EI – vaikea sana

Treenaa

Perhe ja parisuhde on suomalaisten arvoasteikossa aivan kärjessä. Parisuhdekursseilla ja kriisissä olevien parien kanssa työskentelyissä tulee säännöllisesti ilmi, että yhteisen ajan puute on monen suhteen kipukohta. Yksinkertaistettuna: parisuhde on tärkeimpiä asioita elämässä, mutta sille annetun ajan määrässä arvostus ei näy. Tässä on ristiriita. Syitä on luonnollisesti monia. Yksi syy on vaikeus sanoa EI niille asioille, jotka kilpailevat yhteisestä ajasta puolison kanssa. Usein on helpompaa vastata KYLLÄ työnantajalle, mielessä pyöriville velvollisuuksille, sosiaalisen median virikkeille, harrastuksille ja ystäville. Tämä tapahtuu monesti automaattisesti ilman tietoista valintaa. Sanomalla EI automaattiselle ajautumiselle ja KYLLÄ niille asioille, joita sisimmässään aidosti arvostaa – seisoo vahvemmin oman elämänsä takana. Se on myös kumppanille merkittävä arvostuksen ja huomioinnin teko.

Tämä harjoitus tukee sinua ja teitä yhdessä tunnistamaan ajankäytön valintatilanteisiin liittyviä tunteita.

Vaihe 1
Pysähdy ja ole mahdollisimman objektiivinen. Havainnoi omaa ajankäyttöäsi pienen etäisyyden kautta. Ota paperia ja kirjoita ylös niitä asioita, joiden suhteen voit valita ajankäyttöäsi.

Vaihe 2
Kuvittele sen jälkeen, että sanot vuorollaan EI jokaiselle asialle/henkilölle, jonka kirjoitit listaasi viettääksesi enemmän aikaa kumppanisi kanssa. Kuulostele, miltä EI sanominen kunkin asian suhteen tuntuu. Kirjoita tunne kyseisen asian viereen. Tärkeää: Harjoitukseen ei sisälly ehdotusta, että sinun pitäisi sanoa EI kaikille listaasi tuleville asioille. Pikemminkin toivottavasti kiinnostut, mitä sinulle tapahtuu tunnetasolla, JOS sanoisit EI. Voit yllättyä!

Vaihe 3
Kerro sitten kumppanillesi omasta listastasi ja asioihin liittyvistä tunteista. Kuuntele vastaavasti kommentoimatta, mitä kumppanisi kertoo omasta listastaan. Keskustelkaa sen jälkeen, mitä ajatuksia harjoitus herättää.

Avainsanat: