Parisuhde: uskallanko päästää toisen ihmisen lähelleni?

PariAsiaa

Haikailetko läheisyyttä jo olemassa olevaan suhteeseen tai toivoisitko löytäväsi kumppanin? Voi olla, että haluat läheisyyttä, mutta kerta toisensa jälkeen petyt. Keskusteluyritys meni taas mönkään. Kenties kiusalliseksi hiljaisuudeksi tai riitelyksi. Miksi näin käy?

Ehkä kyse ei olekaan puuttuvasta halusta, vaan puuttuvasta uskalluksesta.

Tämä ajatus saattaa olla ärsyttävä. Eikö se muka käy todisteeksi uskalluksesta, että haluaa päästää toisen lähelleen ja sitä aktiivisesti yrittää? Mahdollisesti, mutta ei aina. Läheisyys saattaa jossain mielen kolkassa pelottaa, vaikka sen mieltäisikin toivottavaksi ja tavoiteltavaksi.

Sisälle kätkeytynyt pelko voi vaikuttaa niihin tapoihin, joilla lähestymme toista ja reagoimme toiseen.

Sitä alkaakin puhua aiheen vierestä, eikä itse aiheesta. Tai aloittaa keskustelun vasta iltamyöhään, kun kumpikin on väsynyt ja pitäisi käydä jo nukkumaan. Vaihtaa aihetta juuri, kun keskustelu on syvenemässä.

Jos itsellä piisaa sekä uskallusta että halua, kenties toisella onkin uskalluksen kanssa työstettävää. Voit rohkaista toista pohtimaan uskallusvajeen syitä. Millaisia aikaisempia kokemuksia kumppanillasi on? Mikä läheisyydessä pelottaa? Onko omassa toiminnassasi jokin aiheuttanut hänelle huolta?

Kannattaa myös keskustella siitä, mitä läheisyys mielestänne on.

Se tuskin on huono keskustelunaihe alkutaipaleellaankaan oleviin suhteisiin.

Avainsanat:
Meri Werkkomäki

Meri Werkkomäki

Monella työmaalla tärkein rakennusaine on vuorovaikutus – niin myös parisuhteessa! Olen kehittyvä vuorovaikutuksen asiantuntija. Hyödynnän blogissani puheviestinnän alan jäsennyksiä ja näkökulmia parisuhteen erilaisten vuorovaikutusilmiöiden tarkastelemiseen. Jos haluat pohtia sitä, millainen vuorovaikuttaja olet erityisesti parisuhteen kontekstissa, hyppää mukaan kyytiin!