Eroneuvojasta parisuhdeammattilaiseksi

Blogi

Olen työskennellyt 15 vuoden ajan eroasiantuntijana. Ryhmissäni, kursseillani ja vastaanotollani on käynyt nopeasti arvioituna liki tuhat henkilöä.

Erosta selviytymisessä on kysymys pitkälti siitä, että uskaltaa katsoa itseään rehellisesti ja rakkaudella. Eroseminaareissa pohditaan erityisen huolellisesti sellaisia kysymyksiä kuin: Miksi valitsin juuri hänet?, Kenen elämää elin?, Mitä rakkaus merkitsee minulle? Mikä on itsetuntemukseni? Mitä toin mukanani lapsuusperheestäni parisuhteestani?

Kutsumukseni eroauttamiseen syntyi, kun erosin itse 19 vuotta sitten puolisostani. Osallistuin eroseminaariin, jonka jälkeen kouluttauduin psykologi Kari Kiianmaan ryhmässä eroseminaarivetäjäksi. Oman eroni kautta oivalisin suuria asioita, halusin jakaa niitä eteenpäin.

Pian huomasin, kuinka antoisaa työ oli. Ryhmiin saapuvat ihmiset olivat kasvusuuntautuneita ja valmiita käsittelemään vaikeitakin asioita. Huomasin, kuinka läheiseksi ryhmäläiset tulivat toistensa kanssa. Tunsin iloa työn hedelmistä. Huomasin, että suurin merkitys eroseminaarien toimivuudelle on ehdottomasti se vahva vertaistuki, jota osallistujat saavat toisiltaan. Huomasin kehittyväni työssäni, sain palautetta siitä, että eroseminaari antoi enemmän kuin vain erosta selviytymisen taitoja. Osa sanoi suoraan tulleensa kasvamaan ihmisenä.

Vuonna 2013 jatkoin opiskelua Suomen Logoterapiainstituutissa, ja huomasin kuinka hienosti logoterapian luojan itävaltalaisen Viktor Franklin ja eroseminaarin kehittäjän, yhdysvaltalaisen Bruce Fisherin ajatukset osuivat yhteen. Tein perusopintojeni lopputyön Fisherin ja Franklin ihmis- ja rakkauskäsityksen yhtäläisyyksistä. Nyt nämä ajatukseni ovat ilmestymässä kirjana ensi vuoden puolella.

Eroseminaareissa minulta kysyttiin usein vinkkejä myös deittailuun ja parisuhdeasioihin. Vastasin tähän usein, että en ole parisuhde, vaan -eroasiantuntija. Kunnes havahduin ymmärtämään , että kyseessä on saman asian eri puolet. Oivallus oli vavahduttava ja hakeudun Parisuhdekeskus Katajan parineuvojakoulutukseen keväällä 2017. Nyt ohjaan pareja Solmu menetelmällä ja olen liikuttunut siitä, kuinka hyvin eroneuvojavuoteni ovatkaan palvelleet parineuvontatyötäni. En olisi näin hyvä työssäni ilman niitä.

Näen, että uusi tehtäväni auttaa minua myös kasvamaan ihmisenä. On tavattoman hienoa huomata, kun kaksi ihmistä aidosti tavoittelee yhteyttä toisiinsa .Ohjaajana toimiminen tässä prosessissa kasvattaa väistämättä omia henkisiä lihaksiani. Eroneuvonta jatkuu parineuvonnan rinnalla.

En vieläkään ajattele, että parisuhteen tärkein päämäärä olisi kestää mahdollisimman pitkään. Joskus on viisautta lopettaa se mikä ei toimi. Kuitenkin, johtopäätöstä ennen kannattaa hakea näkökulmaa vaikkapa parineuvonnasta, se voi valaista parin mahdollisuuksia aivan uudella tavoin.

Avainsanat:
Marika Rosenborg

Marika Rosenborg

Marika Rosenborg on helsinkiläinen eroasiantuntija ja parineuvoja, joka ottaa vastaan Arabianrannassa. Marikan kirjoituksia voit lukea myös blogeissa: Suhteellista ja suhteetonta ja Hidasta elämää