Ei koskaan parisuhdekurssille, – eikä ainakaan ohjaamaan!

PariAsiaa

 

… tai ainakin niin ajattelin sen jälkeen, kun silloin vielä tyttöystäväni äiti oli juuri todennut ensitapaamisemme yhteydessä minulle: ”No tehän lähdette sitten parisuhdekursseille”. Tätä edelsi vielä iso ja iloinen halaus.

Olin tuntenut tuolloin nykyisen vaimoni kolme päivää.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut siitä, kuinka meillä ei ole ollut lapsuuden perheessäni tapana näyttää tunteita kovin voimakkaasti, saati sitten halailla! Ensimmäinen kosketukseni parisuhdekurssien maailmaan oli tuosta näkökulmasta ajatellen raju ja sai minut melkoiseen tunnemyrskyyn.

Siihen astisessa maailmassani parisuhdekurssit olivat epäonnistuneen suhteen likaisia korjaamispalikoita, joita kallonkutistajien kanssa pyöritellään. Kurssit olivat minulle sellaisia melkein tabuja asioita, joiden ääreen jouduttiin, eikä suinkaan päästy.

Kursseille osallistuttiin vasta viimeisenä mahdollisena hetkenä suhteen epätoivoisena pelastamisyrityksenä. Niin, ja ne ihmiset, jotka noille kursseille osallistuivat…  Jos he eivät olleet suurissa ongelmissa suhteensa kanssa, niin kyllä ne nyt ainakin ihan outoja hihhuleita varmasti olivat.

Vaikka tapahtumasta on jo melkoisen kauan, muistan vielä melko hyvin ajatukseni samaisen päivän varrelta ja illalta: muistan oikein suuttuneeni mielessäni anopilleni. Kuinka hän edes voi ensimmäisellä tapaamisella puhua tuollaista! Ihan kuin hän olisi ollut suoraan tuomitsemassa meidän tuoretta rakkauttamme kohti epäonnistumista.

Tuona samaisena iltana sain vielä tietää, että puolisoni vanhemmat harrastavat parisuhdekursseja, eikä siinä vielä kaikki: he vielä ohjaavatkin niitä!

Muutaman aika pitkänkin tovin mietin, että eiköhän tämä ollut tässä. Jos tämän perheen kyytiin lähden, niin päädyn vielä tuollaiselle ”parisuhdekurssille”. En kuitenkaan sanonut tuota ääneen (Arvelen, että vaikenemiseni oli jotenkin yhteydessä rakastumiseen liittyviin tunteisiin.)

Tässä vaiheessa voin olla siitä vain ja ainoastaan tyytyväinen.

Ennakkoluuloni olivat kovia, sillä ei minun perhepiirissäni aikoinaan kukaan käynyt missään kursseilla. Tai saatikka suhdettaan hoitanut. Miksipä nyt hyvää hiljaisuuden harmoniaa, jossa asioista ei puhuta, kannattaisi lähteä rikkomaan?  Eikö kannattaisi nyt olla ihan hiljaa vaan, kun meillä menee nyt ihan hyvin, eikä lähteä ”keskustelemaan” jostain toiveista tai tarpeista?  Ja onhan tuollainen suhteen hoitaminen amerikkalaista päälle liimattua toimintaa muutoinkin.

Omien ennakkoluulojeni rikkominen ja suoranaisen pelon voittaminen ei ollut helppoa, ja vaimoni saikin tehdä kohtuullisesti työtä vakuuttaakseen minut, että meidänkin kannattaa osallistua kursseille ja niistä on meille hyötyä. Olen kuitenkin erittäin kiitollinen, että hän oli sinnikäs.  Kiitos!

Nyt kurssit ovat osa arkeamme. Koitamme irrottaa vähintään kerran vuodessa aikaa sille, että osallistumme kurssilaisina johonkin tapahtumaan. Lisäksi olemme itse  ohjaamassa kursseja useamman kerran vuodessa. Näillä kursseilla kohtaamme muita tavallisia pariskuntia, joita yhdistää halu vahvistaa omaa suhdettaan ja löytää uusia tapoja kommunikoida toisen kanssa.

Olisiko sinunkin aika miettiä mahdollisia ennakkoluulojasi ja vaikka kokeilla kerran parisuhdetapahtumaa? Mutta kannattaa kuitenkin olla varovainen: siihen hommaan voi jäädä koukkuun.

p.s. Sen verran kuitenkin tuosta omasta ensi kohtaamisesta parisuhdekurssien kanssa opin, että en aio omien lapsien tulevilta kumppaneilta asiaa kysyä ensimmäisessä tapaamisessa. Kysyn sen vasta toisessa. 🙂

Avainsanat:
Hannu Puranen

Hannu Puranen

Olen nelikymppinen perheellinen työmatkaileva parisuhteilija, joka kirjoittaa omista tunteistaan ja matkaelämän tuomista ajatuksista. Joskus onnistun pääsemään tekstissä syvälle itseeni, mutta useimmiten se jää hyväksi yritykseksi. Työni vie minua tällä hetkellä aina välillä hetkeksi pois kodin ympyröistä ja se saa minut toisinaan mietteliääksi omasta olemisestani ja ajatuksistani. Näitä mietteitäni koitan saada muidenkin ymmärtämään muotoon.