Vuorovaikutustaidot parisuhteessa-kurssi ohjaajan silmin

Vuorovaikutustaidot parisuhteessa –kurssille voit tulla opettelemaan uusia vuorovaikutustapoja sekä oppimaan lisää itsestäsi ja puolisostasi.

Minulle tämän kurssin ohjaaminen on aina suuri ilo. Hienointa on nähdä, miten puolisot tunnistavat tunteitaan ja tarpeitaan ja löytävät uuden yhteyden toistensa kanssa – ne ovat kurssin tähtihetkiä, jotka lämmittävät mieltä ja liikuttavat.

Vuorovaikutustaidoissa osallistujien lähtötilanteet vaihtelevat paljon. Yleinen harhakäsitys tuntuu olevan, että se, joka puhuu paljon, on taitava vuorovaikuttaja. Puhuminen on ilman muuta tärkeää, mutta määrä ei aina korvaa laatua!

Vuorovaikutustaitojen harjoittelu ja omien tunteiden ja tarpeiden pohtiminen on palkitsevaa, sillä tässä lajissa ei koskaan voi tulla valmiiksi.

Kurssin aikana osallistujat tekevät usein tärkeitä huomioita omista vuorovaikutustaidoistaan ja kerran toisensa jälkeen ihastelen ohjaajana sitä, miten paljon taidot voivat yhden viikonlopun aikana kehittyä.

Vaikka vuorovaikutustaitojen kurssilla opetellaankin mm. ristiriitojen luovaa ratkaisua, kurssille kannattaa tulla silloin, kun suhde ei ole pahasti solmussa.

Käytännössä sinun on helpompi harjoitella vuorovaikutustaitoja, kun haluat päästä yhteyteen puolisosi kanssa. Jos tilanteenne on kovin riitainen, ei tämä kurssi ehkä ole juuri tällä hetkellä paras vaihtoehto.

Opit rooleista, tunteistasi – ehkä myös ratkaisemaan ristiriidat luovasti?

Kurssin aluksi perjantai-iltana mietitään puhujan ja kuuntelijan rooleja. Ehkä tunnistatkin jo, oletko parisuhteessasi puhuja vai kuuntelija. Usein osallistujat ilahtuvat ja oppivat uutta itsestään ja toisistaan siten, että sekoitamme kurssilla nämä roolit hetkeksi.

Kursseilla on ollut hienoa huomata, miten paljon merkitystä on sillä, että kuuntelijat saavat rauhassa puhua ja miten puhujat keskittyvät kuuntelemaan.

Vuorovaikutustaidot parisuhteessa -kurssilla opetellaan myös kuullun tarkistamista, tunteista puhumista, aktiivista kuuntelemista ja ristiriitojen ratkaisemista luovasti. Koska tällä kurssilla keskitytään nimenomaan vuorovaikutustaitojen opettelemiseen, täytyy kurssilla myös hyväksyä se, että kaikkia asioita ei välttämättä ehditä käsitellä loppuun saakka. Siksi keskusteluaiheeksi ei yleensä kannata valita sellaista asiaa, josta olette jyrkästi eri mieltä tai joka on molemmille kovin merkityksellinen.

Työvälineenä Tietoisuuden kartta

Keskeinen työväline kurssilla on tietoisuuden kartta. Kyseessä on kartta, joka jakautuu tosiasioihin (havainnot), ajatuksiin (tulkinnat), tunteisiin, kehon reaktioihin, tahtoon ja tulevaan toimintaan. Se on tapa hahmottaa, mistä milloinkin puhutaan. Kurssilla opetellaan erottamaan tosiasiat ajatuksista ja tunteista. Se on tärkeää, sillä valtavan paljon turhia riitoja ja väärinkäsityksiä syntyy siitä, kun ihmiset tekevät tulkintoja toisen ilmeistä, eleistä tai sanavalinnoista ja pitävät tulkintojaan tosiasioina. Tämän takia kurssilla kiinnitetään tietoisesti huomiota siihen, mistä milloinkin puhutaan.

Osallistujat huomaavat usein aika nopeasti, missä heidän suurimmat haasteensa ovat. Joku ylitulkitsee toisen tunteita ja sanoo niitä totuutena, joku toinen taas lähestyy asioita analyyttisesti ajattelun kautta ja jättää tunteet kokonaan huomiotta.

Toimiva vuorovaikutus vahvistaa läheisyyttä

Kurssilla tehdään paljon keskusteluharjoituksia oman puolison kanssa. Keskustelut käydään oman parisuhteen oikeista asioista, jolloin tunteet ja tarpeet ovat harjoitustilanteissa aitoja ja oikeita. On aina upeaa huomata, miten puolisot lähentyvät toisiinsa keskustelujen kuluessa. Kurssin keskusteluharjoituksissa osallistujat tunnistavat usein vaikeitakin tunteita. Niiden tunteminen ei aina ole miellyttävää, mutta se on usein hyödyllistä, sillä ne ovat tärkeitä viestejä tarpeistamme. Ohjaajana haluankin kannustaa osallistujia tunnistamaan myös vaikeita tunteita ja sanomaan niitä toiselle.

Tunteiden tunnistaminen ja ääneen sanominen vaatii usein rohkeutta, mutta se kannattaa, sillä se johtaa usein parempaan yhteyteen puolison kanssa. Tällä kurssilla sitä voi turvallisesti harjoitella. Joskus osallistujat kertovat, etteivät ole koskaan aikaisemmin keskustelleet sellaisella tasolla, jolle tällä kurssilla usein mennään.

Kirjoittaja on Parisuhdekeskus Katajan koulutettu vapaaehtoinen vertaisohjaaja Minka Hauta-aho. Täältä voi tutustua aiheeseen Parisuhdekurssien ABC ja tapahtumakalenterista löydät juuri nyt tarjolla olevia kursseja (valitse halutessasi kohdasta ”Tuotenimi” Vuorovaikutustaidot parisuhteessa -kurssi).

 

Avainsanat: