Mielen seksuaalisuus

Lue

Seksuaalisuuden ydin on meidän mielessämme. Mieli suodattaa ja työstää ympäristön seksuaalisia virikkeitä ja se käynnistää seksuaaliset mielikuvat, ajatukset, tuntemukset ja reaktiot. Mieli toimii koko ajan sekä tiedostamattomalla että tietoisella tasolla. Se joko sallii tai estää seksuaalisen kiihottumisen prosessit kussakin tilanteessa.

Seksuaalinen kiihottuminen on tärkeä avaintekijä seksuaalisissa kokemuksissamme.

Riittävä kiihottuminen tarjoaa laadukkaampia seksuaalisia kokemuksia. Syvempi ymmärrys seksuaalisesta mielestä ja kiihottumisprosessista voi parantaa merkittävästi kokemustemme laatua.

Mielen seksuaalisuudesta voi erottaa eroottisen mielen. Se linkittyy ihmisten välisen vetovoiman alkuperään. Erotiikka on matka unelmiin, jonka keskiössä on mielikuva ja lupaus toivotusta läheisyydestä ja nautinnosta. Näillä unelmilla on yhteys seksuaalifantasioihin, jotka ovat eräänlainen kiihottumisen esileikki.

Eroottinen mieli antaa seksille erityisen merkityksen yhdistämällä intimiteetin ja seksin toisiinsa.

Kiihottuminen on seksuaalielämän keskeinen osa, josta pitäisi puhua enemmän. Kiihottua voi pelkästään ajattelemalla tai mentaalisten kuvien avulla, mutta tavallisesti siihen tarvitaan jotakin aistien stimulaatiota. Ennen kiihottumista arvioimme kuinka tilanne ja kumppani sopivat siihen seksuaaliseen muistikuvaan tai fantasiaan, johon yritämme häntä sovittaa. Jos tilanne ja henkilö ovat sopivia, niin keskitymme siihen mitä haluamme ja vahvistamaan kiihottumisen tunnetta.

Kiihottumisella on yleensä jokin yksilöllinen ydinteema. Se tarkoittaa sitä millaiset mielikuvat, tilanteet ja ihmiset saavat meissä hereille voimakkaimmat tunteet ja reaktiot. Ne voivat alkaa päiväunelmista ja syventyä siihen kuinka täyttymättömät tunteemme muuttuvat kiihottumiseksi ja nautinnoksi. Ydinteeman toteuttamisen tiellä olevat esteet stimuloivat halua ja kiihottumista. Kun ydinteemalla löytyy vastine reaalimaailmassa, niin voi toteutua seksuaalinen huippukokemus.

Seksuaalifantasiat ovat seksuaalisuuden salatuin osa. Ne paljastavat syvimpiä toiveitamme ja haaveitamme. Seksuaalifantasiat ovat eroottisesti ja seksuaalisesti kiihottavia ja ne avaavat mahdollisuuksia kokea jotakin uutta. Fantasiat ovat ikkuna psyyken syvimpiin tasoihin. Niiden avulla tunnistetaan ympäristön vihjeitä seksuaalisiksi ja kumotaan seksuaalista kiihottumista häiritseviä uskomuksia ja tunteita.

Suosittujen fantasioiden valintaan vaikuttavat tunteet, joilla on yhteys lapsuuden ja nuoruuden kokemuksiin. Erilaisia ongelmallisia seksuaalisia tunteita ja omanarvontuntoa voidaan työstää fantasioiden avulla. Tyypillistä seksuaalifantasioille on, että henkilö kuvittelee itsensä vastustamattomaksi ja erittäin kyvykkääksi valloittamaan haluamansa kohdehenkilön. Fantasioissa ilmenee se maskuliinisuuden ja feminiinisyyden ydin, jossa kumppanit ovat valmiita tekemään lähes mitä tahansa voidakseen koskettaa meitä ja rakastella kanssamme. Miehet ovat naisia useammin tekemässä fantasioissaan toiselle jotakin. Naiset taas ovat miehiä useammin tekemisen kohteita.

Mieleen sisältyy suuri potentiaali kokea suurta kiihottumista ja syvää nautintoa kumppanimme kanssa. Seksuaalinen mieli on kyvykäs luomaan kiihottavia hetkiä. Suurin este tälle on se, että pidämme liian usein meitä syvemmin kiihottavat asiat vain oman tietonamme. Jos emme halua paljastaa kumppanillemme meitä erityisesti kiihottavia asioita, niin mitä me silloin pelkäämme? Usein tämän tilanteen avaa keskeinen suhdetaito, joka on viettely. Se lisää halua ja kiihottumista ja virittää parin yhteisiä unelmia.

Ensimmäinen askel on kertoa kumppanille kuinka ainutlaatuinen ja haluttava hän on.

Tästä käynnistyy mielikuvia, jotka muuttuvat yhteiset seksuaaliset kokemukset erityisen kiihottaviksi ja nautinnollisiksi.

Osmo Kontula
Tutkimusprofessori, Väestöntutkimuslaitos, Väestöliitto

Lue lisää:

Mielen seksuaalisuus – Matka kiihottumisen alkulähteille
Osmo Kontula, 2017, 2. uudistettu painos, Duodecim, 207 sivua, nidottu

Avainsanat: