Kerro se (edes) vessapaperilla!

Blogi

Yleisesti ottaen voisi kai todeta, että me suomalaiset olemme aika huonoja puhumaan tunteistamme. Faktapohjaa minulla ei tähän ole, mutta sanonta ”suomalainen ei puhu taikka pukahda” lienee meille monelle aika tuttu.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun astelimme mieheni kanssa avioliiton auvoiseen satamaan. Näistä vuosista kaikki onkin tarvottu menemään ruuhkavuosissa, koska olin alttarille astellessani jo puolivälissä raskaana.

Näihin vuosiin mahtuu paljon sekä hyvää että huonoa. Ruuhkavuosien alkumetrit taisivat kuitenkin parisuhteemme kannalta olla niitä haastavimpia, kun aikaa toiselle ei juurikaan jäänyt. Sitä vain tarvottiin eteenpäin ja yritettiin selvitä päivästä toiseen. Ja selvittiinkin, kun tässä nyt jo juhlitaan pian liittomme merkkipaalua.

Itse koen, että olen aika hyvä puhumaan tunteistani.

Huomasin kuitenkin, että kun perheessämme elettiin vauva- ja taaperoaikaa, niin se ei enää ollutkaan niin helppoa. Sanojen ”Minä rakastan sinua” tai ”Olet minulle tärkeä” sanominen osoittautui minulle yllättävän vaikeaksi.

Tai noh, ne suoraan sanottuna vain unohtuivat kokonaan.

Miksiköhän näin? Voisi kuvitella, että juuri noina aikoina sitä suitsuttaisi rakkauttaan toiseen vanhempaan entistä enemmän, kun yhdessä kaikkea koetaan ja yritetään selvitä. Mutta ei, näin ei ainakaan meillä tehty. Toinen vanhempi kohdattiin vain ohimennen ja läpsystä vaihdettiin vuoroja. Jotenkin sitä kuitenkin vain selvittiin.

Näin jälkikäteen ajattelen, että juuri tuolloin kumppanille omien tunteiden – ihan niiden pientenkin – osoittaminen olisi ollut äärimmäisen tärkeää. Vaikka haastavina aikoina toinen saattaakin (hieman) ärsyttää tai joku piirre potuttaa viiltävän univajeen siivittämänä, niin hyvien ja toista arvostavien sekä kannustavien sanojen sanominen antaa voimia. Se antaa voimia sekä niiden sanojalle että vastaanottajalle.

Elätkö sinä ehkä juuri nyt tuota aikaa? Aikaa, jolloin lapset ovat vielä pieniä ja yösyötöt sekä valvomiset repivät sinua ja parisuhdettanne erilleen? Kahvia kuluu enemmän kuin laki sallii ja yhteinen aika kumppanisi kanssa on vietetty joskus vuonna kivi ja kirves?

Jos vastasit kyllä, niin ehkä juuri nyt kerrot kumppanillesi kuinka tärkeä hän sinulle on ja kuinka paljon häntä arvostat? Uskotko jos kerron, että se antaa teille molemmille voimia ruuhkavuosiarkeen?

Sitä voi olla vaikea muistaa tuossa arkirumbassa, mutta juuri nyt se olisikin äärimmäisen tärkeää. Se hitsaa teitä yhteen, entistä enemmän.

Jos se tuntuu vaikealle, niin hei, nyt tähän tilanteeseen on keksitty ratkaisu: kerro se (edes) vessapaperilla! Näin minä nimittäin tein ja se toimii! Ei se siis niin vaikeaa ollutkaan! Repäisi vain istunnollaan palan (puhdasta) vessapaperia ja kantoi sen toisen eteen. Sanoja ei enää tarvittu <3

Avainsanat:
Hanna Lehtonen

Hanna Lehtonen

Kirjoittaja on tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja ja bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen (2016) kirjan kirjoittaja