Miksi kannattaa osallistua parisuhdekurssille?

Parisuhdekurssi

Rehellisesti sanoen, olemme täällä Katajassa kuulleet vuosien varrella yhden jos toisenkin tarinan siitä, miten puoliso on saatu houkuteltua mukaan parisuhdekurssille – eli aina joskus kurssilla istuu perjantai-iltana ihminen, joka tunnustaa, että kumppani on hänet sinne jotakuinkin korvista raahaten saanut mukaan. Mutta mitäpä tapahtukaan tälle tyypille viikonlopun aikana? Katajassa on pantu merkille jotain erityisen mielenkiintoista: juuri ne tyypit, jotka ovat etukäteen ajatelleet ettei parisuhdekurssi kiinnosta – ovat usein kurssipalautteissa erityisesti kiittäneet kurssin annista. Eivät toki aina, mutta usein: jokin henkilökohtainen kynnys on siis viikonlopun mittaan ylitetty ja se onkin yllättänyt positiivisesti. Keskimäärin palaute parisuhdekursseiltamme on vuosi toisensa jälkeen erittäin hyvää: niin ohjelmasta kuin järjestelyistä.

Teimme pienen kartoituksen toukokuussa 2017 ja kysyimme tamperelaisilta pariskunnilta – osallistuisitko Sinä parisuhdekurssille? Moni vastasi tietenkin Kyllä, mutta tässä koosteena muutama tyypillisin en osallistuisi –vastaus sekä parisuhdeasiantuntijamme kommentteja. Kuulostaako jokin näistä syistä tutulta?

En varmaan, eihän siinä ole mitään järkeä osallistua, kun osataan itsekin ratkaista ongelmamme. Sitten, jos tulisi sellainen tilanne, että kokisin, ettemme selviä tai osaa, voisin harkita.

  • Hienoa, teillä on selvästi hyvät parisuhdetaidot, joiden avulla pystytte ratkaisemaan vastaan tulevia ongelmia. Pidän myös kovasti siitä, että voisit ajatella parisuhdetoimintaan osallistumista vaikeissa tilanteissa. Ehkäpä tapaamme jossain vaiheessa myös parisuhdekurssilla: suurin osa kursseista on suunnattu tilanteisiin, jossa ongelmia osataan usein ratkaista omin voimin, mutta alkuaikojen rakkaus on laimentunut – tai pari tahtoo lähteä vahvistamaan suhdetta pahojen päivien varalle. Tällaiseen ajatukseen paras kurssivalinta on Rikasta minua.

En oikein usko, että me osallistuisimme, kun parisuhdekurssi kuulostaa sellaiselta, että siellä pitää päästää ihmisiä omalle yksityiselle alueelle. Ei meidän asiat kuulu muille.

  • Tosi ymmärrettävää, että koet noin. On aika tavallista, että ensireaktiona mieleen nousee ajatus oman pesän likaamisesta: toisten päästämisestä alueelle, jonka kuuluukin olla yksityistä. Me täällä Katajassa kuitenkin uskomme vahvasti, että suurin osa parisuhteen kysymyksistä ja kehityskohdista on meille ihmisille yhteistä – vaikka jokainen suhde onkin ainutlaatuinen, parisuhdeasioissa olemme monella tapaa samankaltaisia. Uskomme myös siihen, että vaikeudet yksinäistävät ihmistä helposti: alamme ajatella, ettei kukaan muu ole voinut toimia näin typerästi. Todellisuudessa monet kursseille osallistuneet parit kokevat omista asioista puhumisen lähinnä sen oman pesän siistimisenä.

Kuulostaa melko utopistiselta, enpä usko että lähtisin. En pidä ajatuksesta, että joku suhdeasiantuntija tulee neuvomaan ja me sitten kumppanin kanssa harjoitellaan ohjekirjan mukaan.

  • Me täällä Katajassa ajattelemme, että te kaksi olette suhteenne ainoat asiantuntijat. Suurin osa parisuhdekursseistamme on tehtävään koulutettujen vertaisohjaajien ohjaamia – heidän asiantuntemuksensa kohdistuu kurssin toimintamalliin ja keskustelun virittämiseen eli lähinnä siihen, mitä kurssilla tehdään seuraavaksi ja kaikki jotka haluavat pääsevät osalliseksi myös vertaiskokemusten jakamisesta. Jos suhde on ajautunut kriisin ts. tilanteeseen, jossa on jatkuvaa riitaa, mykkäkoulua tai jäätävää etäisyyttä, tarvitaan järeämpää koneistoa – eli Solmuja suhteessa -kurssia tai vastaavaa. Silloin kurssia ohjaa tehtävään koulutettu ihmissuhdealan ammattilainen.

Sellaista itsestäänselvää löpinää se varmaan on: miten suhdetta rakennetaan ja mikä siinä on tärkeää. Kyllä minä ne asiat osaan. Jos siellä olisi tarjolla jotain tosi konkreettista suhteellemme, kuten oikeiden ihmisten kokemuksia ja työkaluja eri tilanteista selviytymiseen, voisin harkita.

  • Parisuhdekursseille osallistuneet kertovat lähes poikkeuksetta palautteissaan, kuinka paljon he itse asiassa hyötyivät vertaisryhmässä asioiden jakamisesta ja mahdollisuudesta peilata esille tulleita kokemuksia omaan suhteeseen. Kurssin aikana te kaksi määrittelette itse sen, kuinka syvälle kokemuksissanne menette ja myös sen, minkä verran ryhmälle jaatte. Parisuhdekurssien pelisääntöihin kuuluu aina vapaaehtoisuus sekä luottamuksellisuus omien kokemusten jakamisen suhteen. Joku voi kokea työkaluna uuden näkökulman löytämisen, toinen kaipaa vaikkapa useamman viikon yhteistä treeniohjelmaa. Esimerkiksi Vuorovaikutustaidot parisuhteessa –kurssilla osallistujat saavat käyttöönsä työkirjan, jonka avulla tehdään oman kumppanin kanssa yhteisiä harjoituksia.

Mitä Sinä pohdit, puuttuuko näkökulmasi listalta?

Vastaamme mielellämme kysymyksiin vaikkapa chatin kautta tai löydät muut yhteystietomme täältä. Ja juuri nyt tarjolla olevia kursseja löydät valtakunnallisesta parisuhdetoiminnan kalenteristamme.

Avainsanat: