Mikä on tämän vuoden vuorovaikutuslupaukseni?

PariAsiaa

Vuosi 2018 on alkutekijöissään, kuntosalit ruuhkautuvat asiakkaista ja herkut jäävät kauppojen hyllyille. Joku pyrkii suhtautumaan elämään positiivisemmin, toinen käyttämään vähemmän alkoholia ja kolmas nukkumaan enemmän.

Nämä kaikki ovat varmasti oikein hyviä uuden vuoden lupauksia ja luultavasti jokainen hyvinvointia lisäävä tekijä heijastuu positiivisesti myös parisuhteeseen.

Kenties vuodenvaihde voisi olla kuitenkin lähtölaukaus myös parisuhteen tietoiseen päivittämiseen. Yksi keino siihen on vuorovaikutuslupaus.

Vuorovaikutus on äärimmäisen olennainen ja tärkeä osa parisuhdetta. Siihen saattaa kuitenkin ajan saatossa muodostua toimimattomia tai vahingollisiakin käytäntöjä. Hyvät käytännöt ovat taas saattaneet muuttua itsestäänselvyyksiksi ja jäävät vaille arvostusta.

Vuodenvaihde onkin hyvä hetki tarkastella keskinäistä vuorovaikutusta yhdessä tai itsekseen esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:

Miten vuorovaikutussuhteenne mielestäsi voi?
Miten haluaisit sen voivan?
Mille asioille annat kiitosta ja arvostusta keskinäisessä vuorovaikutuksessanne?
Mitä asioita haluaisit  kehittää tai muokata?
Mikä voisi olla sellainen toimintatapa, joka auttaisi vuorovaikutusta lähtemään haluamaasi suuntaan?
Mitkä asiat auttaisivat sinua pitämään näitä toimintatapoja yllä?

Yritä miettiä mahdollisimman konkreettisia keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi. Konkreettisia keinoja on paljon helpompi toteuttaa kuin abstrakteja. On helpompi esimerkiksi kysyä toisen kuulumisia joka päivä kuin vaikkapa tsempata enemmän.

On hyvä miettiä näitä kysymyksiä myös yhdessä, sillä yhdessä mietittyjen keinojen ansiosta kumpikin todella tietää mitä tulee luvattua ja väärinkäsitysten mahdollisuus pienenee.

Vuorovaikutuslupausten tekeminen voi olla yhteinen projekti, mutta lupaukset voivat olla kummallakin erilaiset.

Jokaisella on vuorovaikutuksen suhteen omat haasteensa ja kehityskohtansa, joten kysymyksiä kannattaa peilata niihin ja lupaus kannattaa muodostaa niiden pohjalta.

Siinäkään tapauksessa, että toinen ei innostu lupauksen tekemisestä, ei kannata heittää kirvestä kaivoon. Ketään ei voi pakottaa muutokseen, voi vain itse näyttää esimerkkiä ja katsoa miten muutokset omassa toiminnassa vaikuttavat yhteiseen dynamiikkaan.

Niin kuin muidenkin uuden vuoden lupausten suhteen, myös vuorovaikutukseen liittyvien lupausten kanssa kannattaa pysyä kohtuudessa. Vaikka keksisit useamman lupauksen, kannattaa luultavasti silti aloittaa yhdestä ja alkaa toteuttamaan useampia vasta ensimmäisen jo iskostuttua rutiineihin.

Hiljaa hyvä tulee.

Avainsanat:
Meri Werkkomäki

Meri Werkkomäki

Monella työmaalla tärkein rakennusaine on vuorovaikutus – niin myös parisuhteessa! Olen kehittyvä vuorovaikutuksen asiantuntija. Hyödynnän blogissani puheviestinnän alan jäsennyksiä ja näkökulmia parisuhteen erilaisten vuorovaikutusilmiöiden tarkastelemiseen. Jos haluat pohtia sitä, millainen vuorovaikuttaja olet erityisesti parisuhteen kontekstissa, hyppää mukaan kyytiin!