Parisuhde, intohimo ja lapsitoive

Kirjoittaja Mirka Paavilainen, psykologi, psykoterapeutti ja seksuaalineuvoja toimii Ovumian perheklinikalla asiantuntijana

Lukemista ammattilaisille

Lapsitoive ja intohimo eivät välttämättä mahdu samaan makuuhuoneeseen. Miten auttaa paria, jonka seksielämää varjostaa lapsettomuus?

Päätös lähteä yrittämään yhteistä lasta on pareille yleensä iso ja jännittävä asia. Usein lapsitoive luo heterosuhteeseen uutta kipinää, kun seksissä onkin yhtäkkiä uusi ulottuvuus. Vauva tavoitteena motivoi ja innostaa ehkä lisäämään yhdyntäkertoja totutusta. Samalla pelko vahinkoraskaudesta poistuu, kun lapsi todetaan toivotuksi. Näin molemminpuolinen seksuaalinen halukkuus saattaa aluksi jopa kasvaa, kun mielikuvissa siintää yhteinen unelma.

Pidemmän päälle raskauden yrittäminen ei kuitenkaan ole pelkkää intohimoa ja onnea. Kun vauvaa ei kuulukaan, parin mieleen hiipii pikkuhiljaa kasvava epäily siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Mielessä risteilee monenlaisia kysymyksiä: Onko itsessä tai kumppanissa jotain vikaa? Onko ajoitus väärä? Pitäisikö yrittää useammin, harvemmin tai eri asennossa? Onko naisen orgasmilla raskautta edesauttava vaikutus tai pitääkö yhdynnän jälkeen naisen nostaa jalat kohti kattoa? Kuinka kauan kannattaa yrittää ennen lääkäriin menoa? Voiko lääkärikään auttaa vai onko edessä totaalilapsettomuus?

 

Intohimo voi paeta

Vauvaa toivovien tilannetta saattavat pahentaa uteliaat läheiset, jotka pahimmillaan tarjoavat leikkimielisesti apua lapsen tekoon, kun se ei parilta itseltään vaikuta onnistuvan. Lapsettoman pariskunnan lähipiirissä voi olla käynnissä myös ikävaiheeseen liittyvä perheellistymisaalto, kun sukulais- ja ystäväpariskunta toisensa jälkeen alkaa odottaa vauvaa.

Viimeistään tässä vaiheessa jo pidempään yrittäneet vauvakuumeilijat saattavat huomata harrastavansa seksiä lähinnä lisääntymistarkoituksessa tavoitteenaan vihdoinkin se odotettu plussa raskaustestiin tarkasti ovulaatioaikaan ajoitettujen yhdyntäsuoritusten siivittämänä.

Läheisyys, nautinto ja intohimo ovat monesti jo paenneet huolestuneen parin makuuhuoneesta toisaalle. Ne pari on korvannut ovulaatio- ja raskaustestitikuilla, kalenterimerkinnöillä ja ehkä myös listalla elämäntapoihin liittyviä, hedelmällisyyttä mahdollisesti buustaavia suosituksia tai rajoituksia.

Kun rennommalla otteella vauvan tekeminen ei ole onnistunut, on pakko yrittää kovemmin – täytyy olla tarkempi, täsmällisempi ja huolellisempi.

 

Seksihalut laimenevat

Suorituspaineet aiheuttavat monille toiminnallisia seksuaaliongelmia, jotka entisestään vähentävät kiinnostusta seksiin. Monet vauvaa toivovat naiset alkavat pidemmän päälle kärsiä kiihottumis- ja orgasmivaikeuksista, kun taas miehet kohtaavat vastaavasti erektio-ongelmia ja siemensyöksyn ennenaikaistumista tai viivästymistä.

Usein pari tuntee olevansa tässä vaiheessa pattitilanteessa, jossa lapsitoiveen toteutuminen vaikuttaa etääntyvän entisestään. Ovulaatioaika alkaa vaikuttaa kuukausittaiselta tulikokeelta, jonka moni pari jättäisi mieluusti väliin, jollei pelissä olisi uuden elämän kokoinen unelma.

 

Mikä neuvoksi ammattilaiselle?

Tyydyttävän seksuaalielämän ylläpito lapsettomuusaikana on haastavaa mutta ei kuitenkaan mahdotonta. Lapsettomuuskriisillä voi olla pitkällä tähtäimellä jopa positiivinen vaikutus parin seksuaalielämään, vaikka vaikeimpina aikoina ei siltä tuntuisikaan.

Kriisin voi käyttää hyödyksi etsimällä toimivia keinoja seksielämän ylläpitämiseksi haastavissa tilanteessa.

Suuri osa pareista kohtaa lapsettomuuskriisin jälkeen pikkulapsivaiheen haasteet, ja toki elämä tuo yleensä tullessaan myös muita parisuhdetta ja seksuaalielämää kuormittavia tilanteita. Tällöin ei välttämättä enää tarvitse kokea samaa hämmennystä ja kiusaantuneisuutta kuin lapsettomuuskriisin aikana, kun käyttöön voi ottaa aiemmin hyväksi havaitut keinot seksuaalielämän ylläpitämiseksi.

Lasta pidempään yrittäneen parin tapaava ammattilainen voi auttaa kriisiä läpikäyviä seuraavien näkökulmien kautta:

1. Varmista lääketieteellisen avun saanti
Lapsettomuustutkimuksiin hakeutumista suositellaan, jos raskautta ei kuulu vuoden yrittämisen jälkeen. Vuottakaan ei kannata odotella, jos tiedossa on jo hedelmällisyyttä mahdollisesti heikentäviä tekijöitä tai naisella on ikää yli 35-vuotta.

Moni kokee tutkimusten ja hoitojen etenemisen helpottavan seksiin liittyviä ongelmia, kun lapsen saaminen ei ole enää pelkästään oman yrittämisen varassa. Lapsettomuushoidoissa käyviä voi mielikuvatasolla tukea ulkoistamaan vauvan yrittäminen lapsettomuushoitohenkilökunnalle. Tällöin seksin merkitys voi taas pikkuhiljaa muuttua yhteisen rakkauden, läheisyyden ja intohimon osoittamiseksi, kun vauvan saantiin ollaan saamassa apua ammattilaisten taholta.

Ja vaikka hoitojen avulla ei voida ihan kaikkia auttaa, suuri osa pareista saa sitä kautta lopulta toivomansa käärön kotiin.

2. Alleviivaa läheisyyttä
On hyvin yleistä ja täysin normaalia, että lapsettomuuden kohdatessa, kuukausien turhan yrittämisen jälkeen seksi ei enää kiinnosta niin kuin ennen. Tässä vaiheessa parin ei kannata vertailla yhdyntätiheyttään keskiarvoihin tai yrittää pakottaa itsensä sänkyyn, jotta ovulaatioaika ei jäisi hyödyntämättä. Sen sijaan on syytä vaihtaa lähestymiskulmaa asiaan ja panostaa kumppanin lähellä pysymiseen.

Seksikertojen vähentyminen ja seksiin liittyvät ongelmat eivät ole huolestuttavia ilmiöitä lapsettomuusaikana, jos pari pystyy muuten tarjoamaan ja ottamaan toisiltaan vastaan läheisyyttä. Kumppanin koskettelu, silittely, halailu ja hierominen edistävät mielihyvähormonien eritystä, jolloin stressi vähenee ja yhteys kumppaniin voi vahvistua. Lapsettomuuteen liittyvät kipeät tunteetkin on helpompi kestää, jos niitä voi kohdata puolison fyysisessä turvassa. Yksittäiset väliin jääneet yhdynnät ovulaatioaikoihin voivat ehkä harmittaa, mutta pidemmällä lapsettomuustaipaleella on tärkeää ymmärtää laajempi kokonaiskuva tilanteesta ja parisuhteen hyvinvoinnin merkitys siinä.

3. Kalastele primaaritunteita
Tahaton lapsettomuus muodostaa herkästi parin välille kiilan, joka etäännyttää kumppaneita toisistaan tunnetasolla, jos tilanteeseen liittyviä syvempiä tunteita ei molemminpuolin tavoiteta ja jaeta. Aiemmin hyvinkin läheiset kumppanit voivat kriisin keskellä kumpikin tahoillaan kokea voimakasta pelkoa puolison menettämisestä lapsitoiveen toteutumattomuuden myötä ja vahvaa keinottomuutta ja avuttomuutta toistuvien epäonnistumisten sekä puolisollekin aiheutuneen surun vuoksi. Moni kokee myös häpeää omasta kyvyttömyydestä tarjota puolisolle lasta tai tarpeestaan surra lapsettomuutta niin voimakkaasti.

Nämä tunteet parisuhteessa kuitenkin usein peitetään reaktiivisemmilla tunteilla, mutta syvemmät tunteet heijastuvat parin vuorovaikutukseen ehkä juuri läheisyyden ja seksuaalisuuden vaikeuksina ja kumppanien tarpeena vetäytyä kontaktista suremaan yksinäisyyteen.

Ammattilainen voi olla lapsettomalle parille avuksi auttamalla heitä tunnistamaan pinnan alta löytyviä tunteita ja avaamalla, mikä rooli näillä tunteilla on parin vuorovaikutuksen ja hyvinvoinnin kannalta.

Usein jo pelkästään primaaritunteista keskustelu molemmin puolin tuo parille riittävästi uutta ymmärrystä toistensa emotionaalisesta maailmasta niin, että suhteen sisäiset jännitteet purkautuvat ja tunneyhteys vahvistuu.

Tahattomasti lapsettomille pareille kannattaa aina myös muistuttaa, että he ovat parhaillaan läpikäymässä yhteiselämänsä ehkä isointa kriisiä, joka kuitenkin lopulta ratkeaa tavalla tai toisella. On erittäin epätodennäköistä, että seksiongelmat jäävät pysyväksi olotilaksi, joten kriisin keskellä ei ole mitään syytä hätääntyä ja yrittää pakonomaisesti harrastaa seksiä, jos siltä ei tunnu.

Avainsanat: