Muutosten kevät 2020

PariAsiaa

Mitä kertoisit tästä keväästä vuoden 2070 koululaisille ja itselleni? Tähän kysymykseen törmäsimme eka- ja tokaluokkalaisten koululaisteni kanssa koulutehtäviä tehdessä tällä viikolla. Kysymys mietitytti paljon, mutta lapseni tulivat siihen tulokseen, että kotikoulu on ollut itseasiassa kivaa, vaikka kavereita ovatkin vähän kaivanneet.

Nyt kun itselläni on ensimmäinen kuukausi uutta, poikkeusoloissa aloitettua työtehtävää takana, jäin miettimään, miten itse kuvaisin kevättä 2020 tulevaisuudessa niille, jotka eivät olleet tätä kokemassa. Kertoisinko, millaisia tunteita ja ajatuksia tämä kevät on herättänyt: aluksi epäuskoa ja epätietoisuutta, välillä toivoa, välillä turhautumista ja usein väsymystä. Vai kertoisinko erilaisista keinoista, joilla me ihmiset kurkottelemme toisiamme kohti: virtuaalikeikat – ja esitykset, etäyhteydellä toteutetut vappusimat ja joogahetket, meemit, joita jaamme vahvistaaksemme, että olemme kaikki samassa veneessä.

Kertoisinko kenties konkretiasta: kuinka perheessämme toteutettiin kotikoulua yhteisen lukujärjestyksen kautta, kuinka kivaa on saada viettää pienten koululaisten kanssa päivät yhdessä ja päästä kurkkaamaan heidän koulumaailmaansa, kuinka reippaasti sekä oppilaat että opettajat jatkoivat opiskelua teamsien ja youtube -videoiden avulla, kuinka harrastusten jäädessä pois vietimme oikeasti kiireetöntä aikaa perheenä ja pariskuntana.

Tosiasia on, että joutuisin myös kertomaan ajoittaisista epätoivon ja surunkin hetkistä. Siitä, kuinka epäreilua on, ettei voikaan tavata ystäviään, kuinka paljon toivoisinkaan, ettei lapsieni olisi tarvinnut kokea tällaista aikaa tai kuinka sydämeni särkyy, kun en pääse halaamaan iäkästä mummiani, jonka tämä kevät ja poikkeusolot ovat haurastuttaneet entisestään.

Perheemme on kuitenkin voittajapuolella tässä tilanteessa, sillä koen vahvaa huolta niitä perheitä ja lapsia kohtaan, joiden kotikoulu onkin tuntunut syystä tai toiselta äärimmäisen haastavalta. Monia kuormittaa huoli työn jatkumisesta, perheenjäsenen terveydestä tai parisuhteen haasteista. Me pystymme ottamaan puolisoni kanssa vastaan poikkeusolot kumppaneina. Nämä asiat eivät ole itsestäänselvyyksiä. Monille perheille ja pariskunnille poikkeustilanne voi aiheuttaa monenlaisia pieniä ja isoja riitoja, kun kotitöiden jaosta ja omasta tilasta on neuvoteltava uudelleen vaihtoehtojen ollessa paljon rajatummat kuin ennen. Ei meidänkään perheemme immuuni kinastelulle ole, mutta tunne siitä, että soudamme samaan suuntaan, suojaa pahimmilta väärinkäsityksiltä.

Kaiken poikkeuksellisen keskellä olen ollut etuoikeutettu saadessani elämääni positiivisia uusia kokemuksia uuden työn kautta. Kiitollisena olen tutustunut uuteen tiimiin ja uusiin työkavereihini Teamsin välityksellä. En olisi osannut kuvitellakaan, että etäyhteyksien kautta olisi mahdollista saada olo tuntumaan siltä, että on tervetullut ja tärkeä osa yhteisöä!

Olen päässyt uuden työtehtävän kautta myös näkemään palvelujen digitalisoimisen merkityksen mm. Parisuhdekeskus Katajan chat -palvelujen ja verkkoluentojen kautta. Uskon, että uudet, entistä paremmin saatavilla olevat palvelut säilyvät pitkälle tulevaan. Olen myös saanut olla tukemassa pariskuntia poikkeustilanteissa juurikin esimerkiksi chatin kautta, ja päässyt kuulemaan sitä erilaisista tilanteista johtuvaa hätää, joka koskettaa vielä tälläkin hetkellä isoa osaa suomalaisia perheitä ja pariskuntia.

Koululaiset ovat nyt innolla palaneet tavalliseen koululaisen arkeensa, vaikka koulua on enää vain hippusellinen keväästä jäljellä. Samalla innolla myös minä odotan, että pääsemme kaikki työyhteisössämme tekemään töitä jälleen kasvokkain! Sen arvo, että työkaveri on vierellä ja huikkausmatkan päässä, on oikeastaan vasta auennut poikkeusolojen kautta. En silti voi tarpeeksi kiittää Parisuhdekeskus Katajan tiimiä mahtavasta perehdytyksestä ja vastaanotosta!

Lopetan siis tekstini ajatukseen, että pyritään edelleen kurottamaan toisiamme kohti – sekä niitä kohti, jotka ovat kotisohvalla vieressämme, että niitä, jotka ovat läsnä arjessamme vain ruudun välityksellä. ’

Kirjoittaja Laura Huuskonen on Parisuhdekeskus Katajan asiantuntija Tukea parisuhteelle, kun perheessä on sairautta -toiminnassa

Avainsanat: