Hyviä eroja, huonoja eroja ja turhia eroja

Blogi

”Kyllähän se ihan puskista tuli, se ero. Eihän me ikinä paljoa mistään tunteista puhuttu, mutta ei me toisaalta juuri riideltykään. Mä luulin, että meillä oli kaikki ihan ok. Suurin parisuhdeongelma oli vissiin se, että yritettiin korjata, eikä niinkään etukäteen hoksattu ehkäistä murheita ja virheitä.”

Jokaisella meistä on oma henkilöhistoriamme, jota kuljetamme mukanamme ja se myös vaikuttaa kaikkiin ihmissuhteisiimme. Asiat, jotka tuntuvat hankalilta voi olla helpoin yrittää työntää syrjään sen sijaan, että alkaisi pohtia omaa elettyä elämäänsä ja tavoittaa siitä niitä asioista, jotka toistuvat aina uudestaan suhteesta toiseen. Vaihtamalla eivät asiat aina parane, vaan hankalat jutut ja kommunikaatiovaikeudet tapaavat siirtyä seuraavaan suhteeseen, eikä uuden parisuhteen alun jälkeen mikään tunnukaan muuttuneen.

Jokainen meistä haluaa tulla nähdyksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi. Osalla meistä se oikea tuntuu löytyvän helposti ja osalla koko elämä menee rakkauden etsimiseen. Totuus on ehkä kuitenkin se, että jotkut ovat vaan taitavampia ihmissuhteiden hoidossa kuin toiset. Rakkauden roihahtaessa on niin helppo uskotella itselleen, että rakkaus yksin kantaa. Puoliso näyttäytyy unelmien täyttymyksenä ja vaikka pikkuvikoja olisikin, ei niiden anneta häiritä. Sen aika tulee myöhemmin, tarkemmin sanottuna noin vuoden – kahden päästä tai kun suhteeseen tulee uusia haasteita kuten esimerkiksi lapsia.

Parisuhdehaastattelussa eräs puoliso sanoi, että kattokin korjataan hyvän sään aikaan, eikä odotella sateiden alkamista. Kun kaikki tuntuu olevan hyvin, ei tunnu tarpeelliselta käyttää aikaa ja energiaa erityiseen parisuhteen hoitamiseen. Suhteen alussa voi olla myös houkutus painaa villaisella pikkuasioita, ja vältellä sanomista riidan pelossa.

Ongelmia on tietysti turha luetella ilman, että tarjoaa korjausehdotuksia. Seksuaalikasvattajan vastaus on tietysti seksuaalikasvatus. Tulevien sukupolvien parisuhdetyytyväisyyttä voidaan ruveta korjaamaan parantamalla lasta odottavien vanhempien valmiuksia turvalliseen varhaiseen vuorovaikutukseen jo raskausvaiheessa. Ammattilaisen pitää jokaisessa kohtaamis- ja ohjaamistilanteessa muistaa pukea sanoiksi parisuhteen vaiheita, murheita, tunteita ja onnistumisia ja houkutella myös paria sitä arjessaan tekemään. Ääneen sanottuna tunteet löytävät paremmin paikkansa.

Ihmiselle on elintärkeää tulla nähdyksi ja saada turvaa jo vastasyntyneestä. Olevien sukupolvien kohdalla voidaan seksuaalikasvatuksen tasoa parantaa paljon ja sen laajuutta lisätä nykyisen opetussuunnitelman puitteissa. Parisuhteeseen pyrkiville suosittelen parisuhteen ajokorttia, jonka tarkastaminen tulisi tapahtua viiden vuoden välein. Elämän nivelkohdissa, esimerkiksi lasten syntymän, yhteydessä tuen tarve on erityisen suuri. Lukija varmasti kysyy saman tien, että milläköhän resursseilla?

Parisuhteissaan eläviä voimme auttaa neuvoloissa ja perhekeskuksissa järjestöjä sekä verkkoauttamista unohtamatta. Hyviä kokemuksia on lisäkoulutuksesta parisuhdeasioissa neuvolatoimijoille jo nyt. Mukaan parisuhteiden parhaaksi pitää saada kaikki toimijat perheiden ympäriltä. Kirkko voisi osallistua talkoisiin ja lempeästi ohjata jokaisen vihille pyrkivän avioliittokouluun ja työterveyshuolto ottaa parisuhteen puheeksi. Parisuhdemurheiden ehkäisy – kuten ehkäisy yleensäkin – on aina korjaamista edullisempaa.

Ja jos kuitenkin pitää erota, niin se kannattaa tehdä huolella, että murheet jäävät eroon, eivätkä tule mukaan seuraavaan suhteeseen. Aika paljon puuhaa mutta ehdottomasti tekemisen väärti, sillä mikään ei ole yhtä sielua hoitavaa kuin rakastava katse ja kosketus, niiden puolesta kannattaa vähän rehkiä.

Parisuhteen tukeminen on työn alla myös LAPE – lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmassa, lue lisää:
https://verkkojulkaisut.valtioneuvosto.fi/stm/zine/14/cover
https://verkkojulkaisut.valtioneuvosto.fi/stm/zine/15/cover

Avainsanat:
Katriina Bildjuschkin

Katriina Bildjuschkin

Olen kätilö ja seksuaalikasvattaja, joka tekee intohimoisesti työtään ihmisten seksuaalisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Pitkä työura on tarjonnut mahdollisuuksia seksologian ja seksuaaliterveyden edistämisen kentällä laajasti parisuhteiden ja perheiden tukemisesta väkivallan ehkäisyyn. Harrastuksena luonnossa haahuilu ja kaikenlainen taiteen ihailu.