Parisuhdepäivät 2017

Tässä voit tutustua vuoden 2017 Parisuhdepäivien ohjelmaan

Huom. löydät ohjelman otsikoiden vierestä luentojen esitysmateriaalit pdf-tiedostoina, ole hyvä! Tästä näet 2017 koulutuspäivien ohjelman pe-la tiiviisti yhdellä A4:lla.

Tunnetaidot suhdetaitojen ytimessä 

Perjantai 17.11.2017

Parisuhdepäivien ensimmäinen päivä tarjoaa ammattilaiselle kolme erilaista ikkunaa kohti tunteita: yhteiskunnallisen näkökulman, parisuhteen tunneyhteyteen liittyvän näkökulman sekä yhteen kipukohtaan, väkivaltaan kohdennetun näkökulman.

Päivän aloittaa VT Sari Näreen tutkimukseen perustuva katsaus tunnetaidottomuutemme historiaan. Luennossa tarkastellaan sota-ajan jättämiä jälkiä naisten ja miesten välisiin tunne- ja seksisuhteisiin.

”Siksi maailma on täynnä tuhoavia tunteita, kun ihmisen sisäiselle kokemuksille ja merkityksille ei ole tilaa” korostaa seuraavassa osuudessa Tunteiden merkityksestä parisuhteessa puhuva psykoterapeutti VET Pirjo Tuhkasaari.

Kun ristiriidan selvittäminen muuttuu rikkovaksi riidaksi, on tärkeää tietää miten ammattilaisena tulisi toimia. Mitä kannattaa tukea ja mitä ei. Asiantuntijadialogissa teemasta keskustelevat perhe – ja pariterapeutti Pekka Puukko sekä lähisuhdeväkivaltatyötekijä Riitta Pohjoisvirta.

Tule mukaan ja vahvistu ammattilaisena!

 

Päivän ohjelma

9.30 Tapahtuman alkusanat ja katsaus järjestöihin parisuhdeammattilaisten tukena

Parisuhdetyön järjestöverkosto esittäytyy: mukana yhteistyössä 18 valtakunnallista järjestöä!

10.00 Sota seksi ja tunneperintö (klikkaa pdf)

Rintamakorsut varsinkin asemasotavaiheessa toimivat ehkä ensimmäisinä seksin opinahjoina Suomessa. Jatkosodassa samaan aikaan saksalaiset aseveljet toivat moderneja seksitapoja naisten seksikokemuksiin. Sodan ajan jatkuva liikkuvuus myös tarjosi mahdollisuuksia uusille seksuaalisille kokeiluille ja hetkellisille seksiin heittäytymisille. Virallinen ideologia edellytti varsinkin naisilta ns. siveystalkoita, mutta siveysrintama repeili ja sysäsi seksuaalimoraalia ns. seksuaalisen vallankumouksen suuntaan. Luennossa tarkastellaan sota-ajan jättämiä jälkiä naisten ja miesten välisiin tunne- ja seksisuhteisiin.

Sari Näre
Valtiotieteiden tohtori, Helsingin yliopiston sosiologian dosentti Sari Näre on toiminut tutkijana, tietokirjailijana, kriitikkona, kaupunginvaltuutettuna ja Nuorisotutkimus-lehden päätoimittajana. Vuonna 2008 hän oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana yhdessä Jenni Kirveen kanssa toimittamallaan teoksella Ruma sota – Talvi- ja jatkosodan vaiettu historia.

11.30 Lounasbuffet tarjolla omaan tahtiin ja Talvipuutarhan esittelytarjontaan tutustuminen

13.00 Tunneyhteys parisuhteessa: yhteys itseen – yhteys toiseen (klikkaa pdf)

 • parisuhde puolisoiden kehityksellisissä ja suojautumisien jännitteissä
 • tiedostamaton puolisovalinta – sisäistetty vanhempien parisuhde
 • ylisukupolvisuus parisuhteen näyttämöllä – dynaamisten prosessien mahdollisuus
 • pariksi tulemisen ulkoinen ja sisäinen prosessi – luova suhde – parimielentila
 • tiedostamattomat fantasiat, uskomukset, konfliktit ja defenssit vuorovaikutusta ja yhteyttä vastaan
 • suhde toisen toiseuteen – kolmen suhde – vanhemmuuden mahdollistuminen
 • kokemusten, tunteiden ja merkitysten jakaminen – suhde sisällyttäjänä
 • mitä merkitsee yksilön, lapsen, nuoren ja aikuisen kehityksen kannalta, jos tarvittaville tunneyhteyksille, ihmisen sisäisille kokemuksille ja merkityksille ei ole suhteessa merkittävään toiseen tilaa?

Pirjo Tuhkasaari
Psyk.ESH, psykoanalyyttinen yksilö- ja perhepsykoterapeutti (VET), koulutuspsykoterapeutti ja psykoanalyyttinen paripsykoterapeuttikouluttaja), on maassamme psykoanalyyttisen perhe- ja paripsykoterapian pioneeri, joka on kouluttanut viimeisen kahdenkymmenenviiden vuoden aikana lukuisissa koulutuksissa psykoanalyyttista paripsykoterapiaa. Koulutuksissa hän on välittänyt Lontoossa (TR Tavistock Relationships) saamaansa psykodynaamista ymmärrystä parin suhteen dynamiikkaan ja sovellettaviin terapiamenetelmiin. Ylisukupolviset, yksilöiden ja parien elämään vaikuttavat dynaamiset prosessit ovat kiinnostuksensa painopistealueita.

13.45 Vuoden 2017 Parisuhdeteko

Julkistustilaisuus pääsalissa – tästä jutusta voit lukea Suomi100 -juhlavuoden 2017 parisuhdeteko -tunnustuksen saajasta.

14.00 Kahvitauko

14.30 Lähisuhdeväkivalta parisuhteessa – asiantuntijadialogi (klikkaa pdf )

Ristiriidat ja riitely ovat osa elämää ja parisuhdetta, väkivaltaan tulee sen sijaan aina puuttua. Lähisuhdeväkivallan tunnistamisesta, puheeksiottamisesta ja turvallisesta työskentelystä virittävät keskustelua väkivaltatyöntekijä Riitta Pohjoisvirta ja perheneuvoja, pari- ja perheterapeutti Pekka Puukko.

Riitta Pohjoisvirta
Lähisuhdeväkivaltatyön tiimivastaava Oulun ensi- ja turvakoti ry, Vuoden 2013 Arjen turvaaja

Pekka Puukko
Perheneuvoja, perhe- ja pariterapeutti, Vuoden pappi 2013

16.00 Ensimmäisen koulutuspäivän loppusanat

 

Parisuhdehuoltamo – Tunteesta toiseen

Lauantai 18.11.2017

Parisuhdepäivien toisena koulutuspäivänä laitetaan suhdeasiat kuntoon Parisuhdehuoltamolla. Suhdetaitojen oppimispaikka on oiva tilaisuus löytää eväitä myös omaan arkeen – ammatillisuus ei vapauta elinikäisestä oppimisesta myös omassa suhteessa.

Tule kouluttautumaan tunnetaidoissasi. Tartu tilaisuuteen ja halutessasi myös asiantuntijan hihaan: tarjolla myös pop-up terapiaa! Parisuhdehuoltamolle voi osallistua yksin tai kaksin.

 

Päivän ohjelma

10.00 Tervetuloa Parisuhdehuoltamolle!

10.10 Voiko hankalien tunteiden keskellä rakastaa? (klikkaa pdf)

Kuinka vaalia suhdetta monenlaisten tunteiden keskellä. -”Rakastan, rakastan” pitäisikö parisuhteen olla vain loputonta auringonpaistetta ollakseen tyydyttävä? Ellei vihalle ole tilaa, kuinka totta voi rakkaus olla ja mihin tuleekaan varastoineeksi kaikki muut tunteet. Kyky tunteidensäätelyyn mahdollistaa arjessa myös toiminnansäätelyn ja yhteydessä pysymisen ristiriitatilanteessakin.

 • Rakkaus endorfiini trippinä ja Tahto -taitona
 • Kuinka multitasking ja hyggeily oikein toimivat parisuhteessa? Parisuhdetta voidaan ajatella fyysisenä, psyykkisenä ja sosiaalisena läsnäolosuhteena. Toimiva yhteys on kuitenkin enemmän kuin vain kalenterien päivitys ja synkronointi.
 • Unelmat tulevaisuuden esileikkinä … mihin ne vievät sinua, minua, meitä?

Kirsi Heikinheimo
Suomen Uusperheiden liiton toiminnanjohtaja, psykoterapeutti, pari-, perhe- ja seksuaaliterapeutti, Suomen pariterapia yhdistyksen puheenjohtaja. Kirsi on myös TV:stä tuttu Paluu Alttarille realitysarjan terapeutti.

11.10 Riitelyn kehältä aitoon kohtaamiseen (klikkaa pdf )

Riitelyn kehän hahmotus parin välillä: millaista kaavaa pyöritämme omissa riidoissamme? Mistä negatiivinen kehä lähtee liikkeelle? Miten kehää voi yrittää tunnistaa ja oppia pysäyttämään?

 • Kehältä aitoon kontaktiin: tunteiden,ajatusten ja kokemusten jakamisesta
 • Oman kehityksen merkitys parisuhteelle: mitä kevyempi oma elämän reppu,sitä paremmin selviän parisuhteen kiemuroista

Terhi Ketola-Huttunen
TM, hahmoterapeutti, psykoterapeutti, perheneuvoja. Lohjan perheneuvonnan vs. johtaja sekä luennoitsija ja kouluttaja erilaisissa työyhteisöissä ja järjestöissä.

12:00-14:00

Lounasbuffet tarjolla omaan tahtiin

Lounas sisältyy lipun hintaan, erikoisruokavaliot on huomioitavissa.

Talvipuutarhan esittelytarjontaan tutustuminen

Tervetuloa tutustumaan talvipuutarhan näytteilleasettajiin – mukana ainakin Kaalimato.com, Minduu, Love 365, Tunnehyrrä, Mennään eteenpäin ry, Samassa veneessä parisuhdetyö, Parempi avioliitto.

Mahdollisuus osallistua popup-terapiaan yksin tai kumppanin kanssa

Tule ja testaa pop-up -terapiaa!

Pop up -terapiaa päivän aikana tarjoavat asiantuntijat: Heli Vaaranen Väestöliitosta, Paula Ruotsalainen Vantaan perheasian neuvottelukeskuksesta ja Juha Petterson Helsingin seurakunnilta, Kaisa Humaljoki Parisuhdekeskus Katajasta, Maria Pörtfors Barnavårdsföneningistä sekä pariterapeutti Hanna Kinnunen. Pop up consultation for couples in English (Heli Vaaranen, Hanna Kinnunen). Pop-up terapi I parförhållandefrågor på svenska (Maria Pörtfors, Heli Vaaranen).

Paula Ruotsalainen Vantaan Perheasiain neuvottelukeskuksesta ja Juha Petterson Helsingin seurakunnilta.

14.00 Tunteiden vaikutus parisuhteessa (klikkaa pdf)

Aivojen tunnejärjestelmät ohjaavat käyttäytymistämme sekä elämän käännekohdissa että erilaisissa arkipäivän tilanteissa. Parisuhteessa myönteiset tunteet toimivat suhdetta ylläpitävänä liimana; toisaalta kielteiset tunteet kuormittavat paitsi kehon ja mielen toimintaa, myös erilaisia sosiaalisia suhteitamme. Tunneilmaisujen avulla pystymme seuraamaan jatkuvasti toistemme tavoitteita ja aikomuksia. Taitava omien sekä toisten ihmisten tunteiden tunnistaminen ja ymmärtäminen on parisuhdetaito.

Lauri Nummenmaa
PhD apulaisprofessori. Johtaa PET-keskuksessa Human Emotion Systems –laboratoriota. Ryhmä tutkii tunteiden ja tunne-elämän häiriöiden taustalla olevia keskushermostollisia mekanismeja. Tutkimuksissa käytetään huipputason aivokuvantamismenetelmiä kuten positroniemissiotomografiaa ja magneettikuvantamista. Näiden avulla voidaan tutkia tunteiden toimintaa lähtien liikkeelle yksittäisistä aivojen välittäjäainemolekyyleista. Kirja: Tunteiden psykologia 2010

15.00 Työpajat ja kahvihetki – minkä työpajan sinä valitset?

Intohimon tunteet – Seksuaalisuuden voimat 

 • tilaa villeille tunteille ja noloille seksikysymyksille
 • vinkkejä seksuaalisuuteen liittyvien normien ja oletusten kyseenalaistamiseen
 • rohkaisua ja välineitä omasta ja toisen seksuaalisuudesta puhumiseen
 • yllytystä aistinautintoihin

Tiia Forsström
FM, Sexpo-säätion puheenjohtaja, sukupuolen ja seksuaalisuuden moniosaaja, tietokirjailija, seksuaalineuvoja.

Hankalien tunteiden yli (klikkaa pdf)

 • Mitkä asiat parisuhteessa synnyttävät hankalia tunteita? Miksi?
 • Epämukavuudesta huolimatta tunteiden viestiä ei kannata tukahduttaa, niihin saattaa olla piilotettuna muutoksen avaimet.
 • Tunteiden volyyminappulaa kannattaa silti opetella säätämään: miten tehdä se parisuhteessa?

Kysymyksiä tarkastellaan toiminnallisesti yksilönä, parina ja ryhmässä.

Hanna Ranssi-Matikainen
Teologian tohtori, toiminnanjohtaja Parempi avioliitto ry.

Tunteella vuorovaikutuksesta

 • Kuinka puhua niin, että tulisin paremmin ymmärretyksi?
 • Miten voisin kuunnella niin, että oikeasti kuulen?
 • Pitääkö niistä tunteistakin puhua?

Parisuhdekeskus Katajan koulutetut Vuorovaikutustaidot parisuhteessa -kurssin ohjaajat
Työpajassa harjoitellaan vuorovaikutustaitoja Katajan kokeneiden ohjaajien johdolla.

16.30 Loppusanat ja kiitokset

Avainsanat: