Parisuhde ja ruuhkavuodet: mitä tekisin toisin?

PariAsiaa

Jälkiviisaus on turhaa, sanotaan, mutta en voi silti olla ajattelematta mitä olisin tehnyt toisin ruuhkavuosiemme parisuhteessa, kun elämä pyöri vahvasti vaippa- ja taaperoarjessa. Nyt perheessämme on pieniä koululaisia ja edelleen parisuhteeseen tulee kiinnittää huomiota, mutta tuolloin tilanne oli kuitenkin vielä haastavampi.

Niin, mitä tekisin toisin? Mitä tekisin toisin näin 10 vuotta myöhemmin? Ensimmäisenä nousee kyllä mieleeni se avun pyytäminen sekä mieheltäni että läheisiltäni. Läheiset olivat tosin kaukana, mutta silti olisin voinut kertoa enemmän perheemme vauva-arjen haasteista. Olisin voinut ottaa parisuhteen huomioimisen puheeksi myös neuvolassa. Tänä päivänä selvittäisin myös mitä kaikkea järjestöt ja muut tahot tarjoavat ruuhkavuosiarjen ja parisuhteen tueksi.

Mitäkö muuta tekisin toisin? Puhuisin puolisolleni. Puhuisin ja ymmärtäisin. Yrittäisin ainakin ymmärtää isän näkökulmaa vanhemmuudesta. Itse sorruin täysin leijonaäitimoodiin, jossa isä oli lähinnä tiellä. Niin, tämä olikin jo yksi syy omaan uupumukseeni. Puhuisin kuitenkin enemmän miltä minusta tuntuu. Kannustaisin myös puolisoani puhumaan enemmän.

Yrittäisin myös pitää kiinni parisuhdeajoista. Pyytäisin enemmän apua isovanhemmilta, jotta pääsisimme leffaan tai patikoimaan yhdessä. Ihan sama, vaikka sovittu aika menisi kuuden kuukauden päähän, mutta olisipa ainakin jotain sovittuna. Tämä ajatus ”edes kerran kuukaudessa yhteistä aikaa” on mielestäni aivan mainio. Joskus sitä voi olla vaikea toteuttaa, mutta variaatioita voi olla monia.

Yrittäisin pitää myös parempaa huolta itsestäni. Armollisuutta itseäni kohtaan yrittäisin myös lisätä. Yrittäisin antaa himpun verran enemmän aikaa itselleni sekä puolisolleni. Sitä omaa aikaa. Ainakin meidän perheessä kotiin tulee ihan uusi isi tai äiti pienen iltalenkin tai punttisalin jälkeen. Näihin kannustaisin meitä enemmän.

Kun vanhemmat voivat hyvin, niin koko perhe voi hyvin. Ajattelen, että tällöin parisuhdekin voi hyvin.

Avainsanat:
Hanna Lehtonen

Hanna Lehtonen

Kirjoittaja on tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja ja bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen (2016) kirjan kirjoittaja