Parisuhde: Pusulla pärjää, kun on pärjättävä

Blogi

Ruuhkavuosien parisuhdetta on hoidettava, kuten parisuhdetta muutenkin. Tämä ei ole tosin se helpoin rasti, koska nimensä mukaisesti sitä ruuhkaa on kaiken muun kanssa varsin kiitettävästi.

Kun lapset ovat pieniä ja väsymys painaa, niin vaikka aikaa joskus olisikin, niin yhteinen aika ja parisuhteen hoitaminen eivät kuitenkaan ole aina ensimmäisenä mielessä.

Ainakin omalla kohdalla aivot löivät monta kertaa illalla niin tyhjää, että kun lapset sai vain nukkumaan, niin puolison kanssa ei jaksanut edes keskustella. Monesti sitä vain tuijotti tyhjällä katseella seinää ja mietti, että tästäkin päivästä nähtävästi selvittiin.

Joskus arki iskee yllättävän lujaa ja parisuhdetta ei vain jaksa hoitaa.

Olen myös sitä mieltä, että vanhempi tarvitsee omaa aikaa. Ruuhkavuosissa se on mielestäni vähintään yhtä tärkeää, kuin se parisuhdeaika. Olen useasti sanonut, että jos äiti ei voi hyvin, niin perhe ei voi hyvin. Itsestä huolehtiminen on tärkeää.

Totesin monesti meidän perheen vauva- ja taaperoarjessa, että siinä vaiheessa, kun minulla oli aikaa istua lukemaan rauhassa postiluukusta tippuneita ilmaisjakelulehtiä, niin arki rullasi mahtavasti. Tiedättekö, istua vaan sohvalla ja lukea jotain hömppää? Ihanaa! Tuossa arjessa nämä hetket olivat minulle monesti sitä omaa aikaa. Ei tarvinnut tehdä tai ajatella mitään, olla vaan. Ne olivat pieniä rauhoittumisen hetkiä itseni kanssa ja pelastivat päiväni useasti.

Joskus vanhempi voi olla myös niin väsynyt, että parisuhteen hoitamisen edelle menee yöuni. Näin se vain joskus on. Uni on niin tärkeää, että siinä vaiheessa, kun se alkaa tökkimään, niin monesti menee metsään moni muukin homma. Unta tulee siis vaalia. Tässä kuitenkin taas yksi juttu, joka meni ainakin itsellä parisuhdeajan ohi.

Joskus ruuhkavuosiarjessa pärjää pelkällä pusulla. Sillä pärjää, kun on pärjättävä. Taustalla on vanhempien keskinäinen luottamus, että kyllä tämä tästä.

Taustalla on rakkaus – yhdessä mennään ja tästä selvitään!

Pusulla on siis suuri merkitys. Rakkaus ja toisesta välittäminen on olemassa, mutta juuri nyt ei ole mahdollisista muulle.

Pusu. Tuo pieni, mutta silti niin suuri ruuhkavuosien pelastaja.

Avainsanat:
Hanna Lehtonen

Hanna Lehtonen

Kirjoittaja on tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja ja bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen (2016) kirjan kirjoittaja