaajien alustuksen lisäksi toimintaa, johon osallistuminen on vapaaehtoista.  Voit valita vapaasti sinua eniten kiinnostavan teeman,.

 1. Vanhemmuus parisuhteen voimavarana
  Työpajassa tarkastellaan parisuhdetta vanhempien välisen vanhemmuussuhteen näkökulmasta sekä pohditaan yhdessä, millä tavoin vanhemmuus voisi toimia myös parisuhteen voimavarana.Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry:nasiantuntija Minna Jaakkola, ja Ensi- ja turvakotien liitto Ero lapsiperheessä työn asiantuntija Päivi Hietanen
 2. Kaksi tapaa olla suhteessa kohtaavat – miten luoda niistä yhteinen riittävän hyvä tulevaisuus?
  Miten tiedostan, kuinka aiemmat kokemukseni vaikuttavat tapaani olla suhteessa? Kuinka yhdistää kahden ihmisen kokemukset ja työstää ne yhteiseksi voimavaraksi?Lapsiperhetyön asiantuntija Merja Koponen Barnavårdsföreningen.
 3. Erillisyys – rakastavan parisuhteen kulmakivi Lue lisää
  Alustus teemaan ja toiminnallisia harjoituksia.Riitta Ala-Luhtala, kliininen seksologi (NACS),psykoterapeutti ja Pekka Mustonen,seksuaali- ja pariterapeutti, työnohjaaja
 4. PariAsiaa® – Työkaluja parisuhteen ristiriitoihin asiakastyössä.
  Ammattilaisille suunnattu työpaja, jossa tutustutaan yhden PariAsiaa® teeman -työkaluja parisuhteen ristiriitoihin käyttöön.Kaisa Humaljoki, paripsykoterapeutti, asiantuntija, Parisuhdekeskus Kataja

14.30 Päiväkahvit tarjoaa Viking Line

15.00 Erilainen – minulle erityinen
Kuinka nähdä toisen erilaisuus osana häntä, ei korjattavana virheenä, eikä poisopittavana pahana tapana?

Marianna Stolbowparisuhdekouluttaja, FM, Suomalainen eroseminaari kehittäjä, tietokirjailija

16.00 Päätössanat

Avainsanat: