Man måste ta hand om sitt förhållande

Lue

Lägger man inte fler klabbar på en brasa så slocknar den till slut. Lika är det med kärleken i ett förhållande.

Den som borde stå en närmast är ofta den man behandlar allra sämst.

– Jag brukar ibland lyssna på personer som pratar i telefon i bussen. Man hör att de talar med sin partner och jag har reagerat på att många är riktigt sura och snäser åt mottagaren. Är det faktiskt så vi behandlar våra käraste?

Det frågar sig Sari Liljeström som jobbar som rådgivare för par och utbildar andra rådgivare på parförhållandecentret Kataja ry. Hon ger själv svaret på sin fråga.
– Jo, det är det ganska ofta, tyvärr.

Liljeström jobbar med parförhållanden i förebyggande syfte, de par som går Katajas kurser vill lära sig hur man gör för att hålla sitt förhållande fungerande och bra. En grundregel för ett bra förhållande är att man behandlar varandra som nära vänner.

Att forska i kärlek, parförhållanden och förälskelse är ändå ingen exakt vetenskap. Slutsatser är alltid påverkade av den som dragit dem och vilka som involverats i forskningen.
– Det kan alltid finnas en annan tolkning, en annan sanning. Man kan ändå se de stora dragen, säger Liljeström.

Ved på elden
Sari Liljeström och hennes man har varit gifta i snart 40 år. Det har inte alltid varit en dans på rosor, men paret har klarat motgångarna tillsammans. Ibland har det varit ett hårt jobb.
– Jag är glad över att jag stått emot när det varit svårt. Vi jobbar båda för vårt förhållande och vi har det bra tillsammans, säger hon.
Ett bra förhållande bygger på tillit, ärlighet och öppenhet. En viktig klabb i brasan som är förhållandet är att prata med varandra. Om vardagliga saker, men också om sådant som är svårt att prata om.

– Man måste våga prata om hur man känner, också om det är genant. Om man inte talar ut om det är något som tär på en blir det oftast bara sämre. Det går inte att tiga ihjäl problemen.

Varje förhållande går igenom vissa fasta faser. Under förälskelsen går man upp i varandra och endorfinerna rusar i kroppen. Hur länge förälskelsen räcker råder det olika åsikt om, men alla forskare är överens om att det stadiet tar slut och övergår i vardag.

– Efter förälskelsen måste man hitta sig själv i sitt förhållande och bygga upp vardagen så att det finns plats för alla slags känslor. Man måste godkänna att förälskelsen inte räcker hela livet, men komma ihåg att man kan förälska sig i sin partner på nytt.

Eget ansvar
Sari Liljeström betonar att var och en har ansvar för sitt eget förhållande.
– Man måste lära sig att se de goda sidor partnern har, inte fokusera på de dåliga. Det händer att folk tar med sig sin partner på en parkurs för att partnern ska få hjälp med att lösa sina problem. Fast det är hos sig själv man löser de flesta problemen.

– Man måste komma ihåg att man är hälften av ett par och gå till sig själv för att hitta lösningen på problemet. Man kan tröttna på hur någon fungerar eller gör, men inte på människan i sig. Sist och slutligen är alla människor ett mysterium – också för sig själva.

De flesta förhållanden som knakar i fogarna kan enligt Liljeström räddas. Alla måste å andra sidan inte räddas.

– Det är var och ens eget val. Om man vill byta partner ofta, så ska man göra det. Fördelen med att leva i ett långt förhållande är ändå att det är i ett sådant man lär sig om sig själv. Och i ett långt förhållande är sannolikheten att få uppleva djup gemenskap större.

Förälskelse
Människor attraheras till olika personer, och det är normalt att känna sig attraherad av någon annan än sin partner. Man kan också bli förälskad i en tredje part fastän man lever i ett bra förhållande. Då gäller det att ha is i magen och noga överväga vad man egentligen vill byta ut och mot vad.

– Att bedra sin partner är ett val man gör. Man kan också identifiera känslan och inse att man är förälskad och låta bli att ge efter för den. Om man inte gör något alls slocknar förälskelsen så småningom.

För att det ska lyckas måste man vara ärlig – också mot sig själv.
– Först måste man erkänna att man är förälskad, sedan kan man bestämma hur man ska göra.
I vår kultur gifter vi oss av kärlek och arrangerade äktenskap känns främmande.
– Ett arrangerat äktenskap är ändå inte nödvändigtvis ett dåligt alternativ. Äktenskap där släkt och vänner letat efter en partner som passar en kan bli fantastiskt bra, säger hon.

 

Artikkeli on julkaistu Östranyland lehdessä. Kirjoittanut Jannika Lindén  Publicerad: 30.04.2015

Avainsanat: